actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 22nd November 2010, 21:13
Wim.Caers Wim.Caers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Ravels
Posts: 100
Vlaams onderwijs achteraan de klas

Uit een internationaal vergelijkende studie blijkt dat Vlaamse scholieren beduidend slechter scoren dan hun Europese leeftijdgenoten wat democratische en maatschappelijke attitudes betreft. Vlaanderen is goed in overdracht van kennis, maar slecht in het aanleren van burgerzin. De resultaten komen er na een enquête bij 2.968 Vlaamse leerlingen, 1.630 leraars en 151 schooldirecteurs door onderzoekers van VUB en UA.

De cijfers zijn confronterend. Hoewel 97 procent van de ondervraagde veertienjarigen in principe vindt dat men "mensen met een andere levenshouding moet respecteren", staat de Vlaamse scholier, samen met de Nederlandse, van alle West-Europese leerlingen het terughoudendst tegen de multiculturele samenleving en immigranten. Vlamingen bengelen ook aan de internationale staart inzake het geloof in democratische waarden tout court. Ze scoren dan weer wel goed met hun positieve attitude ten opzichte van de gelijkheid tussen man en vrouw.

Vlaamse jongeren engageren zich in milieu- of mensenrechtenorganisaties of verenigingen die geld inzamelen voor een goed doel, maar in het algemeen vullen ze 'goed burgerschap' absoluut niet meer in op een politieke wijze. Ze hebben wel nog kennis van de instellingen, maar zien het nut van geschiedenis niet meer in, noch van het volgen van het politieke debat. Ook niet via de media.

De school draagt daar zeker toe bij. Vlaamse leerkrachten staan zowat aan de wereldtop met hun bekommernis om 'respect en zorg voor het milieu' of 'het ontwikkelen van concrete vaardigheden en competenties om een conflict op te lossen': dat beschouwen ze als de belangrijkste doeleinden van de 'burgerschapsopvoeding' op school. Maar vergeleken met hun Europese collega's malen Vlaamse leerkrachten maar weinig om 'het bevorderen van kennis over sociale, politieke en burgerlijke instituties' of 'het bevorderen van de kennis over rechten en plichten als burger'.

Ten slotte is die schoolse situatie ook een afspiegeling van wat er thuis gebeurt. Niet minder dan 71 procent van de Vlaamse leerlingen discussieert nooit of bijna nooit met zijn ouders over politieke en sociale kwesties. Bij hun West-Europese leeftijdgenoten zakt dat cijfer tot 53 procent. Besluit van de onderzoekers: "Vlaanderen doet het in het beste geval gemiddeld, maar veel vaker doen we het slecht tot zeer slecht."

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) is verontrust over het "opzichtige gebrek aan politieke betrokkenheid", zeker omdat blijkt dat die passiviteit tijdens de schoolcarrière eerder versterkt wordt dan afneemt. "We oogsten wat we gezaaid hebben", stelt Smet. "Voor wiskunde hebben we bijvoorbeeld specifieke eindtermen, voor 'actief burgerschap' zijn die een stuk vager."

Als deel van de oplossing ziet Smet het inzetten van masters naast bachelors in het lager secundair - waarmee hij niet gezegd wil hebben dat bachelors, de vroegere regenten, niet voldoen.


Bron: www.demorgen.be
Datum: 22/11/2010


Mening:
In dit artikel komen vele zaken in een keer aan bod. Bij enkele wil ik toch even stilstaan. Ik denk dat het algemeen geweten is (het blijkt ook uit het artikel) dat Vlaamse jongeren een goede theoretische kennis meekrijgen. Positief is ook dat er veel aandacht aan het milieu wordt besteed.
Natuurlijk kan niet op elk aspect altijd een klemtoon worden gelegd. Persoonlijk had ik wel gedacht dat zeker in de huidige Belgische politieke situatie er meer aandacht aan onze politiek besteed zou worden. De vraag is natuurlijk van wanneer deze enquête dateert. Ook verschillen leerkrachten van elkaar. Voor de ene is milieu belangrijker, terwijl dat voor een ander dan weer onze multiculturele samenleving belangrijk kan zijn.
Ik deel zeker de mening van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet niet wat betreft het inzetten van leerkrachten met een masterdiploma en dit ten koste van diegenen met een bachelordiploma. Waarom zouden zij meer over politiek spreken?
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 23rd November 2010, 00:04
Jennifer . Verhaegen Jennifer . Verhaegen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Herentals
Posts: 69
Het onderwijs in Vlaanderen scoort in vergelijking met andere Europese landen slecht op het aanleren van democratische en maatschappelijke attitudes. Dat bericht De Morgen vandaag op basis van een internationale vergelijkende studie waaraan in Vlaanderen de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Universiteit Antwerpen (UA) meegewerkt hebben.

