actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th February 2011, 14:59
Jolien.Cop Jolien.Cop is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Beerse
Posts: 107
Belgen kampioen scheidingen

Nergens in Europa worden meer huwelijken ontbonden dan bij ons

Jaarlijks worden in ons land meer dan 30.000 huwelijken ontbonden, waarvan ruim de helft in Vlaanderen. Nergens in Europa vinden er relatief gezien meer scheidingen plaats.

Bij twee op de drie echtscheidingen zijn kinderen betrokken. Dat maakt dat jaarlijks ongeveer 35.000 Belgische kinderen een echtscheiding van hun ouders meemaken.

Dat blijkt uit onderzoek van het consortium 'Scheiden in Vlaanderen' dat vandaag is voorgesteld. België staat aan de kop van het West-Europese scheidingspeloton. In geen enkel ander Europees land worden relatief gezien zo veel huwelijken ontbonden dan in ons land.

Drank & pillen
Andere opvallende resultaten zijn dat gescheiden personen vaker een beroep doen op hulpverlening wegens emotionele en sociale problemen. Er is ook een licht verhoogd alcohol- en medicatiegebruik bij gescheiden personen. Daarnaast blijkt dat alleenstaande moeders die laaggeschoold zijn of weinig tot niet werken financieel de grootste slachtoffers zijn bij echtscheidingen.

Duurt langer
Ook blijkt dat de laatste echtscheidingswet van 2007 doel mist. Een scheiding duurt niet korter dan voordien en is ook niet minder conflictueus dan vroeger. Het proces van het feitelijk apart gaan wonen tot de rechterlijke uitspraak duurt gemiddeld anderhalf jaar. Daarnaast hebben ex-koppels nog evenveel conflicten als voordien. Omdat de nieuwe wet veel zaken buiten de rechtbank regelt, leidt dat tot extra conflictstof.

Regeling
Ook kiest een op de vier van de ex-koppels voor verblijfsco-ouderschap. De meest voorkomende invulling is de week-weekregeling. Daarbij verhuist een kind eenmaal per week van de ene naar de andere ouder. Toch ligt het gemiddeld aantal verhuisbewegingen op vijf ŕ zes per maand. Een op tien verhuist zelfs acht keer of vaker per maand.

Contact met ex
De meerderheid van de gescheidenen heeft nog contact met de ex: 60 procent van de gescheidenen met een nieuwe partner en meer dan 66 procent van de alleenstaanden. Het contact met de ex-schoonouders verwatert in de meeste gevallen.

Boze kinderen
Ook voor kinderen is een echtscheiding moeilijk. Ongeveer 33 procent van de ouders legt niet uit aan hun kinderen waarom ze uit elkaar gaan. Zowat 70 procent van de kinderen was boos op vader en/of moeder tijdens echtscheidingsproces.

De studie werd uitgevoerd door vijf onderzoeksploegen uit de universiteiten van Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel en de Studiedienst van de Vlaamse regering. Het onderzoek werd gefinancierd door het Vlaamse agentschap IWT. (belga/ep/mvl)

Bron: Het Laatste Nieuws

Eigen Mening: Van dit artikel ben ik niet echt verschoten. Ik zie tegenwoordig als maar meer mensen om mij heen die gaan scheiden of tijdelijk uit elkaar gaan. Ik vind het wel jammer dat er geen cijfers bij staan van andere landen. Zo kunnen we niet vergelijken of we ver boven het gemiddelde liggen of niet. Toch denk ik dat we in de toekomst iets gaan moeten veranderen. Ik heb het gevoel dat mensen veel te snel en impulsief de stap zetten tot 'trouwen'. Ik denk dat ze hier langer over moeten nadenken. Misschien heeft dit te maken met het geloof in de Belgische kerk !? En nemen ze de kerk niet meer serieus. Ik hoop dat hier een oplossing voor komt en dat mensen meer gaan nadenken vooral ze beslissen om te gaan trouwen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 27th February 2011, 17:01
Leen.Melis Leen.Melis is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Mol
Posts: 69
Nergens in Europa worden meer huwelijken ontbonden dan bij ons

In tegenstelling tot Jolien heb ik absoluut niet het idee dat er vandaag de dag snel en impulsief getrouwd wordt in België. Integendeel. Ik heb de indruk dat wie nu voor het huwelijk kiest daar meer achterstaat dan wie dit vroeger deed. Zo'n twintig ŕ dertig jaar geleden was het immers vaak nog 'ongewoon' of zelfs 'ongehoord' om ongehuwd onder hetzelfde dak te leven. En hoe verklaar je anders het gestaag dalende aantal huwelijken in ons land van maar liefst 64.554 in 1990 tot slechts 43.303 in 2009? Met deze theorie slaat Jolien, op enkele 'hollywoodverhalen' ŕ la Britney Spears na, in mijn ogen dus de bal mis.

Daarentegen heb ik wel het gevoel dat mensen vandaag minder 'vechten' voor hun liefde voor elkaar. Wanneer ik om me heen kijk zie ik namelijk voortdurend getrouwde koppels uit elkaar gaan om, naar mijn mening, nogal 'flauwe' redenen als 'we waren elkaar beu gezien' of 'we hadden toch niet genoeg met elkaar gemeen'. Niet dat ik alle gescheiden koppels over dezelfde kam wil scheren, maar in heel wat gevallen zou een echtscheiding, mits een beetje meer moeite van weerskanten, wellicht vermeden kunnen worden. Net zoals het leed hiermee berokkent aan zichzelf, zijn partner en de eventuele kinderen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:29.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.