actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd May 2012, 10:49
sarah.renders sarah.renders is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Vlimmeren
Posts: 108
Geklungel bij douane kost 126 miljoen euro

BRUSSEL - De douane betaalde door een computerfout 126 miljoen euro te veel aan Europa. België krijgt dat geld alleen terug als het boekhoudsysteem grondig wordt doorgelicht.

Ons land heeft tussen 4 februari 2008 en december 2010 zomaar even 126 miljoen euro aan douanerechten aan Europa doorgestort, terwijl we die eigenlijk helemaal niet verschuldigd waren. Europa heeft recht op driekwart van de douanerechten die in ons land geïnd worden. De oorzaak van de misrekening was een computerfout in de douaneboekhouding, die gelukkig werd ontdekt door een wakkere douaneambtenaar. Maar Europa is niet zinnens om dat forse bedrag zomaar terug te storten. Het vertrouwen van de Europese Commissie in ons elektronisch douanesysteem en de daaraan verbonden boekhouding is immers niet bijster groot. Het gevolg van slechte ervaringen uit het verleden.

Net zoals elders bij Financiën heeft de informatisering ook bij de douane met horten en stoten haar intrede gemaakt. In de loop van 2007 werden de verschillende douanekantoren in ons land samengevoegd tot het zogenaamde 'Enig Kantoor' en werd ook werk gemaakt van de elektronische douaneaangifte (PLDA). Maar dat liep niet van een leien dakje. Bedrijven stonden jaren aan de klaagmuur omdat het systeem haperde. Nu blijkt dat ook achter de schermen het een en ander in het honderd liep. Zo blijkt uit verschillende verslagen van de Europese Commissie die De Standaard kon inkijken. Zo schrijft de commissie bijvoorbeeld in haar verslag van 2 april 2009 dat 'PLDA in feite geen echte boekhoudkundige module bevat'. In zijn begeleidende brief schrijft Luis Romero, directeur-generaal Begroting bij de Europese Commissie: 'Ik zou uw bijzondere aandacht willen vragen voor punt 3.2 van het controleverslag dat duidelijk demonstreert dat de Belgische autoriteiten blijven falen in het nakomen van hun verplichtingen.' In dat verslag wordt zelfs gedreigd met een inbreukprocedure als ons land niet beter zijn best zou doen.

De douane werkte intussen naarstig verder aan haar boekhoudsysteem en kreeg op 11 februari 2010 van Europa gedaan dat het instemde met een terugbetaling van 121,4 miljoen euro. Omdat de douane jarenlang geen behoorlijk boekhoudsysteem had, stortte ons land tussen 2007 en 2009 een theoretisch bedrag aan Europa. Dat werd hoog genoeg ingeschat om nalatigheidsinteresten te vermijden. België kon eind 2009 bewijzen dat dat bedrag te hoog lag en kreeg 121,4 miljoen euro terug.

Audit

Een inbreukprocedure was vermeden en het geld kwam terug in kas. De zaakjes met Europa waren geregeld. Maar amper enkele maanden later stuitte een douaneambtenaar op een computerfout in het boekhoudsysteem, waaruit bleek dat België nog eens 126 miljoen euro te veel betaald had. Er waren dubbeltellingen gebeurd. België mocht dus opnieuw bij Europa aankloppen met de mededeling dat de definitieve afrekening van 11 februari 2010 toch niet zo definitief was.

Pas in mei 2011 heeft de toenmalige minister van Financiën Didier Reynders (MR) de teruggave van die 126 miljoen euro gevraagd aan de Europese Commissie. De Commissie liet in augustus 2011 weten dat ze de terugbetaling alleen zou toestaan op voorwaarde dat er een onafhankelijke audit van de elektronische douaneaangifte zou plaatsvinden. Die audit is vandaag nog niet uitgevoerd. 'Het is nog wachten op het advies van de inspectie van Financiën en de goedkeuring van de ministerraad om de overheidsopdracht voor die audit uit te schrijven', zegt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën. Hij hoopt dat rond half oktober het eerste deel van de audit uitgevoerd zal zijn, zodat de 126 miljoen dan kan worden terugbetaald. 'Sinds 2011 werkt de boekhoudkundige module van de elektronische douaneaangifte naar behoren', voegt hij er nog aan toe. 'De computerfout die aan de basis lag van dubbele boekingen werd op 3 december 2010 uit het systeem gehaald.'

Bron: De standaard

Eigen mening
Bij het lezen van dit artikel was mijn eerste gedachte: ' Dit is weer typisch Belgisch!' In andere ( Europese ) landen zullen ook wel financiële flaters begaan worden, maar ik heb het gevoel dat België hierin toch de koploper is. Van dit voorval hebben wij als burger nu weet, maar ik vraag me toch af hoeveel soortelijke 'misrekeningen' in het verleden nog hebben plaatsgevonden.

Verder vind ik het niet meer dan normaal dat Europa dit geld weigert terug te storten voor dat de boekhouding van de douane op punt staat. Een ezel zou zich normaal geen twee keer aan dezelfde steen mogen stoten, maar een derde keer moet echt wel vermeden worden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:13.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.