actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 22nd August 2008, 00:09
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Twintig miljoen Europeanen hebben geen toilet

Twintig miljoen Europeanen hebben geen toilet


Ongeveer twintig miljoen Europeanen beschikken niet over een toilet. Die mededeling deden experts op een bijeenkomst tijdens de Wereld Water Week in de Zweedse stad Stockholm. De problemen zijn het grootst in het oosten van Europa. Het gebrek brengt gezondheidsrisico's met zich mee.



Gat in de grond

De problemen beperken zich echter niet tot Oost-Europa. Ook in afgelegen gebieden in het Westen, onder meer in Frankrijk en Ierland, doen veel mensen hun behoefte in een gat in de grond. Waar dat vaak gebeurt, kan het nitraatgehalte in de grond te hoog worden. Nitraat, een stof in urine, kan zo in het grondwater en dus ook in het drinkwater terechtkomen.


Bulgarije en Roemenië

Als meest schrijnende voorbeelden noemden de specialisten Bulgarij, waar slechts twee procent van de bevolking is aangesloten op het riool, en Roemenië, waar liefst tien miljoen mensen mensen geen rioolaansluiting hebben.


Blog HLN, 21/08/08
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 30th September 2008, 16:53
Noémie.Huysmans Noémie.Huysmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: Herentals
Posts: 41
20 miljoen europeanen

Stel je eens voor dat je je behoefte moet doen in een put in de grond.
Sommige mensen klagen zelfs, wanneer ze op de autosnelweg een stop nemen om hun behoefte te doen, dat ze zich moeten voortbehelpen met die franse toiletten waar je zo'n ongemakkelijk houding moet voor aannemen.
Wees blij dat we die nog hebben


Niet enkel het negatief aspect van geen toilet hebben speelt mee, ook de gezondheid komt daardoor in de problemen. Geen rioleeraansluiting is zeer lastig, vieze geuren, geen hygiËne, overal ratten en muizen enz...

Kortom, we moeten blij zijn dat we dat soort luxeprobleem niet moeten ondervinden.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 30th September 2008, 21:42
Mathias Van der Sanden Mathias Van der Sanden is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: Hulshout
Posts: 65
Het is goed dat experts deze situatie onderzocht hebben. Ik vind het toch wel onrustwekkend, want wat als er door het gebrek aan toiletten in Oost-Europa een nieuwe ziekte uitbreekt?
Het kan best zijn dat ik wat voorbarig reageer, maar men kan die situaties toch beter vermijden. Er klagen inderdaad mensen als ze naar het toilet moeten gaan langs de autosnelwegen in België, dat deze niet hygiënisch zijn. Ook ik ben van dat standpunt, ze zijn namelijk niet erg hygiënisch. Maar zich moeten voortbehelpen op van die franse toiletten is ook niet erg prettig.

Naast het gebrek aan hygiëne in dergelijke landen, is volgens mij ook de reukhinder er niet aangenaam. Maar op dat gebied worden wij thuis in België goed verwent, op sommige plaatsen toch.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 23rd December 2008, 17:40
vincentvangrootel vincentvangrootel is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: Oelegem
Posts: 40
Vincent Van Grootel

Het is heel goed dat dit onderzocht werd. Sanitair is zeer belangrijk. Het zorgt voor hygiëne. Als dit goed verzorgd wordt zal er minder kans zijn op bacteriën en ziektes die zich ontwikkelen in vuil. Minder slechte medische toestand. Als ze dit kunnen verbeteren zullen er in dat gebied minder ziektes, plagen , etc zijn. Mensen zullen gezonder zijn en het zal aangenamer zijn om er rond te lopen.
Dit zal ook bter zijn voor de staat want er zijn minder zieken en meer werkenden dit brengt dan meer geld in het laatje.
__________________
Kind Regards !!

Vincent Van Grootel
5054663
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 23rd December 2008, 20:45
Anne Van den Bosch Anne Van den Bosch is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2008
Locatie: Wijnegem
Posts: 274
Dat is wel een resultaat waarvan je als lezer even opschrikt, vind ik! Zoiets kan je je toch niet inbeelden, op de dag van vandaag...
Hopelijk kan hier iets aan gedaan worden, dat zou veel ziekten en plagen voorkomen en genezen, denk ik...

