actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 24th March 2011, 22:19
Eveline.Leysen Eveline.Leysen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Nijlen
Posts: 67
België tegen operatie Libië onder NAVO-vlag

België is niet te vinden voor een operatie tegen Libië onder NAVO-vlag, wegens de steun van de Arabische en Afrikaanse landen. Desalniettemin is ons land wel voorstander om NAVO-structuren te gebruiken voor het commmando van de operatie. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere deze middag in de plenaire Senaat tijdens het debat over de toestand in Libië.

Heel wat tussenkomsten van senatoren handelden over het einddoel van de operaties tegen Libië en de verschillende interpretaties die gegeven worden aan de VN-resoluties. Armand De Decker (MR) hekelde ook de oorverdovende stilte van de Europese Unie, terwijl Rik Torfs (CD&V) opmerkte dat de lidstaten bij hun stellingsnames meer belang hechten aan (nationale) verkiezingen dan aan een visie.

Güler Turan (sp.a) waarschuwde dat het westen Libië geen regime mag opdringen. Er mag geen kolonisatie komen omwille van de olie, vond Freya Piryns (Groen!). Piet De Bruyn (N-VA) en Nele Lijnen (Open Vld) wezen op de problematiek van de migratie- en vluchtelingenstromen.

Einde aan Kadhafi
Voor minister Vanackere mag er geen misverstand bestaan, zowel de internationale gemeenschap, als de NAVO, Europa en België zijn het er over eens dat het regime-Kadhafi ten einde moet komen.

VN-resolutie 1973 gaat echter niet zover en beperkt zich tot het stoppen van het bloedvergieten en de dood van onschuldige burgers. Er bestaat volgens Vanackere ook geen onduidelijkheid over de draagwijdte van de resolutie: dat de tekst bezettingstroepen uitsluit, betekent niet dat er grondtroepen kunnen worden ingezet om het bloedvergieten te stoppen.

De minister erkende dat de Europese Unie stil geweest is in het dossier-Libië en dat de EU-lidstaten in de VN-Veiligheidsraad verdeeld gestemd hebben (Duitsland onthield zich). Het probleem is dat de Europese Unie niet als dusdanig vertegenwoordigd is in de Veiligheidsraad.

Democratische rechtstaat
Voor België is de Nationale Overgangsraad (CNT) een valabele politieke actor in Libië, maar Vanackere wilde niet zover gaan om de oppositiebeweging, zoals Frankrijk gedaan heeft, te beschouwen als de legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk.

Positief is volgens hem wel dat de CNT in een brief aan de VN zich geëngageerd heeft om een democratische rechtstaat uit te bouwen die de mensenrechten naleeft. (belga/tvl)

Bron:
http://www.demorgen.be/dm/nl/9616/O...NAVO-vlag.dhtml

Mijn mening:
Ik dacht dat de oorspronkelijke bedoeling van de NAVO was om vrede, stabiliteit en veiligheid te bewaren.
Dit doen ze teniet door militaire acties te verwezenlijken onder de NAVO-vlag in Libië. Ik denk dat de NAVO door zulke acties hun 'imago' zullen besmetten.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:31.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.