actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 9th October 2012, 11:15
Linde Luyten Linde Luyten is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Herenthout
Posts: 101
Facebook bepaalt je kansen voor je toekomstige job

Opgelet! Hoe open ben jij op Facebook?


Dat we moeten oppassen met wat we delen op Facebook wordt regelmatig gezegd. Niet dat we daar van wakker liggen. Maar volgens sommigen gaat die info binnen een paar jaar wel een grote rol spelen in beslissingen van bedrijven over wie ze aanwerven.
Op basis van informatie die we delen op het internet, zal men niet enkel het gedrag van potentiële werknemers proberen te voorspellen, maar ook uiterst persoonlijke zaken, zoals de kans op de aanvraag van zwangerschapsverlof, allerlei ziektes, interesses, arbeidsproductiviteit etc.
Hr-departementen, rekruteerders, verzekeringsmaatschappijen en banken zullen grof geld betalen voor deze informatie, om dit dan te gebruiken in de beslissingen die ze nemen, tot en met wie ze wel of niet aanwerven.
Dat voorspelt Frédéric Filloux in de Britse krant The Guardian. Hij is de general manager van de digitale activiteiten van Les Echos, een belangrijke mediagroep in Frankrijk.
Tegen het einde van dit decennium is de kans volgens Filloux groot dat speciale arbeidsbureaus de persoonlijkheid van sollicitanten zullen analyseren op basis van allerlei informatie die over de jaren heen gedeeld werd op sociale netwerksites. Bedrijven zullen hier op hun beurt gebruik van maken in hun hr-beleid.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20121009_007

Mijn mening:
Onze ouders zeiden het al zo vaak: “Pas op met wat je op het internet te grabbel legt!” Vaak knikten we braaf en trokken ons er voor de rest niet te veel van aan. Nu wij bijna op de arbeidsmarkt terecht komen, moeten we schoorvoetend toegeven dat onze ouders toch wel gelijk hadden. Natuurlijk zijn er privacy-instellingen en dergelijke. Maar haal je naam maar is door Google en je zult zien. Foto’s, meningen, … alles wat je ooit op het internet hebt gezet komt in minder dan enkele seconden zo tevoorschijn. En niet alleen voor jou, maar voor iedereen.

Tegenwoordig worden we wel overstelpt met de raad niet te veel op facebook en dergelijke sites te zetten. Maar wees eerlijk, wie luisterde als tiener nu naar die raad? Moeten we onze jongeren nog meer bewust maken van dit gevaar? Of moeten ze het zelf ondervinden?

Verder vind ik het vervelend dat je zomaar te checken bent via internet. Je toekomstige baas kan er dan wel goed met zijn. Maar wees eerlijk, wie heeft er nooit eens iets in zijn tienerjaren gezegd, waarvan hij achteraf spijt had. Dat je daarvoor moet boeten zoveel jaren later is volgens mij niet geheel correct. Verder krijgen dingen die uit hun context zijn gerukt ook ineens een heel andere betekenis.

Het probleem met het internet is ook, dat er niets geheel wordt verwijderd. Er blijven altijd nog ergens restanten over. Moet facebook de mogelijkheid geven om reacties te verwijderen, waarvan je niets meer terugvindt? Zijn er andere oplossingen om je te wapenen tegen dit Big Brother-fenomeen?
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 9th October 2012, 13:19
Raisa.Docx's Avatar
Raisa.Docx Raisa.Docx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Ergens
Posts: 90
Exclamation

Artikels zoals deze kom je steeds vaker tegen. "Smijt niet alles op Facebook", "Pas op met wat je op het internet gooit" en "Houd sommige dingen voor jezelf" en dergelijke. Zoals Linde al aanhaalde, komen wij studenten binnenkort op de arbeidsmarkt terecht en beginnen wij de gevaren van Facebook en andere sociale netwerksites in te zien.

Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat veel jongeren jonger dan 18 jaar hun profiel op deze sites openbaar maken en er zich niets van aantrekken hoeveel mensen alles kunnen zien, en dat zijn er miljoenen. Ik denk echter dat er wel een aantal jongeren zijn wakker geschud na het incident met het openbaar verjaardagsfeestje...
Het plezier van deze netwerksites mag anderzijds niet verloren gaan. Want geef toe, er zijn weinig mensen die je vandaag de dag niet op Facebook vindt en het is fijn om contact te hebben met mensen die je weinig kunt zien.

Zoals Linde zegt, het mag dan ook vervelend zijn dat iedereen zomaar gegevens van jou op het internet vindt, maar dat is wel de realiteit! Het is dan ook logisch dat bedrijven daarvan willen profiteren. Volgens mij kan het dan ook geen kwaad om eens te zeggen wat je denkt op Facebook, maar doe dat dan in beperkte mate en houd het meeste voor jezelf of gooi dat alleszins niet op internet.

Tenslotte ben ik het eens met Linde dat er een mogelijkheid zou moeten zijn om uitspraken, foto's, ... te verwijderen. Je kan je profiel wel enkel zichtbaar maken voor je vrienden, maar het beschermt je niet voor 100%.
__________________
- Some people are so poor, all they have is money
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 9th October 2012, 13:23
carmen.van.bouwel carmen.van.bouwel is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: Gierle
Posts: 122
Ik denk wel dat je reacties/opmerkingen, die je op facebook zet, kan verwijderen waarvan niemand iets kan terugvinden. Maar natuurlijk, de moment waarop je het post kan iedereen het zien. Dat is ook je eigen verantwoordelijkheid. In deze tijd zou je moeten weten wat de risico's zijn van het internet. Je kan alles van iedereen zien, maar iedereen ziet ook alles van jou.
Internet is nu eenmaal gevaarlijk... Natuurlijk moeten jongeren hiervan op de hoogte worden gehouden! Het is dan ook niet alleen een taak van de ouders, maar ook leerkrachten moeten jongeren in het oog houden met het internetgebruik. Op veel GSM's kan je ook op internet, en hier wordt van geprofiteerd. Wanneer er iets is dat sensatie opwekt, bijvoorbeeld een gevecht, zullen leerlingen er snel bij zijn om dit te filmen en rechtstreeks op youtube zetten. Veel leerlingen denken niet aan de gevolgen wanneer ze dit filmen, ze denken enkel aan het succes van het filmpje. Maar wat met het slachtoffer? Wat als de situatie uit de hand loopt? Mooie beelden dan...

Als leerkracht moet je weten wat er gebeurt in je klas. Het is dan handig om hier van gebruik te maken en het onderwerp te integreren in je les. Dat gebeurt naar mijn mening nog veel te weinig. Leerkrachten nemen het niet serieus en zijn vaak niet op de hoogte van het internetgebruik bij jongeren.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 02:41.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.