Wat doe je immers in zo'n geval met een bacterie die via stoelgang overdraagbaar is?
(Mijn grootmoeder heeft eens een ziekenhuisbacterie opgelopen. Gedurdende de behandeling mocht er niemand naar hetzelfde toilet gaan als zij, om te voorkomen dat de bacterie zo werd overgedragen.)

Toen ik de titel las, dacht ik dat het een fout moest zijn...
- of het aantal mensen is fout...
- of het gaat niet over Europa...
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 25th December 2008, 16:56
Dominik_Sebrechts Dominik_Sebrechts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: Oelegem
Posts: 42
Twintig miljoen Europeanen hebben geen toilet

Dit zijn schrijnende situaties. Dit gaat niet om zogenaamde ontwikkelingslanden maar om Europa. Hygiëne, dus ook toiletten is zo belangrijk om geen ziektes te verspreiden. Is dit nu de 21e eeuw? Een verenigd Europa waar zoveel wordt gesproken over de waarde van de euro, sturen van troepen, economie zou ook deze toestanden moeten oplossen. Een land dat toetreedt tot de EU zou toch wel minimumnormen moeten halen. Er is hier duidelijk nog werk aan de winkel.

Dominik Sebrechts
Met citaat antwoorden
  #7  
Oud 25th December 2008, 17:10
Annelies-Daelemans Annelies-Daelemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: Schoten
Posts: 40
Dit artikel bewijst nog maar eens, hoe goed wij het hebben hier in ons "slechte" België. 20 miljoen mensen, dat zijn 2x de inwoners van België. Wat een enorm aantal!
En dan te weten dat dit situaties zijn, die helemaal niet zo ver van huis voorkomen. Zoals wij vandaag de dag leven, zijn hygiëne en gezondheid toch 2 erg voorname zaken, om een comfortabel gezond leven te leiden. Goed sanitair is hier een belangrijk onderdeel van.
Hoog tijd, dat ze de mensen die zich in deze narre situatie bevinden helpen.
Wat me dan toch minder verwondert in dit artikel, is het feit dat de meeste van deze mensen in Oost- Europa verblijven. Daar is de situatie op vlak van levenskwaliteit dus nogmaals bewezen veel lager dan in ons rijke Westen.
Misschien moeten voor die mensen maar een solidariteitsacties ondernomen worden, want ook daar is het dus duidelijk nodig!
Met citaat antwoorden
  #8  
Oud 31st December 2008, 18:27
Sanne Van der borght Sanne Van der borght is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2008
Locatie: Herselt
Posts: 98
Een toilet zou ik echt niet kunnen missen. Ik vind het dus heel erg voor die mensen dat zij dat niet hebben. Hygiëne is toch wel belangrijk en dat ontbreekt bij die mensen dan toch wel. Hygiëne heeft ook veel met gezondheid te maken. Als je niet veel hygiëne hebt, kan je ziektes, infecties, ... oplopen. Het sterftecijfer is in die landen dan ook hoger dan hier in België.
Met citaat antwoorden
  #9  
Oud 7th January 2009, 19:52
ambi-ann ambi-ann is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Westerlo
Posts: 76
optelsommetje

Dan vraag ik mij dus af hoeveel toiletten wij wel niet hebben op onze school... ?!

Na een kort denkmoment kan ik er nog steeds geen cijfer opplakken (misschien omdat kennis over de mannentoiletten ontbreekt!). Weet hier iemand hoeveel toiletten wij in onze school alleen al hebben?
Met citaat antwoorden
  #10  
Oud 8th January 2009, 20:17
jefdaemen's Avatar
jefdaemen jefdaemen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Massenhoven
Posts: 136
Heb je al eens uitgerekend hoeveel scouts er zijn in Europa? Die scoutskes weten niet eens wat een toilet is. Het is allemaal de schuld van Baden Powell dat er een toilettekort is in Europa.

Ach,

Lang leve de HUDO!!!
Met citaat antwoorden
  #11  
Oud 6th February 2009, 19:05
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Dringende boodschap!

Dringende boodschap!


Er heerst een nijpend tekort aan goede wc's op deze aarde. Om dat te verhelpen, staan er heel wat culturele taboes in de weg. Twee boeken openen ons de ogen.



