actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th September 2013, 13:00
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation Grijpgrage topbankier wil meer regulering

Grijpgrage topbankier wil meer regulering


Bob Diamond, volgens zijn critici het gezicht van het woekerkapitalisme, roept nu op tot een strengere, wereldwijde regulering van de banken.



Vijf jaar na het faillissement van Lehman Brothers bestaan er nog steeds banken die ‘too big to fail’ zijn en dus het hele financiële systeem onderuit kunnen halen. Dat is, in een notendop, de noodkreet die Bob Diamond, de vroegere ceo van de Britse bank Barclays, gisteren liet horen in een opiniestuk in The Financial Times. Politici, banken en regulatoren moeten daarom dringend een internationaal plan opstellen om banken kleiner te maken, zo stelt Diamond. Zo niet mag de belastingbetaler straks opnieuw de redding financieren van een te roekeloze bank.

Niet langer zelf spin in het financiële web, zegt Diamond wat hij al langer weet: dat het web nog steeds zeer fragiel aan elkaar hangt

De boodschap is gekend maar het is de boodschapper die opvalt. Diamond is de voorbije jaren immers zowat het gezicht geworden van de normvervaging die de financiële wereld in haar greep hield. Als ceo van Barclays verdiende Diamond tot 63 miljoen pond per jaar – daar kwamen nog eens bonussen bovenop van enkele miljoenen. Onbetamelijk, vonden nogal wat Britse politici, en dat in tijden dat de belastingbetalers effectief het financiële puin mochten ruimen.

De ergernis sloeg om in regelrechte verontwaardiging toen vorig jaar bleek dat Barclays zich schuldig gemaakt had aan een flagrante vorm van marktmanipulatie. Het had de hoogte van de Londense interbankenrente (Libor) gemanipuleerd op vraag van derivaten-traders. De British Bankers Association zei ‘geschokt’ te zijn. Tot en met premier David Cameron veroordeelden de affaire. Zowat iedereen eiste het hoofd van Diamond, maar die voelde zich niet aangesproken. Wel zou hij voor een keer zijn miljoenenbonus niet aanvaarden, zo liet hij weten, bij wijze van wiedergutmachung. Opnieuw olie op het vuur dus, en na felle kritiek trad Diamond begin juli 2012 dan toch af.


Stroper

Sindsdien was het opvallend stil rond Diamond. Tot gisteren dus. Velen ontging de ironie niet dat nota bene Diamond plots pleit voor strengere regels voor banken. ‘De stroper wordt boswachter,’ klonk het al snel op de sociale media. Het lijkt inderdaad op een late, en wel heel voorzichtig mea culpa van Diamond. Zo geeft hij in het stuk toe dat Barclays en andere banken te grote risico’s genomen hebben in de aanloop naar de crisis.

Maar belangrijker is dat Diamond het bankwezen door en door kent. Zijn kritiek zomaar wegwuiven als de bocht van iemand die met zichzelf in het reine wil komen, is misschien te gemakkelijk. Terug van een korte tocht door de woestijn en nu hij niet langer zelf spin in het financiële web, zegt Diamond wat hij waarschijnlijk al langer weet: dat het web nog steeds zeer fragiel aan elkaar hangt.


DS, 17-09-2013 (Jan-Frederik Abbeloos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:42.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.