Vlaanderen is goed in de overdracht van kennis. Maar wanneer scholieren voor het onderzoek bevraagd werden, scoorden ze slecht op democratische attitudes. De Vlaamse scholier is samen met de Nederlandse van alle West-Europese leerlingen het meest terughoudend ten opzichte van de multiculturele samenleving en immigranten. Ook scoren ze slecht inzake geloof in democratische waarden.

Qua bekommernis voor het milieu zijn de Vlaamse leerkrachten top, maar in vergelijking met de Europese collega's geven ze minder om het bevorderen van kennis over de instituties of het bevorderen van de kennis over rechten en plichten als burger. Verder blijkt dat 71 procent van de scholieren thuis nooit over politiek en sociale kwesties discussieert.

"We oogsten wat we gezaaid hebben", reageert Vlaams minister van Onderwijs pascal Smet (sp.a). "Voor wiskunde hebben we bijvoorbeeld specifieke eindtermen, voor 'actief burgerschap' zijn die een stuk vager." Een van de oplossing voor Smet is het inzetten van leraars met masterdiploma naast diegene met bachelordiploma in het lager secundair. (belga/adv)
22/11/10 06u27.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/1265/Onder...ntolerant.dhtml

Ik denk dat leerkrachten gewoon geen tijd hebben voor het bevorderen van kennis over de instituties of het bevorderen van de kennis over rechten en plichten als burger. Ze hebben zo al weinig tijd om al hun leerstof gezien te krijgen dat ze dat er niet meer tussen krijgen. Zo ook als je bijvoorbeeld veel stagiaires hebt. Het is natuurlijk ook wel spijtig! Want als leerlingen de rechten en plichten van burgers kennen, kunnen we een goede maatschappij hebben. Want iedereen doet wat hij moet doen en weet ook wat hij moet doen waardoor er minder irritaties ontstaan. Het is volgens mij ook niet vreemd dat leerlingen terughoudend zijn ten opzichte van immigranten en een multiculturele samenleving. Als je naar het nieuws kijkt, wordt er altijd negatief gesproken over immigranten. Onze maatschappij staat er vaak ook negatief tegenover dus als leerlingen alleen maar negatieve dingen er over horen kunnen ze er ook niet open voor staan. Vaak betekent een ander cultuur ook andere gewoontes en het is vaak nog moeilijk voor mensen om daar voor open te staan. Ik snap het wel, ik denk dat iedereen wel de eigenheid van zijn land wil behouden.
__________________
Life is too precious & short to worry about the stupid crap. Have fun, party, dance all night, fall in love. Say anything you want to say, do what you want to do & regret nothing.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 23rd November 2010, 02:08
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Citaat:
Orgineel gepost door Wim.Caers
Als deel van de oplossing ziet Smet het inzetten van masters naast bachelors in het lager secundair - waarmee hij niet gezegd wil hebben dat bachelors, de vroegere regenten, niet voldoen.

Dergelijke 'nattevingeroplossingen' van onze minister - eens te meer! - dragen hoegenaamd niet bij tot enige oplossing, integendeel! Wat zal de vermeende meerwaarde zijn van meer masterstudenten in de eerste twee graden? Op welke gegevens baseert de meneer de minister zich? Ik heb de stellige indruk dat andere motieven hier meespelen - de lobbygroepen van de uniefs bv? -, want mij maak je niet wijs dat de masteropleiding in zijn huidige vorm garant kan staan voor boeiende lessen in de eerste twee graden van het S.O.! Beter: de dotatieregeling voor de hogescholen herbekijken en constateren dat de hogescholen qua subsidiëring in vergelijking met de rest ronduit stiefmoederlijk behandeld worden!
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:02.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.