actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th June 2013, 09:24
H*ndrik.Peeters H*ndrik.Peeters is offline
HP
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Hoogstraten
Posts: 180
Kwaliteitsjournalistiek vergt veel investeringen. Als u een artikel wil delen, gebrui

Alle partijen - van N-VA tot Ecolo - zijn bereid de controle op hun partijgelden en verkiezingsfondsen af te staan aan een onafhankelijk controleorgaan. Maar de Parti Socialiste ligt dwars.

De PS - hier op de 1 mei-viering in Charleroi - vindt het beter dat de partijen elkaar blijven controleren. - Foto Belga
Vier jaar geleden gaf de anticorruptiewerkgroep van de Raad van Europa (Greco) ons land een stevige uitbrander. Na uitgebreid onderzoek besloot de Greco dat het toezicht op de geldkassen van onze politieke partijen allesbehalve onafhankelijk en grondig gebeurt. Onze wet op de financiering van de partijen en de verkiezingscampagnes is volgens de Greco achterhaald.
Het vernietigende evaluatierapport van mei 2009 was (weliswaar pas in december 2010) de aanleiding om de ‘werkgroep Politieke Partijen’ in het federaal parlement nieuw leven in te blazen. In die werkgroep zouden tien senatoren en kamerleden van de tien grootste politieke partijen de aanbevelingen van de Greco bestuderen om daarna hervormingen door te voeren. Maar pas nu, vier jaar na het rapport van de Greco, heeft de commissie haar eerste verslag opgesteld.
Politisering
De belangrijkste kritiek van de Greco was dat de Belgische politieke partijen zowel partij als rechter zijn bij de controle op hun financiering en verkiezingsfondsen. Op federaal niveau is het immers een parlementscommissie, met leden van de partijen zelf, die de controle uitoefent. De Greco hekelde die politisering van de controle, waardoor er volgens de Greco nog amper sancties zijn opgelegd aan partijen die in de fout gaan. Zelfs na de Agusta-Dassault-affaire in de jaren ‘90 zijn de PS en de sp.a amper gestraft.
Maar het is uitgerekend de PS die dwars ligt om de controle op de partij- en financieringsfondsen uit handen te geven aan een extern, onafhankelijk orgaan. De N-VA, MR, CD&V, sp.a, groenen, Open VLD, VB, cdH en LDD hebben zich in het verslag van de werkgroep allemaal akkoord verklaard voor een onafhankelijke controle. Alleen de PS antwoordde: ‘Gewonnen voor een handhaving van de huidige toestand’.
Terwijl alle deskudigen die de werkgroep de voorbije jaren aanhoorde met vuur pleitten voor een onafhankelijke controle, verklaart de PS in het verslag van de werkgroep dat ‘het toch niet abnormaal is dat mensen gecontroleerd worden door hun gelijken’. De PS argumenteert zelfs dat een onfhankelijke controle op de partijgelden het evenwicht van onze democratie kan verbreken. Omdat het de werking van het parlement als wetgevende macht zou dwarsbomen.
Slecht signaal
‘Als er één aanbeveling van de Greco is die België moet uitvoeren, dan is het wel de controle op de partijfinanciering toevertrouwen aan een onafhankelijk orgaan’, verklaart CD&V-senator Dirk Claes in het verslag. ‘Het zou een slecht signaal zijn aan de bevolking en de kiezers als het parlement halstarrig blijft vasthouden aan zelfcontrole.’
‘Het is duidelijk dat vooral de PS geen vooruitgang wil boeken op dit domein’, reageert N-VA Kamerlid Veerle Wouters die ook in de wergroep zetelt. ‘Sommige aanbevelingen van de Greco zijn voor discussie vatbaar, maar over een onafhankelijke controle is iedereen het eens. Aan de andere kant wil de PS wel graag de regels te versoepelen zodat partijen gemakkelijker sponsoring van bedrijven kunnen krijgen. Daarom is het water veel te diep om nog wat te hervormen voor de verkiezingen volgend jaar.’
Het standpunt van de PS is ook opvallend omdat alle deskundigen die de werkgroep Politieke Partijen de voorbije jaren uitnodigde, zoals de professoren Herman Matthijs (VUB) en Marc Verdussen (UCL), vurig pleitten voor een onafhankelijke, externe controle.
Het verslag van de werkgroep wordt nu overgemaakt aan minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) om de Greco te informeren over de ‘vooruitgang’ die al is gemaakt sinds het rapport van 2009.

bron: http://www.tijd.be/nieuws/politiek_...-3136.art?ckc=1

mening :

Hebben de socialisten iets te verbergen? Is er weer een project bij de NMBS waar de bestuursleden, die toevallig socialisten zijn, hun zakken vullen met belastingsgeld? Het is in ieder geval geen goed signaal dat elke partij (ZELFS HET VLAAMS BELANG) een onafhankelijk controle orgaan wilt voor het geld van de partij buiten de socialisten in het zuiden. Ik vraag mij echt af wat die hebben te verbergen dat ze dit gegeven weigeren. Een ding is zeker : De vorige schandalen met de socialisten en de NMBS is juist opgebrand of de volgende mogelijke schandaal staat al klaar. Waar zijn de socialisten toch mee bezig.
__________________
Power is not a means; it is an end. One does not establish a dictatorship in order to safeguard a revolution; one makes the revolution in order to establish the dictatorship.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:37.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.