actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Sociaal-wetenschappelijke achtergronden > De jeugd van tegenwoordig...
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 23rd December 2010, 03:57
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Lightbulb Overheidsjobs zijn generatie Y op het lijf geschreven

Overheidsjobs zijn generatie Y op het lijf geschreven


De overheid is hip als werkgever en trekt veel belangstellenden op jobbeurzen. Nieuw onderzoek leert dat wie voor de overheid werkt, meer tevreden is dan andere werknemers. Maar dat betekent niet dat dit zo zal blijven. De overheid kampt al met een tekort aan informatici.



De oorlog om het talent is losgebarsten nu de economie herneemt en er sinds kort elk jaar een generatie ouderen op pensioen gaat die groter is dan de generatie jongeren die op de arbeidsmarkt komt. Maar de overheid mag gerust zijn dat ze nog personeel gaat vinden, de komende jaren. De generatie Y staat klaar, zo leert een onderzoek van consultant en dienstverlener Acerta-Public. De ervaringen van Selor, de selectiedienst van de overheid, bevestigen het onderzoek.

Generatie Y is de generatie van de huidige twintigers, en zeer jonge dertigers: geboren tussen eind de jaren zeventig en de jaren negentig. De generatie verschilt aanzienlijk van de vorige, de generatie X, de huidige dertigers en veertigers.

Voor de generatie Y is geld verdienen belangrijk, maar enkel om er leuke dingen mee te doen. Om geld te verdienen, willen ze hard werken, maar enkel als het interessant werk is. En interessant is werk dat ontplooiingskansen biedt en dat zinvol is. Het werk moet ook combineerbaar zijn met de vrije tijd en met het gezin, want dat zijn de waarden die (ook) echt belangrijk zijn voor generatie Y. Die wil niet: hard werken om het harde werken, niet: geld verdienen om geld te verdienen, maar wel: werken als het zinvol werk is en als het andere belangrijke doelen in het leven dient in plaats van ze in het gedrang te brengen.

Laat dat nu exact zijn wat een aantal overheidsdiensten – en door overheden betaalde sectoren als gezondheid, welzijn, onderwijs – te bieden hebben: behoorlijk betaald werk, behoorlijk zeker werk ook, met een grote flexibiliteit en vrijheid in het voordeel van de werknemer en met inhoud – dienstbaarheid aan mensen, of de realisatie van het algemeen belang. Daarbij komen nog de vakantiedagen en aangename verlofstelsels.

Het verklaart meteen waarom de overheid vandaag hip is als werkgever, en veel belangstellenden trekt op jobbeurzen.

Een Acerta-onderzoek toont aan dat werknemers van overheden tevredener zijn over hun werkgever dan anderen. Ze zijn meer geneigd die werkgever aan te bevelen en ze hebben minder de neiging hun job te verlaten of elders te solliciteren. Hun betrokkenheid bij hun werkgever en bij diens doelen is ook hoger dan in de commerciële sectoren.

De werknemers in overheidsdienst vinden ook dat hun competenties beter tot hun recht komen in hun startjob. Over de aandacht van hun werkgever of hun onmiddellijke baas over de verdere ontplooiing van hun talenten, zijn ze minder tevreden. Ze blijven wel vaker bij die werkgever als in andere sectoren.

Managers van de overheidsdiensten concluderen dat ze geen problemen gaan hebben om jongeren te blijven aantrekken. Dat bleek op een studiedag van Acerta en 4Instance over dit onderzoek. Ze gaan de aspecten ‘zinvol werk’ en ‘algemeen belang’ beklemtonen.

Het is echter niet zeker of die aantrekkingskracht blijvend is. De studie ‘Fed-eView/A’ van de Federale Overheidsdienst voor Informatie- en Communicatietechnologie (Fedict) schat dat de federale overheid vandaag al meer dan 1.000 informatici tekort heeft (ze heeft er ruim 4.500 in dienst). ICT-vacatures raken niet ingevuld. Op vijf jaar tijd is het aantal informatici dat voor de federale overheid werkt, zelfs gedaald met 16 procent. Waarom? Omdat die overheid, als de concurrentie erg wordt, uiteindelijk zwakker staat: zij kan geen bonussen en andere voordelen geven, terwijl commerciële werkgevers hun politiek wel kunnen aanpassen aan de waarden van generatie Y.


Blog DS, 23-12-2010 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:55.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.