actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd December 2011, 16:14
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Zonder euro 10 procent armer

Zonder euro 10 procent armer


BRUSSEL - Als de eurozone uiteenvalt, krimpt de Belgische economie prompt met meer dan 8procent. Een jaar later is dat opgelopen tot ruim 10procent. Onze nieuwe munt devalueert 15procent tegenover de Duitse.



Het getouwtrek over de manier waarop de crisis van de eurozone moet worden aangepakt, heeft in de ogen van ING veel weg van een koude oorlog. Het risico dat de eurozone uit elkaar spat, kan je dan vergelijken met een atoomwapen.

En bij een kernoorlog zijn er geen winnaars. Als de eurozone uiteenvalt, wordt de euro opgedoekt en halen de 17lidstaten hun oude nationale munt weer van onder het stof. Als de berekeningen van ING kloppen, zouden de gevolgen van zo'n scenario dramatisch zijn.

De duikvlucht van de wereldeconomie na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, geeft ons een voorsmaakje. De Duitse economie kromp toen met zo'n 7procent. 'Het uiteenvallen van de eurozone doet de Europese economieën over een periode van twee jaar met gemiddeld 12procent krimpen', zegt ING, 'in het eerste jaar alleen al met 9procent.'

Als de zone uiteenvalt, verzwakken de nieuwe Belgische en de Franse frank prompt met zo'n 15procent tegenover de nieuwe D-mark. Italië en Ierland devalueren met 25procent. De nieuwe Spaanse peseta en de Portugese escudo zijn nog een kwart waard van de D-mark, de Griekse drachme nog nauwelijks een vijfde. Oostenrijk, Finland, Luxemburg en Nederland incasseren een devaluatie van 7,5 procent.

In de zwakkere eurolanden zal de inflatie dus torenhoog oplopen -tot meer dan 18procent in Griekenland- want alle producten die worden ingevoerd, zijn plots vier tot vijf keer duurder dan nu. Duitsland, maar ook de Verenigde Staten zullen hun export naar de voormalige eurolanden daardoor fors zien teruglopen.

Niet alle beleggers zullen richting D-mark vluchten. Ook de VS zullen overspoeld worden door beleggers die hun heil zoeken in de dollar. ING ziet de Amerikaanse munt daardoor een derde duurder worden, van 1,34 dollar voor een euro tot 0,85 dollar voor een euro die dan niet meer bestaat.

Dat er bij een implosie van de eurozone niets dan verliezers zijn, blijkt uit de cijfers die uit het ING-model rollen. De Griekse economie krimpt dan volgend jaar met meer dan 13procent, de Italiaanse met dik 10procent en de Belgische met 8,3 procent. De Duitse economie krimpt met 7,4 procent. Finland komt het best weg met een inkrimping van 'maar' 6,5 procent.

En daarmee is de kous niet af. Ook in 2013 krimpt de economie van alle eurolanden nog met 1 tot bijna 3procent, zodat de gemiddelde Europeaan einde 2013 twaalf procent armer is dan nu. De werkloosheid is dan al opgelopen tot gemiddeld 14,4 procent, met uitschieters tot bijna 24procent voor Griekenland en zelfs 27procent in Spanje. België komt met bijna 12procent werkloosheid nog relatief goed weg. In Duitsland zal één op de tien werkloos zijn, tegen één op de zestien nu.

De vastgoedprijzen dalen in een euroloze eurozone de komende twee jaar met gemiddeld 10procent. België zit ongeveer op het gemiddelde, net als Duitsland. Nederland torst de rode lantaarn, huizen en appartementen zijn er dan tegen einde 2013 gemiddeld zo'n 15procent minder waard.

Met die cijfers in de hand is ING niet mals voor de Duitse bondskanselier Merkel. Haar 'Merkelisme' dat een duidelijk 'nein' inhoudt tegen een uitbreiding van het Europees noodfonds, tegen een grotere rol voor de ECB en tegen het uitgeven van eurobonds, voedt de onzekerheid op de financiële markten. ING spreekt van de 'paradox van het Merkelisme' die de factuur van het bijeenhouden van de eurolanden hoger doet oplopen naarmate Duitsland probeert die factuur te beperken.


DS, 03-12-2011
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 3rd December 2011, 18:04
jorina jorina is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Itegem
Posts: 149
Ik denk dat er veel mensen zijn die op dit moment nog geen eens half zo goed beseffen wat voor kwaad de uiteenvalling van de eurozone betekent. Als je daar niet mee bezig bent, dan weet je ook niet wat voor impact dat heeft, maar als je dan een artikel leest zoals dit, gaan er veel mensen van hun stoel vallen denk ik. Dan pas sta je echt stil bij de impact van de eurozone. 10 % vind ik zelf echt gigantisch veel. Er is zoveel moeite gedaan vroeger om in de meeste euro-landen met dezelfde munt te werken. De euro is er gekomen, voor de meesten was het moeilijk om om te rekenen maar stilletjes aan lukte het bij iedereen wel om te rekenen met de euro. Als we nu terug in Belgische frank gaan moeten betalen, dan wordt bijna iedereen zot. Dan moet je telkens weer terug gaan rekenen. Dit is dan nog maar een heel klein probleem als de eurozone zou uiteen vallen. Dat is dan nog een probleem waar je nog wel aan kan werken, je moet gewoon wat meer rekenen in de winkels dan normaal, maar de Belgische economie die krimpt met 10%, dat is pas echt een probleem. Er gaan werklozen vallen, je geld wordt minder waard,... Dat is wel een heel slecht vooruitzicht dan. Ik hoop dat ze voldoende oplossingen gaan vinden en er alles aan gaan doen om de euro te behouden. De euro laten vallen gaat alleen maar negatieve gevolgen hebben, zoals in het artikel ook wordt aangegeven.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 13th December 2011, 11:43
StijnLauryssens StijnLauryssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Dec 2011
Locatie: Beerse
Posts: 102
Wat een doemscenario over de euro. Ik vraag mezelf af waarom men het euro-systeem heeft ingevoerd en achteraf beseft dat er fouten in zitten. Politiekers maken de bevolking wel iets wijs en zorgen dat ze er zelf beter van worden. Men had eerst naar een gezamelijkere unie moeten gaan die de landen apart beter kon controleren op het maken van fouten.
Het laten toetreden van landen als Griekenland zonder ze grondig te controleren heeft ons mede door de Amerikaanse crisis sterk in de problemen gewerkt. Men heeft te zwakke landen laten toetreden in een systeem dat niet helemaal op punt stond. Misschien wilde men uitschijnen dat dit allemaal sterke economische landen waren om buitenlands vertrouwen te trekken, en hadden ze een probleem als dit niet voorzien.
Verder snap ik dat beleggers weinig vertrouwen hebben in Europa, mede door de trage onderhandelingen van de Europeese leiders, maar welke politieker durft het aan om besparingen door te voeren om zijn land te redden maar daardoor weet dat hij de volgende verkiezingen niet zal halen? De bevolking van bijvoorbeeld Griekenland is in vol protest en dat schrik de Griekse politiekers af, wie durft tegen hen ingaan ten voordele van het land en misschien de rest van Europa?
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:30.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.