actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th June 2008, 18:08
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation Leerkrediet voor wie verder studeert

Leerkrediet voor wie verder studeert


Laatstejaars die verder studeren, krijgen volgend academiejaar een leerkrediet. Dat is een 'rugzak' met 140 studiepunten (1 studiepunt = 30 studie-uren). Daaruit neemt een student die zich inschrijft in het hoger onderwijs het vereiste aantal punten voor de opleiding die hij kiest. Als hij slaagt, krijgt hij ze terug, de eerste keer zelfs dubbel.



De eerste keer

Een succesvol eerste jaar met voltijdse inschrijving brengt de score van de student op 200, want hij verdient de ingezette 60 studiepunten terug en krijgt een bonus van 60 punten. Slaag je maar voor de helft van het programma? Dan komt je totaal op 170, want je krijgt toch een bonus op de 30 punten die je terugverdient.


Niet geslaagd

Slaagt hij niet of wordt hij gedelibereerd, dan verliest hij die studiepunten. Wie twee opeenvolgende jaren voor geen enkel vak slaagt, is 120 studiepunten kwijt en houdt er 20 over. De opleiding zelf beslist of die student zich dan nog eens mag inschrijven. Ze kan daarvoor wel het studiegeld verhogen.


Verkeerde studiekeuze?

Misschien merkt de student in de loop van het eerste jaar dat hij een verkeerde studiekeuze heeft gemaakt. Verandert hij nog voor 1 december? Dan behoudt hij alle 140 punten voor de nieuwe studierichting. Schakelt hij over tussen 1 december en 15 maart? Dan gaat de helft van de ingezette studiepunten uit zijn ‘rugzak’. Bij een overschakeling na 15 maart is hij alle ingezette studiepunten kwijt.


Diploma behaald!

Wie elk jaar slaagt, eindigt met een saldo van 200 studiepunten. Behaalt de student een masterdiploma, dan verliest hij 140 studiepunten. De punten die hij overhoudt, kan hij gebruiken om een nieuwe bachelor- of masteropleiding te volgen. Heeft hij niks meer over, dan zal hij de opleiding zelf moeten bekostigen. Wie een professionele of academische bachelor heeft behaald, behoudt al zijn studiepunten. Zo wil de overheid iedereen de kans geven om een masterdiploma te behalen.


Bewuste studiekeuze

Het leerkrediet wil de studenten aanzetten een meer doordachte studiekeuze te maken en de zwaarte van het programma op voorhand in de hand te houden. Sinds het flexibiliseringsdecreet heeft de student in Vlaanderen de mogelijkheid om zelf zijn programma samen te stellen, naar inhoud en naar aantal studiepunten. Zo kan hij op zijn eigen tempo de weg afleggen binnen het hoger onderwijs en de prestatiedruk verminderen indien nodig.


Klasse, 23-06-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 29th June 2008, 21:09
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Stand leerkrediet op de voet volgen

Stand leerkrediet op de voet volgen


Om te weten hoeveel hun leerkrediet bedraagt, kunnen de studenten vanaf dit academiejaar het 'Studentenportaal' van de Vlaamse overheid raadplegen. Op die website kan iedereen zijn eigen stand van zaken opvragen.



Wat zijn de principes van het leerkrediet?

Om te vermijden dat de overheid geld blijft uitgeven aan studenten die jaar na jaar zakken, krijgt iedereen bij zijn inschrijving een 'rugzakje' met 140 studiepunten. Hoe meer de student slaagt, hoe minder er van dat krediet afgaat.

Wanneer een student voor zijn eerste jaar (dat 60 studiepunten bedraagt) over de hele lijn slaagt, dan krijgt hij een bonus van nog eens 60 studiepunten. Hij gaat dan naar het tweede jaar met 200 studiepunten leerkrediet (het maximale aantal).

Voor de eerstejaars die gedeeltelijk of volledig zakken, verdwijnt uit hun 'rugzakje' het aantal studiepunten waarvoor ze niet zijn geslaagd.

Wie voor alle vakken van dat eerste jaar zakt, verliest zestig studiepunten, en houdt er dus nog tachtig over om te bissen. Als het dan nog eens helemaal foutloopt, blijven nog twintig punten over - daar kun je niet veel kanten mee uit.

Wat gebeurt er wanneer het 'rugzakje' helemaal leeg is? Met andere woorden, wanneer een student voor minstens 140studiepunten is gezakt, en dus zijn leerkrediet helemaal heeft opgebruikt?

Dan krijgt de hogeschool of universiteit van de Vlaamse overheid voor die student geen subsidies meer. Wat de instelling dan met deze 'niet-financierbare' studenten doet, is niet vooraf bepaald. De hogeschool of universiteit kan een hoger inschrijvingsgeld vragen of de student zelfs weigeren. Ze kan de student wel nog steeds inschrijven aan het gewone tarief, maar dan moet ze het verlies aan subsidies uit de eigen middelen bijpassen.


