actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Instellingen > Nationaal
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd April 2008, 02:16
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Question Wie is in Brussel de baas?

Wie is in Brussel de baas?


BRUSSEL - 'Brussel is de enige stad in de wereld waar een minister-president aan het hoofd staat', zegt professor Eric Corijn. De beleidsstructuren zijn in Brussel bovendien zo ingewikkeld dat het voor die minister-president moeilijk is om 'de baas' van het gewest te zijn.



De minister-president van Brussel is Charles Picqué (PS). Hij zou het gezicht en de machtigste man van het gewest moeten zijn. Toch kennen maar weinig mensen hem. De meerderheid associeert Brussel met Freddy Thielemans (PS), de burgemeester van de stad Brussel. Hoe komt dat? 'Het is moeilijk om te zeggen wat de politiek van het Brussels Gewest is', zegt Eric Van Rompuy (CD&V), Vlaams parlementslid. 'Want het gewest is zwak. Het wordt overschaduwd door die negentien gemeenten. Dat zijn de baronieën van het gewest, waar mensen zoals Philippe Moureaux (PS) al jaren de plak zwaaien.'

De ontwikkeling van de buurt rond het Zuidstation (DS 1 april) illustreert de versnippering van het Brussels beleid. Het Zuidstation is een belangrijke toegangspoort tot het gewest. De veiligheid en uitstraling van het station en de omgeving zijn belangrijke visitekaartjes voor Brussel en België. Het Zuidstation ligt op de grens van Anderlecht en Sint-Gillis. Aan de ene kant bepaalt de gemeente Sint-Gillis het uitzicht van de nieuwe wijk, aan de andere kant doet de gemeente Anderlecht dat. Beide gemeenten werken los van elkaar. Met als gevolg dat er geen eenvormigheid is in de stedenbouwkundige plannen of de manier waarop men te werk gaat. Het Brussels Gewest kan geen tegengewicht bieden.

'De negentien burgemeesters hebben elk een eigen politieke coalitie. Die coalities hebben elk een eigen territoriaal beleid, zonder dat dat ingeschakeld is in een grootstedelijke visie', zegt professor Eric Corijn (VUB) van Cosmopolis, City, Culture & Society. 'Die fragmentering van het beleid weegt op het beleid van het gewest.' De coalitie van Picqué is bovendien ook erg breed. In de regering zitten vijf ministers en drie staatssecretarissen. Drie van hen zijn PS'ers, eentje is Open VLD, eentje SP.A, en ten slotte zitten ook een CDH'er en iemand van Ecolo in de Brusselse gewestregering. Als er een beslissing genomen wordt, willen alle partijen daarin 'hun deel'.

Als minister-president van een gewest heeft Picqué ook alleen maar gewestelijke bevoegdheden. Voor gemeenschapsbevoegdheden - zoals onderwijs, opleiding en cultuur - zijn de Vlaamse en Waalse gemeenschap ook bevoegd in Brussel. Die gemeenschappen hebben bepaalde (deel)bevoegdheden overgedragen aan respectievelijk de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), waar de Nederlandstalige Brusselse ministers in zetelen, en de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) met de Franstalige Brusselse ministers. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie is bevoegd voor gemeenschapsbevoegdheden die taal overschrijden.


Blog DS, 02-04-2008 (Valerie Droeven)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:30.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.