actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 23rd February 2009, 03:37
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Thumbs up EU-leiders: Plaats hele financiële wereld onder toezicht

EU-leiders: Plaats hele financiële wereld onder toezicht


Geen hoekje van het internationale geldwezen mag veilig zijn voor overheidstoezicht, vinden de leiders van zeven EU-landen en Commissievoorzitter José Barroso.



Besloten beleggingsfondsen (’hedge funds’) en bedrijven die risico-berekeningen afgeven voor allerlei financiële producten moeten voortaan gecontroleerd worden, en belastingparadijzen moeten verdwijnen. Bonussen voor de bestuurders van bedrijven moeten worden gebaseerd op de resultaten op lange termijn.

„Heel Europa zit nu op dezelfde lijn bij het aanpakken van perverse bonussen”, zei minister van financiën Wouter Bos. Hij was gisteren met minister-president Jan Peter Balkenende op de informele top van grote EU-landen in Berlijn.

Volgens de premier is regulering niet voldoende om economische crises zoals de wereld die nu doormaakt te voorkomen. „We moeten kiezen voor een markteconomie met moraliteit, een sociale markteconomie.”

De topconferentie was een voorbereiding op de top van grote spelers in de wereldeconomie, de G20, op 2 april in Londen. Behalve in een samenvattende verklaring zijn de conclusies niet vrijgegeven; eerst moeten de niet aanwezige landen van de Unie zich er nog over uitspreken.

Naast regulering wil Europa ook een grotere rol van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Om landen in nood te kunnen helpen, heeft dat 400 miljard euro nodig, een verdubbeling van het werkkapitaal.

De regeringsleiders spraken zich ook uit tegen protectionisme. De Franse president Nicolas Sarkozy sloot zich daar van harte bij aan – ook al worden juist de Franse steunmaatregelen aan de auto-industrie in andere landen met opgetrokken wenkbrauwen bezien. „Ik volg met belangstelling hoe de Europese Commissie gaat oordelen over dit plan”, zei minister Bos. Maar in hun verklaring reppen de regeringsleiders alleen over de steun die de Amerikaanse auto-industrie krijgt.

Een idee dat in Berlijn niet is besproken maar in Europa aanhangers wint, is dat van een Europese obligatie, gegarandeerd door de eurolanden gezamenlijk. Zaterdag voegde het IMF zich bij de voorstanders. Landen die de euro als munt hebben maar waar de financiële wereld niet veel vertrouwen in heeft, dreigen een hoge rente te moeten betalen voor hun leningen. Via zulke obligaties kunnen ze daaraan ontsnappen.

Premier van Luxemburg Juncker, die de groep landen met de euro voorzit, probeerde de twijfels aan zwakke eurolanden weg te nemen: „Ik zie geen risico op het niet nakomen van zijn verplichtingen door een lid van de eurozone.”


Trouw, 23-02-2009
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:19.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.