De meeste mensen zijn al beschaamd voor het geluid van hun eigen ontlasting en krijgen het lastig als er in het toilet naast hen iemand zit. Velen hebben het ook moeilijk met een wc-bril die nog warm is van een onbekende voorganger. Een vreemd toilet met dito geurtjes is voor velen een brug te ver. Laat staan dat je, zoals dat in China lang het geval was, je met zijn allen naast elkaar in één ruimte je gevoeg zit te doen. Zoals dat overigens bij de oude Romeinen ook de gewoonte was. Auditieve en visuele privacy is een gevoelige zaak, zeker als het om ontlasting gaat. In de VS gaat men naar de 'restroom' of 'bathroom'. Men wil zo min mogelijk aan stront denken.

Dat is een luxeprobleem. Zowat 2,6 miljard aardbewoners hebben geen (fatsoenlijke) sanitaire voorzieningen. Dat wil zeggen: 4 op 10 mensen op deze wereld doen het langs de weg of in het veld. Zij zitten, wonen en werken in 'shitting fields'. In slums en steden behelpt men zich met 'flying toilets': plastic zakjes waarin je je ontlast en die je daarna wegsmijt.

Kakken is misschien een solitaire bezigheid, maar ze heeft grote gevolgen voor de gemeenschap. In India komt elke dag 200.000 ton ontlasting in de openbare ruimte terecht. Voor bacteriën, amoeben en wormen ligt zo de weg open naar hun slachtoffers. Via de fecaal-orale route - besmetting via vingers, vliegen, vloeistoffen en velden - komen in een dorp of een krottenwijk zonder sanitair elke dag enkele grammen uitwerpselen in de mond van elke nietsvermoedende burger terecht.

De gevolgen zijn desastreus. Het is alsof elke vier uur een jumbojet vol kinderen neerstort zonder overlevenden: zoveel sterven er namelijk domweg aan diarree. Elk jaar zijn dat er 1,8 miljoen. (Ter vergelijking: 270.000 kinderen sterven aan aids.) Daar bovenop komen chronische worminfecties. Miljoenen lijden aan ondermijnende, telkens terugkerende ziekteaanvallen.

Geen enkele oorlog of terroristische daad zorgt voor evenveel kapitaalvernietiging en toch komt het sanitaire probleem nauwelijks onder de aandacht. Terwijl elke euro die gespendeerd wordt aan sanitaire voorzieningen zichzelf zevenmaal opbrengt, via een verbeterde gezondheid en minder verlies aan productiviteit. Het is schrijnend te moeten vaststellen dat het militaire budget van Pakistan 47 maal groter is dan de bestedingen voor water en sanitair, en dat terwijl er jaarlijks 100.000 Pakistanen overlijden aan banale diarree.


Wereldtoilet

Dat verhaal staat met wetenschappelijke nauwkeurigheid en beklijvende empathie in The last taboo van Maggie Black en Ben Fawcett. Hoewel 2008 het Internationaal Jaar van de Sanitatie was, is dat onopgemerkt voorbijgegaan. Dat zal niet aan hen gelegen hebben, zij willen die grote stilte doorbreken. Gelukkig lukt dat, mede dankzij organisaties zoals de World Toilet Organisation WTO (geen grap). Intussen is die sanitaire bekommernis ook geformuleerd als een millenniumdoel (zie www.millenniumdoel.nl, onder 7).

Ook de Britse journaliste Rose George doet een duit in het zakje. In De grote boodschap doet ze het pleidooi van Black en Fawcett dunnetjes over. Ze vertelt hetzelfde, maar dan journalistieker. Zij hurkt mee op vieze plekken en beschrijft dat met stijl. Ook inhoudelijk benadert ze het onderwerp meer als lifestyle, met aandacht voor de Japanse supertoiletten die met geluiden de auditieve privacy verzorgen en die de aars volautomatisch spoelen en drogen. Ze heeft het ook over het toilet in het ruimtestation, over de miso-pasta (gi ji obutse) die men gebruikt om de spoelkracht van de diverse systemen te testen en over de 850.000 Britse mobieltjes die jaarlijks in het toilet zouden verdwijnen, als dat nergens gestaafde getal klopt. De helft van Georges boek gaat over sanitaire luxeproblemen, en zo verdunt ze de grote en urgente boodschap. Maar het leest vlot en zal het taboe helpen doorbreken.


