actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 16th April 2012, 16:41
willem.van.huffel willem.van.huffel is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Hoogstraten
Posts: 73
Lichtenergie als technologie voor de toekomst

Lichtenergie als technologie voor de toekomst
Door: Bastiaan Fonteyn − 16/04/12, 08u18 − Bron: De Morgen

Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) start vandaag de Spie Photonics Europe, een vierdaagse conferentie over de toekomst van het licht. Liefst 3.000 wetenschappers en ondernemers uit 55 landen zullen zich buigen over de nieuwste toepassingen van lichtenergie.

In het Square congrescentrum in Brussel vindt de grootste conferentie over fotonica in Europa plaats. Vier dagen lang zullen onderzoekers en ondernemers hun kennis delen over fotonica, de technologie die op basis van licht innoverende toepassingen voor zeer diverse sectoren ontwikkelt.

Het symposium is een organisatie van het Brussels Photonics Team (B-Phot), een onderzoeksgroep aan de VUB, en de Spie, de internationale vereniging voor fotonica. Er komt ook steun van het Brussels Gewest en de Europese Commissie. In 18 parallelle conferenties, met meer dan 1.500 presentaties, zal er gepraat worden over de mogelijke toepassingen van lichttechnologie.
Dat gaat van lasertechnologieën voor kankeronderzoek tot milieuvriendelijke ledverlichting en efficiëntere zonnecellen. Naast de presentaties in verschillende groepen zijn er ook plenaire zittingen, workshops voor 200 doctoraatsstudenten van over de hele wereld en een Innovation Village, waar nieuwe toepassingen worden gedemonstreerd.

Professor Hugo Thienpont (VUB) zal het congres voorzitten. Hij voert al jaren onderzoek naar nieuwe toepassingen van lichtenergie: "Fotonica is dé nieuwe technologie van de 21ste eeuw. Het is voor Europa een van de belangrijkste 'key enabling technologies' (baanbrekende en nuttige technologie, BFO). Europa heeft twintig procent van de wereldmarkt in handen, fotonica is goed voor tien procent van de hele Europese economie. Meer dan 5.000 bedrijven en 300.000 werknemers zijn actief in de sector, die jaarlijks zo'n tien procent groeit."

Big business
Fotonica is dus big business. In België zijn er ondertussen een zestigtal ondernemingen die zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen op basis van lichttechnologie. De bekendste namen zijn Barco, dat visualisatie- en display-oplossingen aanbiedt voor verschillende markten, bijvoorbeeld voor de vliegtuigsector, en Agfa, dat analoge en digitale beeldvormingssystemen levert.

Aan de VUB voert Thienpont samen met B-Phot, een onderzoeksteam van zo'n veertig wetenschappers, intensief onderzoek rond fotonica. "De bedoeling is vooral om tot valoriseerbaar onderzoek te komen. We willen dingen doen die nuttig zijn en ook echt tot een wezenlijk verschil leiden.

"Het B-Phot-team beperkt zich niet tot fundamenteel onderzoek en publicaties in wetenschappelijke tijdschriften. Er wordt ook nauw samengewerkt met de bedrijfswereld: via toegepast en industrieel onderzoek tracht men zeer praktische oplossingen aan te bieden. "We willen een impact hebben op het dagelijks leven van mensen."

En dat lijkt ook te lukken: Thienpont en zijn team ontwikkelen onder andere chips voor de snellere detectie van ziektekiemen en voor het controleren van de kwaliteit van drinkwater in derdewereldlanden. Die chips zijn goedkoop en wegwerpbaar en zouden een grote medische impact kunnen hebben.

Toch zijn vandaag, ondanks de exponentiële groei van de sector, maar weinig mensen op de hoogte van de verschillende toepassingen van fotonica. Thienpont: "Fotonica heeft al een enorme impact op ons leven. Alleen realiseert de maatschappij zich nog niet in welke mate. Miljoenen mensen kopen voor een paar honderd euro een Playstation, een toestel dat vol zit met een pak nieuwe en ingenieuze toepassingen van lichtenergie. Nochtans is geen hond zich daar bewust van."

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/992/We...-toekomst.dhtml

Mening:
Ik moet nu eerlijk toegeven dat voor ik dit artikel had gelezen nog nooit echt gehoord heb van fotonica. Je hoort het af en toe eens, maar veel uitleg wordt nooit gegeven. Toch zou meer informatie over het onderwerp geen kwaad kunnen. De bekendheid zal waarschijnlijk wel veranderen in een positieve richting want als je de cijfers bekijkt in het artikel dan zit de sector wel in kleine opmars. De sector zal ook voor de werkgelegenheid goed zijn. Meer onderzoek wil zeggen meer mensen nodig en dat geeft meer banen.
Het is ook goed dat wetenschappers zicht bezighouden met dit soort technologie. Het kan veel goede oplossingen geven voor verscheidene problemen van medische tot milieuvriendelijke doeleinden. Als je verschillende voorbeelden van fotonica leest dan lijkt het min of meer wel een ondergewaardeerd product.
__________________
It is amazing just how deep the principle of war is rooted in human nature. My archives contain war stories that are thousands of years old. Although the strategies have evolved, the motives seem to remain the same. Greed, envy, power and possessions always play a central role ...
(anno 2070 producers, E.V.E.)
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:19.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.