actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > Vierde Macht (media)
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th February 2011, 16:18
Lies.De.Kock Lies.De.Kock is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Geel
Posts: 74
Welkom bij de Facebook- generatie

Welkom bij de Facebook- generatie

Studie peilt het internetgedrag van tieners


Jongeren maken enthousiast en intensief gebruik van sociale netwerken als Facebook, en ze geven daar veel informatie over zichzelf prijs. Maar ze doen dat meestal behoorlijk doordacht en met gezond wantrouwen. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar het internetgedrag van Belgische tieners.

Negen op de tien Belgische jongeren tussen 10 en 19 hebben een profielpagina op minstens één sociaal netwerk – meestal is dat Facebook (58%) of Netlog (37%). En ze brengen er heel wat tijd door. 54 procent bezoekt het sociaal netwerk elke dag. Al komen ze er toch vooral om te lezen. Want slechts 17 procent zegt dat ze elke dag iets posten op hun pagina.

De Universiteit Antwerpen nam in april 2010 in samenwerking met Microsoft een online enquête af bij 4000 internetgebruikers. Er werd gepeild naar de manier waarop respondenten omgaan met sociale netwerken. Verrassend is hoeveel de jongste tieners al op sociale netwerken zitten. 65 procent van de ondervraagde jongeren tussen 10 en 13 zegt een profiel te hebben op Netlog. Dat is extra opmerkelijk, want de minimumleeftijd om op Netlog een profiel te mogen hebben is 14.

Privacy

Dat jongeren op (te) jonge leeftijd een profielpagina aanmaken, is niet zonder gevaren. Want vooral die jongste tieners zijn wat minder kritisch. En ze hebben meer moeite om de vaak ingewikkelde privacy-instellingen van Facebook of Netlog te doorgronden.

‘De leveranciers van deze netwerken moeten zich bewust zijn van dat jonge doelpubliek, en zorgen dat hun informatie – bijvoorbeeld rond privacy – ook voor die doelgroep begrijpelijk is geformuleerd', zegt Prof. Michel Walrave, auteur van het onderzoek. ‘Hoe ouder ze zijn, hoe meer gevoelig ze zijn op het vlak van privacy en hoe minder vertrouwen ze hebben in deze netwerken.'

Het goede nieuws is dat tieners over het algemeen blijk geven van een gezonde scepsis tegenover sociale netwerken. Slechts 27 procent vindt ze ‘veilig', slechts 23 procent meent dat hun privacy er op adequate manier wordt beschermd.

Een cliché luidt dat privacy vooral een zorg is van een oudere generatie. De zogenoemde ‘millenials' zouden er gewoon van uit gaan dat alles publiek is, en daar geen moeite mee hebben. Maar dat klopt zeker niet helemaal. Tieners, en dan vooral iets oudere tieners, blijken juist heel bewust om te gaan met informatie over zichzelf. Bepaalde informatie zullen ze gemakkelijk delen, daar waar volwassenen dat minder snel zouden doen. Bijvoorbeeld gegevens over hun hobby's, hun seksuele geaardheid of andere voorkeuren.

Maar met hun adres of telefoonnummer springen ze al heel wat zuiniger om. 53 procent deelt zijn leeftijd, 43 procent zijn foto maar slechts 3 procent deelt zijn telefoonnummer met iedereen. Zes op de tien jongeren zegt trouwens dat ze hun privacy-instellingen al hebben aangepast, en wel in de zin dat ze de toegang tot hun privé-gegevens hebben ingeperkt. Dat percentage is zelfs iets hoger dan bij volwassenen (58%).

Waarom gebruiken tieners een sociaal netwerk? In de eerste plaats om te communiceren met de vrienden die ze ook in het echte leven kennen, maar die ze niet zo vaak zien (zie grafiek). Ook met vrienden die ze wél vaak zien, zijn sociale netwerksites een bijkomend contactpunt.

Vrienden

Slechts een minderheid (46%) wil (ook) nieuwe mensen leren kennen. Op zoek gaan naar een partner, blijkt nog minder frequent: slechts 17 procent van de ondervraagden (bij mannen is het 22 procent, bij meisjes maar 13 procent).

Driekwart van de jongeren accepteert alleen vriendschapsverzoeken van mensen die ze direct of indirect kennen. Slechts één op tien zegt dat hij of zij elk vriendschapsverzoek blindelings accepteert. Iets meer, 13,5 procent, accepteert vriendschapsverzoeken van onbekenden die dezelfde leeftijd hebben en er cool uitzien.

Dat oudere tieners voorzichtiger zijn op het internet, kan er uiteraard mee te maken hebben, dat ze al wat negatieve ervaringen hebben gehad. De studie peilde daar ook naar.

44 procent had al te maken met andere gebruikers die negatieve commentaren achterlaten op hun profielpagina, 29 procent zag ooit een foto van zichzelf online verschijnen die ze niet leuk vinden.

De studie wordt gepubliceerd in het kader van de Europese Safer Internet Day op 8 februari. Zo'n 75 medewerkers van Microsoft België, waaronder general manager Philippe Rogge, gaan op die dag op scholen les geven over veilig internetgebruik.

De boodschap is simpelweg ‘doe niets op het internet dat je ook niet in het echte leven zou doen.'

zaterdag 05 februari 2011
Auteur: Dominique Deckmyn
bron : http://standaard.be/artikel/detail....ikelid=C736005A

eigen mening :
Ik vind het postief dat men jongeren wil waarschuwen over de gevaren van internet. Daarom vind ik deze enquête dan ook zeer nuttig. Natuurlijk moet je de resultaten van dergelijke enquête steeds relativeren maar grosso modo is de uitkomst toch wat ik in gedachten had over het internet gebruik bij jongeren.

