actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 5th July 2012, 19:01
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Voortaan meer Engels in het Vlaams onderwijs

Voortaan meer Engels in het Vlaams onderwijs


Het Vlaamse Parlement heeft een decreet goedgekeurd om het Engels in het hoger onderwijs meer te gebruiken. Maar hoe gaat dat in zijn werk?



Binnenkort zullen er aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen meer vakken in vreemde talen gegeven kunnen worden. In de praktijk betekent dat dat vooral het Engels meer gebruikt zal worden. Het voorstel, dat deel uitmaakt van het integratiedecreet, is goedgekeurd na maanden van parlementair debat.

De politieke partijen maakten zich namelijk zorgen over de uitwerking van het decreet. Kunnen de Vlaamse proffen wel voldoende Engels? Wat met studenten die echt geen les in het Engels willen krijgen? En zal het Nederlands als academische taal niet in de verdrukking komen? Om aan die opmerkingen tegemoet te komen, zijn er een aantal maatregelen genomen.


Kennen professoren voldoende Engels?

Ten eerste moeten professoren voldoende Engels kunnen en dat moeten ze kunnen aantonen. Bijvoorbeeld doordat ze gestudeerd hebben in de vreemde taal waarin ze willen lesgeven of een test afleggen die hun talenkennis bewijst.

Buitenlandse professoren die in Vlaanderen les komen geven in een andere taal dan het Nederlands, moeten een basiskennis Nederlands hebben, om te kunnen functioneren in de academische leven van de hogeschool of universiteit waaraan ze doceren.

Ten tweede is er de zogenaamde equivalentieregel. Die bepaalt dat als een vak in een vreemde taal onderwezen wordt, dat vak aan een andere Vlaamse universiteit in het Nederlands moet worden onderricht.


Bachelor vooral Nederlands, master Engels

Ten derde wordt de positie van het Nederlands bewaakt. Boudewijn Bouckaert, Vlaams Parlementslid voor oppositiepartij LDD legt uit: “In de bachelor studeren studenten in het Nederlands, in de master in het Engels. Dat is een goed evenwicht.” In de bachelor mogen 30 van de in totaal 60 studiepunten in een andere taal worden gedoceerd.

De voornaamste reden om onderwijs in een andere taal toe te staan, is internationalisering. Het wordt voor universiteiten steeds belangrijker om zich te internationaal te profileren. Dat kan door buitenlandse docenten en studenten te ontvangen of er zelf naar het buitenland te sturen. Daarom zijn zowel de universiteiten als de studenten voorstanders van onderwijs in – voornamelijk – het Engels.


Blog Knack, 05-07-2012 (JC)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:22.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.