actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th February 2012, 13:10
J.Verwerft's Avatar
J.Verwerft J.Verwerft is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Noorderwijk
Posts: 36
Thumbs up Doorbraak: huidkankermedicijn werkt ook tegen alzheimer

Doorbraak: huidkankermedicijn werkt ook tegen alzheimer

Bexarotene, een medicijn dat al ruim tien jaar tegen huidkanker wordt gebruikt, blijkt bij muizen spectaculair goed én snel te werken tegen de ziekte van Alzheimer.

De meest voorkomende vorm van alzheimer ontstaat op latere leeftijd. Het kenmerk ervan is dat het eiwit beta-amyloïde - dat ook bij normale mensen in de hersenen voorkomt - niet meer opgeruimd kan worden en 'klontert' in de hersenen. Hoe meer zulke klonters, hoe meer hersenfuncties uitvallen, waardoor iemand dement wordt.

Het idee van de Amerikaanse onderzoekers was dat de stof bexarotene, die als kankermedicijn bekendstaat, het 'opruimknopje' in de hersenen weer zou stimuleren. Ze namen de proef op de som en gaven het aan muizen met alzheimer.

Het medicijn brak de schadelijke klonters in de hersenen van de muizen af met een ongelofelijke snelheid. Binnen zes uur bleek de aanwezigheid van het eiwit met 25procent verminderd, en nog 72 uur later was meer dan de helft van de klonters uit de hersenen verdwenen. Uiteindelijk werd zelfs 75 procent opgeruimd. Het geheugen en het gedrag van de muizen verbeterden zienderogen.

'Dit is ongezien', zegt Paige Cramer, eerste auteur van de publicatie. 'Met de beste behandeling vandaag tegen alzheimer in muizen duurde het een aantal maanden om de klonters in de hersenen te verminderen.'

'Dit is een spectaculaire doorbraak', zegt alzheimerexpert Bart De Strooper (KUL). 'Dat eiwit is een van de belangrijkste genetische oorzaken van alzheimer en tot nu toe konden we daar niks aan doen. Deze studie is de eerste die een kandidaat-medicijn naar voor schuift.'

En de weg naar een wondermiddel? 'Alzheimer is zo'n ingewikkelde ziekte dat er nooit één simpel pilletje voor zal bestaan. Maar al deze kleine stapjes leiden ons wel naar medicijnen die de ziekte zullen vertragen, of toch leefbaar maken. De volgende stap is nu kijken of dit bij mensen hetzelfde effect heeft.'


Bron: Het Nieuwsblad
Datum: 11 februari 2012
Link: http://www.nieuwsblad.be/article/de...icleid=BN3M2DIU

Motivatie:
We kunnen deze ontdekking binnen de medische sector alvast als een hele stap voorwaarts beschrijven. Toch wordt in het artikel nog duidelijk gemaakt dat Alzheimer een heel delicate zaak is en niet kan worden opgelost door enkel antibiotica. De hoofdzaak is gewoon antibiotica en middeltjes te produceren die deze ziekte in ieder geval al leefbaar maken en de symptomen van Alzheimer kunnen terugdringen voor een bepaalde tijdspanne.
__________________
"Knowledge is knowing that a tomato is a fruit, but Wisdom is knowing not to put it in a fruit salad."
Jens Verwerft ©
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 11th February 2012, 14:41
Sofie.DeWolf Sofie.DeWolf is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 1,020
Alzheimer

Het is een goede doorbraak voor de wetenschap. Ik ben er zeker van dat de Amerikaanse onderzoekers hier zeer veel werk in gestoken hebben. Als de stof bexarotene zowel voor huidkanker als voor Alzheimer gebruikt kan worden, zullen veel mensen hiermee geholpen kunnen worden. Het is al zeer positief dat de proeven op muizen goede resultaten geven. Aangezien de genen van de muist dichtbij de genen van de mens liggen is de kans groot dat het ook goede resultaten kan geven bij de mens. Zoals in het artikel al vermeld staat is Alzheimer een zeer ingewikkelde ziekte en kan daardoor niet door één enkel pilletje verholpen en/of behandeld worden. Uiteraard is alles wat kan gebruikt worden tegen deze ziekte meer dan welkom. Ik ben het dus helemaal eens met de motivatie van Jens. Het is een hele stap voorwaarts. De wetenschappers weten nu in welke richting ze verder moeten experimenteren en ik ben er zeker van dat er in de komende jaren nog meer ontdekt wordt dat men kan gebruiken bij Alzheimer.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:49.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.