Oudere personen denken we (wij jongeren) alles zomaar te grabbel leggen via het internet. Maar uit de resultaten blijkt dat we zeer kritisch staan tegenover informatie over ons persoonlijk leven vrijgeven. Wij vinden het vanzelfspreken om onze privacyinstellingen goed af te stellen op onze wensen.

Kinderen weten veel over het internet maar ze zullen zich minder snel vragen stellen over de veiligheid van dit medium. Als toekomstige leerkrachten zullen we in de toekomst bijna leken worden op het gebied van PC's en dergelijke. Onze leerlingen zullen wel op de hoogte zijn van de nieuwste snufjes. Daarom is het voor ons belangrijk ons steeds 'bij te scholen'.

Ouders en leerkrachten zijn de personen bij uitstek om kinderen bewust te maken van de gevaren die er in dit medium zitten. Natuurlijk zou het al een grote hulp zijn wanneer sociale netwerken hun werking afstellen op kinderen, ze zijn pas toegelaten vanaf een bepaalde leeftijd maar laat je niets wijsmaken kinderen vullen gewoon een verkeerde geboortedatum in en husakee ze zitten er ook op. Internet intrigeert en daar zal niet vlug verandering in komen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 14th February 2011, 19:37
Lies.De.Kock Lies.De.Kock is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Geel
Posts: 74
Duitse tiener stapt uit het leven na gepest op Facebook

Duitse tiener stapt uit het leven na gepest op Facebook

Een Duitse jongen van dertien die gepest werd, is na het lezen van een kwetsende opmerking op Facebook uit het leven gestapt.

Joel H. zou samen met zijn beste vriend naar een auto-evenement gaan. De jongens 'checkten' nog even Facebook voor ze zouden vertrekken. De jongen moest slikken toen hij de volgende boodschap las: 'Joel, je bent een homo! Je bent nog meer homo dan de politie geloven kan!'

"Ik wist dat mijn zoon werd gepest, maar ik wist niet dat het zo erg was want Joel praatte er niet zo veel over", zegt zijn moeder Michaela.

De jongen met een paar kilo's te veel was het mikpunt van spot. Ook zijn kledij kon op weinig goedkeuring rekenen van de andere leerlingen op school. De tiener liep na het lezen van de boodschap het huis van zijn vriendje uit, en wierp zich onder een aanstormende trein. Zijn moeder wil ouders bewustmaken van de gevaren van pesten op Facebook. "Het heeft mijn zoon gebroken", aldus de Duitse.

Thomas Knüwer, expert sociale media weet dat jongeren enorm veel tijd doorbrengen op het internet. "Voor jongeren is wat er op het internet en Facebook gebeurt heel belangrijk. Bovendien heeft Facebook een soort megafooneffect. Alle boodschappen blijven er staan en worden razendsnel verspreid en gelezen. De gevolgen van een 'domme uitspraak' op Facebook zijn groter dan die op een speelplaats waar niet iedereen alles kan horen en woorden sneller verdwijnen.''

De vader van de jongen wiste het profiel van zijn zoon maar de haatpagina kan hij voorlopig niet verwijderen. De moeder heeft de politie gevraagd om actie te ondernemen.

14/02/11
bron : http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/I...-Facebook.dhtml



eigen mening :

In onderstaand artikel blijkt al dat tieners de facebook-generatie zijn. De stude peilde vooral naar het vrijgeven van informatie. Bovenstaand artikel toont aan dat het gevaar niet alleen ligt in het vrijgeven van informatie. Wanneer je jezelf als het ware tentoon stelt op het internet via een sociaal netwerk ben je voor mensen bereikbaar. Natuurlijk kan je zelf beslissen wie je toelaat als 'vriend' zodat ze op je pagina kunnen. Hier weer het element van de veiligheidsaspecten die aan de jongeren moet duidelijk gemaakt worden!

Op het internet ben je kwetsbaar soms zelfs nog kwetsbaarder dan in real life omdat je niet meteen een weerwoord kan bieden. Je wordt dus publiekelijk aan de schandpaal genageld waar elke bezoeker er getuige van is. Pesten neemt dus een hoger niveau aan. Mensen kunnen zich zelfs in een groep groeperen om iemand belachelijk te maken.
Is dit hetgene dat we onze jeugd willen meegeven? Hier stel ik me vragen bij.

Even in de kantlijn , niet enkel jongeren maken zich schuldig aan dit fenomeen. Denk maar even terug aan de Slimste mens ter wereld. Linda de Win heeft haar porsie haat pagina's ook ter verwerken gekregen.

Ik kan enkel maar besluiten dat we jongeren bewust moeten maken van de gevaren die het internet schuil houdt. Waarden en normen moeten gedeeltelijk van thuis uit komen maar als leerkracht kan je toch even aan de alarmbel trekken. Gewoon een vermelden van 'Hé mannen dit kan toch echt niet !' In de hoop dat er toch iets van blijft hangen. Want zeg nu zelf , zou jij het leuk vinden wanneer er haatpagina's van jezelf als leerkracht verschijnen? En let op , als het zo blijft doorgaan zullen er in de toekomst waarschijnlijk vele gelijksoortige pagina's verschijnen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:19.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.