actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th October 2011, 02:23
Niels Olieslagers Niels Olieslagers is offline
Niels Olieslagers
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: België
Posts: 117
'Zonnepanelen rollen binnen 5 jaar uit de printer'

'Zonnepanelen rollen binnen 5 jaar uit de printer'

De Universiteit Hasselt ontwikkelt toepassingen waarbij zonnecellen in een inkt worden verwerkt, die vervolgens met een gewone printer kan gedrukt worden. Dat maakte professor Dirk Vanderzande dinsdag bekend op een congres over fotovoltaïsche energiesystemen op nano-schaal. Binnen 5 jaar zou het systeem op de markt moeten komen.
De Universiteit Hasselt werkt aan een grootschalig project om minuscule zonnecellen op flexibele dragers, zoals plastic, te kunnen printen. Rond dit thema verzamelen deze week in Diepenbeek zo'n 180 onderzoekers uit alle uithoeken van de wereld.

'De siliciumplaten waar de huidige zonnepanelen uit vervaardigd worden, zijn duizend keer dikker dan de materialen waarop wij nu onze cellen kunnen kleven', legt Vanderzande, directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek, uit.

'We werken aan toepassingen waarbij de zonnecellen in een inkt worden verwerkt, die vervolgens met een gewone inkjetprinter of via zeefdruk op allerhande dragers kan aangebracht worden', stelt Vanderzande. 'Op die manier wordt het mogelijk om zonnepanelen op een rol af te drukken en grote oppervlakten ermee te bedekken.'

Efficiëntie verhogen

Momenteel proberen de onderzoekers de nadelen van de nieuwe technologie weg te werken. 'Voorlopig ligt de efficiëntie nog iets lager dan bij klassieke panelen, en is de levensduur beperkt tot vijf jaar', aldus Vanderzande. 'Als we die zouden kunnen opdrijven tot bijvoorbeeld tien jaar, zijn we zeker competitief.'

De prijs van de nieuwe cellen zou volgens Vanderzande kunnen zakken tot 0,3 dollarcent, tegenover 10 dollar voor de gewone panelen nu.

Bron:
De Standaard
Link naar artikel!

Mening:
Ik ben een voorstander van deze nieuwe toepassing in verband met zonnecellen.
Naast de interessante financiële voordelen voor ons heeft ook de natuur baat bij deze technologie. Energie uit zonnepanelen is namelijk niet vervuilend voor de natuur. Men noemt dit ook wel groene energie.
Ik denk dat deze technologie nog lang niet aan zijn einde is. Misschien kunnen we op lange termijn bijvoorbeeld de inkt, waarin de zonnecellen zijn verwerkt, gewoon met een spuitbus over ons dak verspreiden?
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 26th October 2011, 12:47
Liesanne.Boeren Liesanne.Boeren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Retie
Posts: 97
Ik vind het leuk om te lezen dat men nog steeds druk bezig is met de zoektocht naar "groene en hernieuwbare energie". Binnenkort zullen immers veel energiebronnen uitgeput zijn. Hier waarschuwt men al enkele jaren voor en het wordt dringend tijd dat we hier iets aan gaan doen.
Als men deze nieuwe technologie bruikbaar kan maken dan heeft dit erg veel voordelen. De zonnepannelen die de meeste mensen nu op hun dak hebben liggen zullen binnen 5 jaar vervangen moeten worden. Dit betekent dat die mensen opnieuw een hele inverstering zullen moeten maken, op lange termijn is dat niet rendabel. Met de nieuwe technologie zou dit probleem van de baan zijn aangezien men het goedkoper wil maken en ervoor wil zorgen dat de cellen een langere levensduur hebben. Op die manier zullen veel meer mensen deze vorm van energie kunnen gaan gebruiken. Dit heeft dan ook weer zijn invloed op het milieu, aangezien er dan minder vuile energie gebruikt wordt.
Nu nog iets vinden op de vele andere problemen...
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 26th October 2011, 15:15
Joren.Paulussen Joren.Paulussen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Lille
Posts: 30
Ik sta een beetje sceptisch tegenover berichtgeving zoals deze. Er wordt deze dagen heel snel vooruitgang geboekt in zaken als zonne-energie enz., maar ik denk niet dat binnen vijf jaar iedereen thuis kan zeggen: "Ik zal nog eens een zonnepaneel printen.". Over onderwerpen als deze wordt veel geschreven en verteld maar wat er echt van in huis komt is natuurlijk afwachten.
Natuurlijk is de zoektocht naar alternatieve energie nooit slecht.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:19.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.