actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 23rd April 2014, 08:45
S*lvia.Verelst S*lvia.Verelst is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Herselt
Posts: 86
Depressie heeft een uit-schakelaar

Depressie heeft een uit-schakelaar

Wetenschappers zijn erin geslaagd depressie bij muizen op enkele dagen te laten verdwijnen.

Stimuleer je een bepaald gebied in een muizenbrein, dan worden muizen depressief. Blijf je echter dat gebied stimuleren, dan verdwijnt hun depressiviteit omdat het muizenbrein die overactiviteit zelf de kop indrukt. De resultaten van hun studie waren ook voor de onderzoekers zelf, van het Mount Sinai Hospital in New York, verrassend.

Sommige mensen ontwikkelen een depressie als ze sociale stress ondergaan; anderen niet. Bij muizen is dat net hetzelfde. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat de depressieve muizen – die dus gevoelig zijn voor sociale stress – te veel activiteit vertonen in het ventrale tegmentum, een hersengebied in het midden van het brein dat dopamine produceert en betrokken is bij het beloningssysteem. Dat komt omdat ook de elektrische activiteit is verhoogd. Bij muizen die geen depressie ontwikkelen, blijven de neuronen in het ventrale tegmentum op een normaal niveau werken. Maar vreemd genoeg gaat bij hen de elektrische activiteit ook in overdrive. Zelfs nog meer dan bij hun depressieve collega’s.

Tegelijk wisten Allyson Friedman en haar collega’s dat, als je de elektrische activiteit kunstmatig verhoogt, muizen een depressie ontwikkelen. Maar wat zou er gebeuren als je hem dagenlang blijft verhogen? De onderzoekers testten dat uit met medicatie, en de muizen bleken al na vijf dagen niet langer depressief. Ze vertoonden opnieuw sociaal gedrag en de activiteit in het ventrale tegmentum normaliseerde. Ook een overdreven activering van de neuronen in het ventrale tegmentum zorgde na een tijdje voor compensatiemaatregelen vanuit het eigen brein. De onderzoekers schrijven in hun paper in Science dat dat komt omdat het brein plastisch is. Is er in één gebied overactiviteit, dan compenseert het brein dat vanzelf tot er weer een evenwicht is. Zodra dat evenwicht is bereikt, zijn de muizen ook op langere termijn beter bestand tegen sociale stress. (lg)

Bron: http://eoswetenschap.eu/artikel/dep...-uit-schakelaar 17/4/2014

Mening: Persoonlijk vind ik het geweldig dat er onderzoek wordt verricht om depressies te behandelen, want er zijn steeds meer en meer mensen die in een depressie belanden nadat ze iets hebben meegemaakt of om andere redenen. Ik vind alleen dat ze dit nooit op mensen mogen toepassen, want ze moeten eerst de mensen nog depressiever maken dan ze al zijn voordat ze geholpen zijn. Tijdens die dagen dat ze nog depressiever zijn, kan er veel gebeuren. Het zou niet de eerste keer zijn dat er mensen van een brug springen omdat ze depressief zijn en niet meer willen leven. Die mensen geloven er toch niet in dat ze ooit weer gelukkig gaan zijn. Je kan ze dan wel even opsluiten, maar dat is ook onmenselijk.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 23rd April 2014, 15:13
T*hnee.Vekemans T*hnee.Vekemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Lier
Posts: 103
Zoals S*lvia, vind ik het ook heel goed dat er onderzoek wordt verricht om depressie te behandelen. Op de dag van vandaag zijn er meer en meer mensen die in een depressie behandelen, dit komt grotendeels ook door onze maatschappij waar er zoveel van ons verwacht wordt. We krijgen meer en meer druk en hierdoor kunnen mensen als eens in een depressie verzeilen. Het kan natuurlijk ook dat je een depressie krijgt wanneer je het absoluut niet meer ziet zitten door een aantal gebeurtenissen. Het resultaat van het onderzoek op muizen verrast me wel. Ik had nooit gedacht dat je het gebied, waar een depressie zich kan ontwikkelen, moet blijven stimuleren. Zelf ben ik van mening dat ze dit eventueel wel op mensen mogen toepassen om verder onderzoek uit te voeren. Wel enkel als de mensen 24 op 24 in het oog worden gehouden door de onderzoekers. Misschien vloeit hier wel een middel uit tegen depressie en hier zouden veel mensen geholpen mee worden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:56.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.