actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th January 2014, 23:09
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Angry Minder strenge regels voor banken

Minder strenge regels voor banken


De bankenlobby haalt alweer een grote slag thuis. De strengere kapitaalregels die de banken moeten beschermen tegen nieuwe financiële schokken, worden nogmaals afgezwakt. Dat is goed nieuws voor het economisch herstel én de bankaandelen. Maar het vergroot het risico op een nieuwe financiële crash.



Het is 2-0 voor de bankenlobby. Na maandenlang lobbywerk slaagden de bankiers er dit weekend in om de geplande strengere kapitaalregels voor de banksector een tweede keer te laten versoepelen. En dat exact één jaar nadat een aantal eerdere kapitaalmaatregelen om het financiële systeem wereldwijd veiliger te maken, fors werden afgezwakt of op de lange baan geschoven (DS 8 januari 2013).

Internationale toezichthouders en centrale bankiers, verzameld in het zogeheten Bazelcomité, beslisten zondag om de banken boekhoudkundig meer ademruimte te geven voor de berekening van een nieuwe strengere kapitaalbuffer – de zogeheten leverage ratio – die hun schokbestendigheid moet meten bij een nieuwe crisis.

De ‘leverage ratio’ moet tegen 2018 een alternatief bieden voor de klassieke risicogewogen kapitaalratio’s van de banken. Of ze toch minstens aanvullen. De risicogewogen kapitaalbuffers zijn namelijk makkelijk te manipuleren (DS 30 november). Waardoor ze voor veel financiële toezichthouders geen geloofwaardige graadmeter meer zijn voor de sterkte van de banken.


Miljarden vers kapitaal

Zondag besliste het Bazelcomité echter om de definitie van die ‘leverage ratio’ – de verhouding tussen het eigen vermogen van een bank en het balanstotaal – te versoepelen. Banken moeten niet meer hun totale balanstotaal meerekenen, ze mogen soms uitzonderingen maken voor kredietderivaten, buitenbalansverrichtingen en zogeheten ‘repurchase agreements’ of repo’s, die vooral bij de zakenbankdivisies een groot stuk van de balans uitmaken. Tegelijk worden ook de regels voor liquiditeitsbuffers (de snel beschikbare financiële middelen om een bankrun te kunnen opvangen, red.) verder versoepeld.

De toegevingen zijn een opluchting voor de bankenlobby, die vreesde dat de handhaving van de strenge definitie veel banken zou dwingen om miljarden aan vers kapitaal op te halen. Dat zou ten koste gaan – zo waarschuwden de bankiers – van nieuwe kredieten aan gezinnen en bedrijven. Wat het economisch herstel wereldwijd in gevaar zou brengen.

Het Bazelcomité had daar, nogal onverwacht, oren naar. Voorzitter Mario Draghi, eveneens baas van de ECB, was gisteren vooral blij dat er eindelijk een internationaal akkoord was over de nieuwe ‘leverage ratio’. Wat critici zoals Sony Kapoor, een ex-bankier van Lehman Brothers, al voor het weekend cynisch deed tweeten dat dit wellicht de grootste overwinning is voor de bankenlobby ooit.

‘Dit is een grotere meevaller voor de banken dan verwacht’, vielen de bankanalisten hem gisteren bij op Reuters. ‘De toezichthouders zijn nu veel pragmatischer: hun focus komt steeds meer te liggen op economische groei.’ De overwinning werd dan ook gevierd op de beurzen. De Europese bankaandelen klommen naar hun hoogste koers in bijna drie jaar. Met op kop Deutsche Bank en Barclays, die het meest zouden profiteren van de versoepeling.


Naar 3, 5 of 6 procent?

Maar diezelfde bankanalisten waarschuwden ook voor voorbarige conclusies. De 2-0 is slechts een tussenstand. De ‘leverage ratio’ mag inhoudelijk dan wel versoepeld zijn, er is nog altijd geen duidelijkheid over de minimale kapitaaldrempel die het Bazelcomité wereldwijd zal opleggen. Veel toezichthouders (onder meer in de VS en het VK) vinden de geplande minimumverplichting van 3 procent veel te laag. Zij willen naar een ‘leverage ratio’ van 5 tot 6 procent voor de grote systeembanken, die wegens hun omvang extra verplichtingen zouden opgelegd krijgen. Enkel in Europa stribbelt men naar verluidt nog tegen.


DS, 14-01-2014 (Nico Tanghe)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 15th January 2014, 01:38
B*n.Vervoort B*n.Vervoort is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Wechelderzande
Posts: 112
leren uit fouten

Ik begrijp niet dat men geen lessen trekt uit eerder gemaakte fouten: Na de Grote depressie van begin jaren dertig van vorige eeuw hebben ze de financiële wereld enorm aan banden gelegd. Sinds Reagan zijn ze deze dan beginnen afbouwen. Na verscheidene 'kleinere' crisissen is daar dan uiteindelijk de gigantische crisis van 2008 uit voort gekomen.

Je zou dan mogen verwachten dat o.a. de politici beseffen dat deze regels geen overbodige luxe zijn. Maar nu gaan ze in het prille herstel van die crisis wederom toegeven aan de financiële wereld. Er zijn vandaag nog steeds veel banken die niet in al te beste papieren zitten, vanwege de vorige crisis, en nu gaan ze de regels voor die banken soepel houden (maken). Niet te begrijpen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 03:52.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.