DS, 11-07-2008 (pl)


Op www.studentenportaal.be kunnen studenten de nodige inlichtingen vinden en kunnen zij (later) hun persoonlijk leerkrediet raadplegen...
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB

Laatst aangepast door Barst : 11th July 2008 om 17:38.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 11th July 2008, 17:33
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Studenten ongevoelig voor 'leerkrediet'

Studenten ongevoelig voor 'leerkrediet'


BRUSSEL - Vanaf volgend academiejaar krijgen alle studenten een rugzakje met 140 studiepunten. Wie niet slaagt, verliest studiepunten. En op is op. Het leerkrediet moet studenten stimuleren om sneller de juiste studiekeuze te maken. Maar de meeste nieuwe studenten lijken het nauwelijks te kennen.



Universiteiten en hogescholen waar de inschrijvingen al lopen, merken het: de studenten die zich voor het eerst in het hoger onderwijs inschrijven - generatiestudenten - lijken nauwelijks te weten wat het 'leerkrediet' inhoudt. En als ze het al weten, zijn ze er niet gevoelig voor. De studiekeuze beďnvloeden doet het al helemaal niet.

Nochtans wil de overheid net dat met het leerkrediet bereiken: de student bewust maken om van bij de start een goede studiekeuze te maken. Die student krijgt vanaf volgend academiejaar 140 studiepunten waarmee hij zijn studies kan aanvatten. Wie niet slaagt, verliest studiepunten. Op is op (zie inzet). De boodschap is daarmee dat hoger onderwijs niet vrijblijvend is en dat je niet eindeloos kan lanterfanten en proberen.

Universiteiten en hogescholen proberen de studenten via folders en hun websites zo goed mogelijk te informeren, daar waar de middelbare scholen en de overheid volgens hen tot nog toe hebben gefaald. De Karel de Grotehogeschool van Antwerpen organiseerde zelfs drie infoavonden om de ouders uit te leggen wat het leerkrediet is, en welke gevolgen dat kan hebben.

'Maar alle informatie ten spijt merken we dat de studenten daar niet mee bezig zijn', zegt Guido Galle, directeur onderwijs- en studentenbeleid van de Arteveldehogeschool Gent. 'Ze zijn al blij dat ze een studierichting en een kot hebben gevonden. Leerkrediet is nu het minste van hun zorgen. De studenten die zich nu al inschrijven, zijn bovendien heel gemotiveerd. Ze weten wat ze willen. De kans dat zij meteen de juiste keuze maken, is groter', aldus Galle. 'Anders is het met de studenten die zich pas in september inschrijven. Zij zijn het eerste slachtoffer van drop-out. Hen moeten we zeker goed informeren over het leerkrediet, om latere problemen te voorkomen.'

Nog een risicogroep worden de studenten die in september in een individueel traject moeten stappen, waarbij ze nog enkele vakken naar het volgend academiejaar meenemen. 'Studenten overschatten zichzelf nog al eens. Als zij hun programma te zwaar maken, dreigen ze zichzelf in de nesten te werken. Daar moeten we op toezien', zegt Galle.

De universiteiten en hogescholen dramatiseren niet. 'Er zullen wel studenten zijn die na een jaar voor een verrassing komen te staan. Maar het is niet dat we hen aan hun lot overlaten', zegt Annick Eelbode, studentenbegeleidster van de Universiteit Gent. 'De studenten worden in de loop van het jaar begeleid. We zijn geen Big Brother, maar kunnen wel snel ingrijpen als het fout loopt.'

'Met het leerkrediet zal het zaak worden de student nog sneller te corrigeren', zegt Bart Janssens, hoofd van de dienst studentenzaken van de Karel de Grotehogeschool Antwerpen.

'Het zou verkeerd zijn als we de student angst aanjagen. Het leerkrediet schept nog altijd de ruimte om een foute keuze te maken. Het is geen dreigmiddel', zegt Eelbode (UGent). 'Bangmakerij is ook voorbarig, omdat de instellingen er zelf nog niet uit zijn wat ze zullen doen als een student geen of te weinig krediet meer heeft: hoger inschrijvingsgeld vragen, of de student weigeren.'

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) denkt niet dat het leerkrediet het beste middel is om de juiste studiekeuze te maken. 'Dat moet al veel vroeger gebeuren, in het secundair onderwijs. Wij wachten bang af, en vrezen dat vooral de sociaaleconomisch zwakkere studenten het slachtoffer zullen worden', aldus de VVS.



DS, 11-07-2008 (Yves Delepeleire)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:35.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.