Dodenrijk

Want het ontbreken van degelijk sanitair is niet alleen slecht voor de gezondheid. Het is, zoals al gezegd, ook een sociale ramp. Kinderen gaan niet naar school omdat ze daar niet naar het toilet kunnen. Voor 1 op 3 meisjes in zwart Afrika is dat het geval. (Hoe kun je je ook concentreren als je nodig moet?) In India zijn er een half miljoen mensen, dikwijls vrouwen, die latrines leegscheppen en de inhoud in lekkende mandjes op hun hoofd tot aan de dichtstbijzijnde rivier dragen.

Als in sommige landen ngo's degelijke toiletten laten bouwen, blijkt dat de begunstigden ze liever gebruiken als opslagplaats dan als wc. Het is ook moeilijk om mensen ervan te overtuigen dat het goed is stront te laten verdwijnen onder de grond als ze geloven dat je daardoor het rijk van de doden bevuilt, zoals in Madagaskar.

Er is niet één universele oplossing voor het probleem. Zeker onze waterspoeling met bijbehorende infrastructuur van riolen en zuivering, is in de grootste delen van de wereld onhaalbaar. Bovendien zijn we zelf ook dringend aan nieuwe technologieën toe. We gebruiken maar liefst 15.000 liter drinkbaar water om 500 liter urine weg te spoelen.

Deze boeken laten zien dat de lezers van het British Medical Journal terecht de invoering van het toilet uitriepen tot de belangrijkste medische ingreep van de laatste 150 jaar.

MAGGIE BLACK & BEN FAWCETT, The last taboo. Opening the door on the global sanitation crisis, Earthscan, 254 blz., 21,99.

ROSE GEORGE, De grote boodschap. Menselijk afval en waarom de nood zo hoog is. Vertaald door Iris van der Blom, Artemis, 385 blz., 19,95. Oorspronkelijke titel: The big necessity.


DS, 06-02-2009 (Geerdt Magiels)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #12  
Oud 8th February 2009, 17:25
Lien Boogers Lien Boogers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2007
Locatie: Geel
Posts: 125
Een gat in de grond vind ik allemaal nog oké! Zolang de bril erboven maar proper is! Ikzelf leg op elk toilet papier op de bril proper of niet proper!

Hygiëne daar kan je toch zelf voor zorgen niet? Ook al is het toilet een gat in de grond.
Met citaat antwoorden
  #13  
Oud 9th February 2009, 14:39
stefanie Mermans stefanie Mermans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Dec 2007
Locatie: Arendonk
Posts: 56
Een goed sanitair zorgt inderdaad voor meer hygiëne, wat uiteraard de gezondheid van de mensen ten goede zal komen.
Het is wel zoals Lien zegt dat je zelf voor wat hygiëne kan zorgen, maar dit zal nooit zo goed zijn dan het eigenlijk zou moeten zijn ...!
Met citaat antwoorden
  #14  
Oud 9th February 2009, 19:49
liselore.verbercht liselore.verbercht is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2008
Locatie: Merksem
Posts: 18
Het lijkt in onze Westerse wereld zo vanzelfsprekend. Maar ik kan goed begrijpen dat in armere landen wc-hygiëne niet als het meest belangrijke wordt gezien. Ik ben in Roemenië in een zigeunerwijk geweest om een schooltje te renoveren. Hier merkte ik dat de mensen hier in de eerste plaats bezig waren met te overleven. Aan toiletbezoeken werd weinig aandacht besteed, de mannen probeerden met dagarbeid een maaltijd voor hun gezin te verdienen. Ik vind het logisch dat mensen in deze situatie zelf het nut niet direct zien van hygiënisch toiletten. Ik denk dat er veel meer moet veranderen voordat een toilet, eventueel gebouwd met subsidies, ook voor het juiste doel gebruikt zal worden. Als een gezin samen (over)leeft in een krot van 4 bij 4 meter, is het logisch dat ze toiletten sneller als leefruimte zullen gebruiken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:52.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.