actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > Human Interest
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th June 2014, 21:28
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Waarom heeft de werkloze nood aan het weekend?

Waarom heeft de werkloze een grotere nood aan het weekend dan de werknemer?


Weekends vormen de beste periode van de week, niet alleen voor werknemers, maar ook voor de werklozen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University en de University of Wisconsin bij een half miljoen Amerikaanse werknemers en werkzoekenden. De onderzoekers stelden daarbij vast dat het gevoel van tevredenheid een hoogtepunt bereikt tijdens het weekend en opnieuw daalt wanneer de werkweek van start gaat.



De wetenschappers voeren aan dat het emotioneel welzijn tijdens het weekend met ongeveer 15 procent toeneemt, dankzij een toename van positieve ervaringen zoals geluk en genot en een daling van negatieve ervaringen zoals stress, woede en verdriet.

“Het is verleidelijk om het hogere geluksniveau tijdens het weekend toe te schrijven aan de afwezigheid van de verplichting om te moeten werken en de mogelijkheid om confrontaties met de baas te vermijden,” geven de onderzoekers Cristobal Young en Chaeyoon Lim aan. “Vrijstelling van werk is echter onvoldoende om het fenomeen van het weekend-welzijn te verklaren.”

De wetenschappers merken op dat vooral naar werklozen moet worden gekeken om de impact van het weekend te kunnen begrijpen. Werklozen hoeven immers ook tijdens weekdagen geen arbeid te verrichten, maar toch blijkt ook bij die groep tijdens het weekend het geluksniveau toe te nemen.

"Omdat de werklozen ook op andere dagen niet gaan werken, zou men kunnen denken dat het weekend zijn betekenis verliest,” zeggen Young en Lim. “Dat is echter niet het geval. Werklozen vertonen tijdens het weekend driekwart van de toename in tevredenheid die werknemers laten registreren. Daaruit moet worden afgeleid dat het weekend meer betekent dan vrije tijd.”

Veleer moet er volgens de onderzoekers worden gekeken naar het feit dat mensen tijdens het weekend nagenoeg dubbel zoveel tijd kunnen doorbrengen met familie en vrienden dan op weekdagen. Dat geldt zowel voor de werkende populatie als voor werklozen.

“Het emotionele welzijn stijgt met het aantal uren dat met familie en vrienden kan worden doorgebracht,” benadrukken de onderzoekers. “Sociale tijd verhoogt de positieve emoties en vermindert de negatieve gevoelens. Sociaal contact staat centraal in het menselijk gevoel van welzijn. Dat verklaart het goed gevoel tijdens het weekend en de melancholie op maandag."

"Mensen die het weekend alleen moeten doorbrengen, zullen van die dagen weinig emotionele baten ondervinden. Werklozen leven echter vooral tijdens de werkdagen vaak in een relatieve isolatie, die vaak wordt opgevuld met televisie en huiselijke taken. Het weekend vormt een welgekomen onderbreking van die isolatie, want op die dagen zijn ook anderen beschikbaar voor ontmoetingen.”

“Tijd moet als een netwerk-concept worden beschouwd,” stelden Young en Lim nog vast. “De vrije tijd wordt immers waardevoller wanneer men zich in een netwerk met gelijklopende kalenders situeert. De standaard werkweek, met vrije dagen op zaterdag en zondag, creëert voor grote groepen dezelfde uurschema’s, waardoor gemakkelijk ongeplande sociale contacten tot stand kunnen komen."

"De standaard werkweek wordt als een vast gegeven bestempeld, maar het wordt veel moeilijker om anderen te ontmoeten wanneer men niet over dezelfde tijdsindeling beschikt. Dat is ook de reden waarom vrije tijd voor werklozen weinig waarde heeft. Die tijd kunnen ze immers niet met anderen, die zich op hun werk bevinden, doorbrengen.”

“Werkloosheid is psychologisch bijzonder uitputtend,” merkt Cristobal Young op. “Het lijkt niet vanzelfsprekend, maar eigenlijk heeft een werkloze de weekend-ervaring meer nodig dan de werkende populatie.” De onderzoekers waarschuwen tevens dat de toenemende flexibele arbeidssystemen ook tot een gespreide invulling van de vrije tijd leiden.

Om binnen die nieuwe structuren toch naar een optimale tevredenheid te kunnen streven, zou er volgens Young voor gezorgd moeten worden dat flexibiliteit gecoördineerd wordt aangepakt, zodat de mogelijkheid op een gemeenschappelijke vrije tijd behouden kan blijven.


Express.be, 11-06-2014 (mah)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.