actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 15th May 2013, 19:40
E*elien.segers E*elien.segers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Ravels
Posts: 102
Veel Belgen gebruiken bloeddrukverlagers niet correct

Net als de voorbije jaren waren bloeddrukverlagers ook vorig jaar de meest gebruikte geneesmiddelen in België. Maar 600.000 Belgen, of een kwart van de patiënten, neemt de medicatie niet regelmatig in en loopt het risico op ernstige hart- en vaatproblemen. Dat zegt de Christelijke Mutualiteit (CM).

De CM maakt elk jaar een top tien van de meest gebruikte geneesmiddelen, op basis van de geneesmiddelen die aan CM-leden (42 procent van de Belgische bevolking) werden uitgereikt in publieke apotheken.

De bloeddrukverlagers staan al jarenlang helemaal bovenaan de lijst. ‘Over de hele Belgische bevolking worden er per jaar 1,4 miljard dagdosissen bloeddrukverlagers ingenomen. Dat is 27 procent van alle gebruikte pilletjes in België’, blijkt uit het onderzoek. Bloeddrukverlagers, zoals bijvoorbeeld Rampiril of Bisoprolol, worden voorgeschreven wanneer de patiënt zijn bloeddruk niet kan beheersen met een gezonde levensstijl. Vooral oudere mensen nemen bloeddrukverlagers.

Stille doder

Een behandeling met bloeddrukverlagers moet strikt opgevolgd worden: in de juiste dosis, op vaste tijdstippen, regelmatig en voor een lange tijd. Maar een op de vier patiënten doet dat niet voldoende, en heeft een sterk verhoogd risico op een beroerte, hartinfarct of hartfalen, stelt de CM.

‘Verhoogde bloeddruk wordt niet voor niets de stille doder genoemd’, zegt CM-voorzitter Marc Justaert. ‘Je voelt zelf niet altijd het effect op je lichaam als je de bloeddrukverlager niet trouw inneemt, maar het kan desastreuze gevolgen hebben.’

Justaert pleit voor meer sensibilisering bij artsen en apothekers. Hij wijst er ook op dat patiënten hulpmiddelen kunnen inschakelen om de pilletjes niet te vergeten, zoals pillendoosjes of apps voor de smartphone.

In de top tien van meest gebruikte geneesmiddelen worden de bloeddrukverlagers gevolgd door cholesterolverlagers, bloedverdunners, medicatie voor maag- en darmprpoblemen, anticonceptiva, medicatie tegen depressie, voor diabetes, luchtwegproblemen, tegen pijn (zoals ontstekingen) en angina pectoris (pijn in de borst).

gevonden op: standaard.be

mening
Mensen die de regels niet strikt op volgen, spelen met hun gezondheid. Ze mankeren al iets aan hun lichaam en dan krijgen ze medicatie en dan verkloten ze het zelf. Ik werk in de apotheek en weet hoeveel mensen de raad van de apotheker niet volgen. Als geneesmiddelen niet systematisch en consequent rond zelfde tijdstippen worden genomen daalt hun werk capaciteit voor 30%. 30% is veel, is veel van je gezondheid, dat je kan verbeteren door consequent te zijn en de raad op te volgen. Wil je blijven leven en niet sterven luister naar wat de wetenschap zegt en volg hun raad op!
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 15th May 2013, 21:59
Stijnvdv Stijnvdv is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Antwerp
Posts: 82
Ik heb mijn aandeel aan medicijnen slikken al reeds gehad en weet dat een consequente attitude van groot belang kan zijn, zeker bij levensreddende (of verbeterende) middelen. Elk lichaam verwerkt medicatie op een eigen tempo, maar innemen van medicatie op onregelmatige tijdstippen kan wel eens schommelingen veroorzaken. De ene keer neem je een bepaald medicijn te snel opnieuw in en is de dosis in je bloed te hoog, de andere keer wacht je te lang en is het te laag. Idealiter probeer je voor een min of meer stabiele dosage in je lichaam te zorgen.

Ik vraag me wel af in welke vorm ze deze sensibilisering willen uitvoeren. Gaan ze proberen de dokters op een andere manier hun advies te laten geven? Of misschien kunnen ze een gratis app op de markt brengen (al zal deze er misschien al wel zijn...).
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:36.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.