actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 5th February 2008, 17:37
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation Belg gaat al op zijn 60ste met pensioen

Belg gaat al op zijn 60ste met pensioen


De Belgische werknemers zien zichzelf op hun 62ste stoppen met werken. Dat blijkt uit een bevraging van werkende 50-plussers door de federale overheidsdienst Economie. Maar die 'verwachte' of 'geplande' pensioenleeftijd komt helemaal niet overeen met de werkelijkheid. De effectieve leeftijd waarop de Belgen met pensioen gaan, ligt tegenwoordig op 60,7 jaar. Een gepensioneerde Belg heeft gemiddeld een beroepsloopbaan van 38jaar achter de rug. Bij hogergeschoolden, die langer op de schoolbanken hebben gezeten, duurt die loopbaan slechts 36jaar.


DS, 05-02-2008 (jir)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 5th February 2008, 17:59
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Belg wil pas stoppen met werken op 62

Belg wil pas stoppen met werken op 62


BRUSSEL - Voor de huidige generatie 50-plussers ligt de geplande pensioenleeftijd op 62jaar. In werkelijkheid stoppen de Belgen al op hun 60ste met werken.



Dat verschil tussen de geplande en de effectieve pensioenleeftijd blijkt uit een bevraging bij 50-plussers door de dienst Statistiek en Economische Informatie van de federale overheidsdienst Economie (het vroegere NIS).

De huidige generatie (werkende) 50-plussers wil volledig stoppen met werken op de leeftijd van 62jaar. Vrouwen denken om iets vroeger met pensioen te gaan dan mannen en Vlamingen iets vroeger dan Walen (zie tabel). Hogergeschoolden willen langer aan de slag blijven dan lagergeschoolden. De Brusselaars tekenen voor de hoogste 'geplande' pensioenleeftijd, met meer dan 63jaar.

Met een gemiddelde 'verwachte' pensioenleeftijd van 62jaar bevestigt deze overheidsbevraging eerdere enquêteresultaten, zoals vorig jaar door het hr-dienstenbedrijf SD Worx. In 2003 lag die pensioenprognose in een gelijkaardige enquête door SD Worx nog heel wat lager, op 60jaar.

Het toont aan dat de Belgische werknemers hun verwachtingen over 'jong met pensioen gaan' aan het bijstellen zijn, allicht onder invloed van het Generatiepact en de politieke beleidskeuze voor 'langer werken'. Over een gewenste of verhoopte pensioenleeftijd van 58 of zelfs 57jaar, zoals in vroegere enquêtes vaak geopperd werd, is in deze overheidsenquête geen spoor terug te vinden.

Toch is er nog altijd een verschil met de effectieve leeftijd waarop de Belgen met pensioen gaan. In werkelijkheid stoppen veel werknemers vroeger met werken dan hun 'geplande' pensioenleeftijd.

Volgens de FOD Economie ligt de gemiddelde leeftijd waarop de Belgen hun ouderdomspensioen, rustpensioen of vervroegd pensioen opnemen, tegenwoordig op 60,7 jaar. Ter herinnering: de wettelijke pensioenleeftijd voor mannen ligt op 65jaar en voor vrouwen op 64jaar.

Net zoals bij de geplande uitstapleeftijd ligt de gemiddelde effectieve pensioenleeftijd hoger bij mannen dan bij vrouwen (zie tabel). In Brussel en Vlaanderen ligt de gemiddelde pensioenleeftijd bijna gelijk, in Wallonië ligt die een jaar lager, op 60jaar.

De verschillen in pensioenleeftijd afhankelijk van de scholingsgraad zijn opmerkelijk, met een hogere leeftijd om te stoppen met werken bij lagergeschoolden (61,3 jaar) dan bij hogergeschoolden (59,4 jaar). Dat verschil van twee jaar is te verklaren doordat een grote groep arbeiders die op jongere leeftijd met brugpensioen zijn gegaan -en het statuut van werkloze hebben- pas op hun 65ste officieel met pensioen gaan, ook al zijn ze dan al jaren niet meer beroepsactief.

Bij hooggeschoolden zijn er veel minder bruggepensioneerden. Zij stappen in één beweging over van een betaalde baan naar het statuut van (vervroegd) gepensioneerde. Hun werkelijke uitstap-leeftijd ligt drie jaar onder hun 'geplande' pensioenleeftijd.

Een gepensioneerde heeft gemiddeld genomen een beroepsloopbaan van 38jaar achter de rug (zie tabel).

Bij de mannen duurt de loopbaan ongeveer 40jaar, bij de vrouwen minder dan 36jaar. Dat verschil valt (groten)deels te verklaren doordat langere onderbrekingen in die loopbaan, zoals ouderschapsverlof (dat vooral door vrouwen wordt opgenomen), niet zijn meegeteld.

De loopbaan is korter in Wallonië dan in Brussel en Vlaanderen. Laaggeschoolden werken volgens deze pensioencijfers ruim drie jaar langer dan hooggeschoolden: 39,6 tegen 36,1 jaar. Ook hier geldt de opmerking over het brugpensioen. Toch blijft de vaststelling overeind dat hogergeschoolde werknemers, die langer op de schoolbanken zijn blijven zitten, gemiddeld slechts 36jaar beroepsactief zijn.

De stelling dat zowat alle werknemers hun arbeidsduur verminderen vooraleer ze op pensioen gaan, blijkt niet op te gaan, zegt de FOD Economie. 'Bijna de helft van de ondervraagde 50-plussers heeft zijn of haar arbeidsduur niet verminderd als stap naar het volledige pensioen en zegt ook expliciet dat niet van plan te zijn in de komende vijf jaar.'


DS, 05-02-2008 (johan rasking)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:54.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.