actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 4th November 2013, 10:38
s*ana.vervoort s*ana.vervoort is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Geel
Posts: 127
Voorlopig geen adoptiekinderen meer uit Marokko

Er komen voorlopig geen adoptiekinderen meer uit Marokko naar Vlaanderen. Aanleiding is het verhaal van een vierjarige Marokkaanse jongen die werd toegewezen aan een Vlaams gezin door een Marokkaanse rechter, maar niet erkend wordt voor de rechtbank van Gent.
Twee jaar geleden kreeg een koppel uit Oost-Vlaanderen een adoptiekindje uit Marokko toegewezen door een Marokkaanse rechter. In ons land sprak de jeugdrechter in Dendermonde in eerste instantie een gewone adoptie uit, maar het parket ging in beroep. Nadien werd de adoptie afgekeurd door het het hof van beroep in Gent.

Het hof van beroep wees de adoptie in de eerste plaats af omdat in Marokko geen adoptieregeling bestaat. Er geldt wel het principe van "kalafa", oftewel pleegvoogdij. "Het staat niet helemaal gelijk met adoptie, maar in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld als het kind geen biologische ouders meer heeft, kan zo’n pleegvoodij in België omgezet worden naar adoptie", zegt Vlaams adoptieambtenaar Ariane Van den Berghe in "De ochtend" op Radio 1.

In Wallonië en Brussel zijn zo al een tachtigtal dossiers behandeld, waaronder ook twee Nederlandstalige dossiers. Daar is telkens de voogdij omgezet in een gewone adoptie, waarbij niet alle banden met de biologische ouders worden doorbroken. In het geval van het Oost-Vlaamse koppel gebeurde dat dus niet.

De adoptieouders begrijpen niet dat de Vlaamse Gemeenschap het hele parcours uitstippelt en erkent, waarna het gerecht vervolgens gaat dwarsliggen. Ze gaan in Cassatie en dienden ook een verzoek tot voogdij in, omdat ze nu geen enkele juridische band hebben met het kind dat al twee jaar deel uitmaakt van hun gezin.

Ook voor Vlaams adoptieambtenaar Ariana Van den Berghe kwam de uitspraak van het hof van beroep als een verrassing. "Alle voorwaarden voor adoptie waren perfect nageleefd", zegt ze. Daarom is beslist om voorlopig geen Marokkaanse kindjes meer toe te wijzen aan Vlaamse kandidaat-adoptanten. "Tot we weten wat er in Cassatie wordt beslist, zijn we heel erg voorzichtig", klinkt het.

Bron:
De redactie
04/11/2013

Mening:
Ik begrijp dat het hof van beroep de adoptie afwijst o.w.v. het feit dat er in Marokko geen adoptieregeling bestaat, maar een soort van pleegvoogdij dat niet helemaal gelijk staat aan onze adoptie. Maar tenslotte leeft het vierjarig Marokkaans jongetje al twee jaar bij het Oost-Vlaamse koppel, zonder enige vorm van erkenning door de rechtbank. Als er, zoals in het artikel vermeldt, al een tachtigtal dossiers rond Marokkaanse adoptie behandelt werden in zowel Vlaanderen als Wallonië, waarom zou het Oost-Vlaamse koppel dan geen recht hebben op pleegvoogdij? Tenslotte werden, volgens adoptieambtenaar Van Den Berghe, alle adoptievoorwaarden nagestreefd. Ik denk dat het inderdaad een noodzaak is om de adoptie van Marokkaanse kindjes stop te zetten. Hiermee kan voorkomen worden dat er nog gezinnen zijn die te kampen krijgen met het probleem dat hun kind(eren) geen erkenning krijgen, terwijl de adoptievoorwaarden perfect nageleefd zouden worden.

Laatst aangepast door s*ana.vervoort : 4th November 2013 om 11:15.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.