actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th August 2005, 20:46
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Question Het 'Ietsisme': dé nieuwe religie?

SACRALE RUIS


Beleeft religie een heropleving of een laatste stuiptrekking? Het 'ietsisme' wordt in elk geval wel érg serieus genomen.


Tijdens de recente Wereldjongerendagen in Keulen waarschuwde de paus voor wat hij 'doe-het-zelf-religies' noemde. Al die 'new-agespiritualiteit' kan volgens hem toch nooit een volwaardig zingevingssysteem vervangen. Uiteindelijk valt de doe-het-zelver immers, per definitie, terug op zichzelf. Benedictus XVI pleitte eigenlijk voor een soort nieuwe kerstening. Als alle doe-het-zelvers de weg naar de kerk - en naar de Kerk - zouden terugvinden, dan is Europa niet langer dat krimpende continent op de kaart van het christendom.

Maar hoe realistisch is die ambitie?

Dat hangt ervan af. Wijzen de vele, vage vormen van new age op een spirituele heropleving? Dan is er hoop voor de traditionele godsdiensten. Zijn het daarentegen veeleer restverschijnselen van de immer voortschrijdende secularisering? Dan is een nieuwe kerstening erg onwaarschijnlijk.

Zit 'het religieuze' in de lift of zien we er momenteel de laatste stuiptrekkingen van? De experts staan voor een raadsel. Tijdens een lezingenreeks aan de Leuvense faculteit Godgeleerdheid, begin vorige week, vroeg een aantal theologen en godsdienstsociologen zich af hoe we de 'sacrale ruis' in onze samenleving moeten interpreteren.

Die sacrale ruis lijkt alleszins aan te zwellen. Van astrologie over gebedsgenezing tot hekserij: het aantal mensen dat aan geen enkel bijgeloof blijft kleven, is klein. Zelfs wie al dat new-agegedoe maar flauwekul vindt, zegt meestal toch in 'iets' te geloven - met de obligate verwijzing naar de beroemde uitspraak van Hamlet, toen hij pas de geest van zijn overleden vader tegen het lijf was gelopen: 'Er is meer tussen hemel en aarde, enzovoort.'

Dat geloof in 'iets' noemt men steeds vaker het 'ietsisme': een term die gemeengoed werd nadat hij was opgedoken in een column van de Nederlandse wetenschapper Ronald Plasterk. Belgische cijfers zijn niet voorhanden, maar uit een enquête van het dagblad Trouw bleek eind vorig jaar dat veertig procent van de Nederlanders zich alvast tot het ietsisme bekent.

Wat moeten we met dat ietsisme? De Vlaamse theoloog Lieven Boeve vroeg het zich vorige week in Leuven af. Een van de cruciale vragen in zijn fascinerende lezing was: is het ietsisme een alternatief vóór of een transformatie ván het christendom? Een sluitend antwoord had hij niet. Maar erg boeiend was zijn verwijzing naar de zogenaamde 'negatieve theologie', die als devies heeft: doe geen te duidelijke uitspraken over God, want het tegendeel van een uitspraak over God is altijd méér waar dan de uitspraak zelf. Het ietsisme past naadloos in die traditie: als je zegt dat er 'iets' is, loop je geen risico dat je iets 'te duidelijks' over God zegt.

De ietsist: Rome wil hem bekeren, Leuven wil hem bestuderen. Hij wordt zo langzamerhand serieus genomen. Té serieus? Wellicht. De ietsist is immers niet zozeer sacraal bevlogen. Hij is gewoon in de greep van een groot en kennelijk onuitroeibaar misverstand. Een misverstand over de aard en de ambitie van 'de wetenschap': wetenschappers zouden niet openstaan voor 'het mysterie', voor datgene wat wij niet kunnen verklaren.

En het tegendeel is waar. Een wetenschapper staat per definitie open voor het mysterie. De wetenschappelijke methode is net uitgevonden omdát we ons in het mysterie bevinden.

Iets? Dat is zwak uitgedrukt. Zet dat maar in het meervoud. Er is immers nog duizelingwekkend véél tussen hemel en aarde wat wij niet kunnen verklaren. Van het kleinste deeltje tot de verste supernova: aan mysterieuze 'ietsen' geen gebrek.

De enkelvoudige ietsist weet soms niet wat hij mist.


Knack, 31-08-2005, Joël De Ceulaer
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 30th August 2005, 23:14
Pieterjan's Avatar
Pieterjan Pieterjan is offline
------
 
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Herselt
Posts: 344
Volgens mij komt "iets" nog altijd achter in de rij van het begrip "niets", niet panikeren dus Benedictus, de volgende stap zou God kunnen zijn
__________________
"Helden en getal zijn woorden die niet paren, leeuwen lopen in geen benden, veel kan zo weinig zijn. Macht van getal is zo vaak waan van macht. Wie zijn getal niet kent, kent zijn moed en één kan dan een leger zijn".- Cyriel Verschaeve -
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 31st August 2005, 00:28
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Over Benedictus gesproken...

