actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th May 2013, 15:30
Sabrina Claesens Sabrina Claesens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: oud-turnhout
Posts: 65
Waarom is de kern van de aarde heet?

Binnen in de aarde is het zo heet dat ijzer smelt. Zelfs in de buurt van het oppervlak wordt gesteente omgezet in vloeibaar magma, dat soms als lava uit de aarde omhoog komt. Waar komt al die hitte in de aardkern eigenlijk vandaan?

Onze planeet straalt zo’n 44.000 miljard watt uit in de vorm van warmte. Onderzoekers hebben dit vastgesteld door op ruim 20.000 plaatsen over de hele wereld gaten in de grond te boren en de temperatuur te meten. Het grootste deel van de warmte ontstaat door het verval van radioactieve elementen, en de rest is een overblijfsel uit de tijd waarin de aarde gevormd werd.

De aarde ontstond meer dan 4,5 miljard jaar geleden. Sterrenstof klonterde samen tot hemellichamen, die mettertijd steeds groter werden en uiteindelijk onze planeet vormden. Door de hoge dichtheid van de materie en de vele botsingen stegen de temperaturen, en veel van de warmte in het binnenste van de aarde is hiervan het gevolg. De aarde is dus nog niet helemaal afgekoeld. Er ontstaat ook warmte wanneer metalen in de vloeibare buitenkern op de rand van de vaste binnenkern stollen.

Het leeuwendeel van de aardwarmte, ongeveer 24.000 miljard watt, is echter van natuurlijke radioactiviteit afkomstig. Bij het vervallen van isotopen van uranium, theorium en kalium, die een hoge halfwaardetijd hebben, komt warmte vrij, en dat zal nog miljarden jaren zo blijven.


Japanse detector meet verval
Om vast te stellen hoeveel van de hitte van de aarde van radioactief verval afkomstig is, worden detectoren diep in de grond gebracht. Een voorbeeld hiervan is de Japanse KamLAND, die neutrino’s meet die ontstaan bij radioactief verval (zogeheten geoneutrino’s) in een grot een kilometer onder het aardoppervlak.
(Bron: http://wibnet.nl/hoe-zit-dat/waarom...n-de-aarde-heet) wetenschap in beeld

Mening: Er is blijkbaar wel heel erg grondig onderzoek gebeurt naar de warmte die de aarde uitstraalt als het gaat om 20.000 plaatsen waar ze boringen hebben uitgevoerd. Dit artikel is zeker wel bruikbaar tijdens de aardrijkskundeles als we het moeten hebben over de verschillende lagen van de aarde.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:42.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.