actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th December 2007, 16:28
Smits.Diede Smits.Diede is offline
Diede Smits
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Herentals
Posts: 174
Korte babbel maakt gezonde hersenen

Een babbel van hooguit tien minuten doet het geheugen, het intelligentie- en het denkvermogen goed. Zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarbij gesteld wordt dat er een duidelijke link bestaat tussen sociaal gedrag en intellectuele vaardigheden. De resultaten worden gepubliceerd in het februarinummer van 'the Social Psychology Bulletin'.


Beter denken
'Socializing' is een efficiënte manier om het geheugen en het intellect op te krikken. Zo werd tijdens het onderzoek bij duizenden deelnemers gepeild naar het aantal contacten per week, telefonische en andere onderonsjes met buren, vrienden en familie. Nadien volgde een minitestje waarbij zowel het geheugen als de actualiteit werden getest. Leeftijd, opvoeding, ras, geslacht, burgerlijke staat en inkomen speelde uiteindelijk geen rol in het cognitief functioneren. Wel de sociale communicatie. Hoe beter die sociale interactie verliep, hoe hoger het denkvermogen.


Isolatie
Het onderzoeksteam claimt dat, om scherp te blijven, een bezoekje aan een vriend even doeltreffend voor de hersenen is als het dagelijks invullen van een kruiswoordraadsel. Wie sociaal geïsoleerd raakt, ondervindt al snel effect op de intellectuele capaciteiten als op het emotionele welzijn. In een geïndividualiseerde maatschappij als de onze, doet deze bevinding de wenkbrauwen fronsen. (lvl)

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/...-hersenen.dhtml
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 18th December 2007, 17:29
Sanne.Vosters Sanne.Vosters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Noorderwijk
Posts: 109
Dit kan ik heel goed begrijpen. Ik denk dat je in het algemeen van een babbel nooit dommer wordt. Een sociale persoon weet volgens mij veel meer dan een gesloten persoon. Dus zijn denkvermogen is groter. Wanneer je vele sociale contacten hebt met anderen, denk ik inderdaad wel dat je intellectuele vaardigheden stijgen. Mijn opa heeft vroeger altijd veel op straat gekomen. Hij had veel hobby's, en kende bijna gewoon heel het dorp. Mijn opa weet nu enorm veel. Hij kan mij verhalen blijven vertellen. Zijn denkvermogen is heel hoog. Alleen kan je ook wel jouw denkvermogen verhogen door de krant te lezen, kruiswoordraadsels te maken,... maar die voelen zich op termijn wel alleen. Dit zal inderdaad zeker effect hebben op de intellectuele capaciteiten. Sociaal contact is zeer belangrijk, vind ik. Het bevordert alles, denk ik.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 18th December 2007, 19:00
Julie_07's Avatar
Julie_07 Julie_07 is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Herentals
Posts: 91
Eindelijk bewijs dat al dat 'getetter' voor iets goed is

Ik kan er heel goed inkomen dat je door korte babbels je brein traint. Je moet namelijk constant nadenken over de informatie die binnenkomt, over de manier waarop je moet reageren, wat je wil zeggen enzovoort.
Ik ga helemaal akkoord met Sanne wanneer ze zegt dat een sociaal persoon meer zal weten dan een gesloten persoon. Niet op vlak van boekenkennis, maar vooral op vlak van mensenkennis dan.
En ik denk dat niemand zal beweren dat mensenkennis niet belangrijk is als je goed wil functioneren in de maatschappij.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:23.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.