En of God met deze demarche in zicht komt?




Paus Benedictus ontmoet ultraconservatieven - Bereidheid om Rome en aanhangers Lefebvre te herenigen


VATICAAN (ap, reuters) - Paus Benedictus XVI heeft gisteren een ontmoeting gehad met het hoofd van de ultraconservatieve beweging die gesticht is door wijlen aartsbisschop Marcel Lefebvre. De bijeenkomst vond volgens het Vaticaan plaats in de hoop de afgescheiden groep weer tot eenheid met Rome te brengen.


BISSCHOP Bernard Fellay, de secretaris-generaal van de priesterbroederschap van de Heilige Pius X waarin de volgelingen van Lefebvre zich sinds 1969 verenigen, zei gisteren in een verklaring na de ontmoeting, die 35 minuten duurde, dat de beweging zich nog altijd verbonden voelt met de Heilige Stoel. Volgens Fellay waren beide partijen het erover eens om in etappes voort naar oplossingen te zoeken. De broederschap zal bidden opdat de paus de kracht zou vinden om een einde te maken aan de crisis in de kerk.

Volgens de woordvoerder van het Vaticaan, Joaquin Navarro-Valls, werd de ontmoeting gehouden ,,in een sfeer van liefde voor de kerk en een verlangen om tot een perfecte eenheid te komen''. Ook Navarro-Valls liet in een verklaring weten dat beide zijden het verlangen hebben om ,,geleidelijk en in een redelijke tijdsspanne vooruitgang te boeken''.

De bijeenkomst vond plaats in Castelgandolfo, de zomerresidentie van de paus.

De Fransman Lefebvre richtte de broederschap in 1969 op in Zwitserland, waar nog altijd de hoofdzetel gevestigd is. De beweging verzet zich tegen de hervormingen van het Tweede Vaticaanse Concilie. Ze vraagt onder meer de vrijheid om missen in het Latijn op te dragen. Rome laat dit toe, maar er is wel voorafgaandelijke toestemming nodig.

Lefebvre werd in 1988 geëxcommuniceerd nadat hij zonder de instemming van Rome vier volgelingen tot bisschop had gewijd. Hij overleed in 1991. De vier bisschoppen, onder wie Fellay, werden ook in de ban van de kerk geslagen. De broederschap zegt op dit ogenblik 450 priesters te tellen en 180 seminaries. Ze zijn aanwezig in 26 landen, waaronder België.

De paus heeft zich in 1988, toen hij als kardinaal Joseph Ratzinger prefect van Congregatie van de Geloofsleer was, sterk ingespannen om de beslissing tot excommunicatie te vermijden. Hij onderhandelde met Lefebvre en ondertekende met hem een protocol dat een verzoening met Rome in het vooruitzicht stelde. De aartsbisschop verwierp later het akkoord, een paar maanden later excommuniceerde de paus Lefebvre en de vier bisschoppen.

Nu Ratzinger paus geworden is, waren er speculaties dat Benedictus een nieuwe poging zou doen om de broederschap weer met Rome te herenigen. Fellay zelf had bijvoorbeeld gezegd dat de verkiezing van de nieuwe paus ,,een straaltje van hoop'' was.

Benedictus heeft in het verleden gezegd dat hij zelf voorstander was van meer missen in het Latijn, maar dat een terugkeer naar het verleden de problemen van de kerk niet zou oplossen.

www.fsspx.org


30/08/2005

©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 31st August 2005, 00:56
Pieterjan's Avatar
Pieterjan Pieterjan is offline
------
 
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Herselt
Posts: 344
Mja daarnet ook in de krant gelezen :s
Ik weet echt niet welke kant het uitgaat met Benedictus. Aan de ene kant kan herken ik best wel positieve punten (Zijn uithaal naar de new age stond me wel aan op de Wereldjongerendagen) maar anderzijds lijkt het me net of hij wil de controverse rond zijn figuur nog opdrijven. Naar de media toe lukt dit natuurlijk met het minimum aan inzet. In het artikel van "Het laatste nieuws" stond trouwens dat hij wil gaan praten, niet dat hij die bisschoppen gaan herbenoemen of dergelijke. De titel zegt in dit geval weer meer dan het artikel zelf.
__________________
"Helden en getal zijn woorden die niet paren, leeuwen lopen in geen benden, veel kan zo weinig zijn. Macht van getal is zo vaak waan van macht. Wie zijn getal niet kent, kent zijn moed en één kan dan een leger zijn".- Cyriel Verschaeve -
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:08.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.