actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th January 2007, 10:16
Believing Bart Believing Bart is offline
99% leerkracht
 
Geregistreerd op: Oct 2006
Locatie: H'thals
Posts: 691
Thumbs up Vlaamse VLD-ministers niet naar federale regering

Mijn bedenking bij dit alles: zouden ze dit ook doen als VLD een minister-president had? Ik heb er zo mijn twijfels over. Ze zitten gewoon in de beste positie om dit statement te plaatsen.
Buiten alle tactiek, ben ik wel voorstander trouwens van 'het finishen van begonnen werk', waarmee ik bedoel: Mensen met een lopend mandaat heb ik liever niet op de lijst, zij zijn nog met hun werk bezig.
(dus in principe: ook liever niet onderaan de lijst 'ter steun')
---------------------------------------------------------------
Geen Vlaamse VLD-ministers naar federale regering
BRUSSEL - De VLD-ministers in de Vlaamse regering zullen bij de federale verkiezingen een plaats als lijstduwer innemen op de kieslijsten, bij voorkeur bij de opvolgers. Volgens partijvoorzitter Bart Somers gaat het om een engagement dat Marino Keulen, Dirk Van Mechelen en Fientje Moerman na 10 juni niet naar de federale regering overstappen.

Het partijbestuur van de Vlaamse liberalen boog zich maandag over een reeks principes die zullen worden gehanteerd bij de samenstelling van de kieslijsten. Daaruit werden zes principes gedistilleerd. Het belangrijkste principe draait om de inzet van de excellenties bij de federale stembusslag.

Somers gaf op een persconferentie aan dat van die ''aanbeveling'' een dubbel signaal uitgaat. Enerzijds willen de Vlaamse ministers hun partij steunen. Maar anderzijds geven ze aan dat ze hun werk binnen die Vlaamse regering de komende weken en maanden willen voortzetten. Daarom kiezen ze voor het lijstduwerschap.

Boodschap voor Leterme
De partijvoorzitter voegt er uitdrukkelijk aan toe dat zijn partij daarmee beantwoordt aan de ''publieke oproep van de Vlaamse minister-president, die een Vlaamse ploeg wou die de volledige rit zou uitdoen''. Hoewel het tegendeel waarschijnlijk lijkt, gaat het volgens Somers niet om een rechtstreekse boodschap aan Yves Leterme, de gedoodverfde concurrent van Guy Verhofstadt voor het premierschap. ,,We hebben ons vandaag uitsluitend beziggehouden met de principes van onze partij'', aldus Somers.

De aanbeveling geldt niet voor de Brusselse regering. Dat doet vermoeden dat Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel wel een prominente rol in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zal spelen. ,,Vandaag hebben we ons geconcentreerd op de Vlaamse regering'', zegt Somers daarover. ,,Maar het is een discussie die ook voor de Brusselse regering zou kunnen worden gevoerd''.

Nieuwe mensen
Opmerkelijk is ook dat de VLD via de opvolgersplaatsen nieuwe mensen de kans wil geven om ook in het parlement te raken. VLD’ers die al in de Kamer of de Senaat zetelen, krijgen enkel een plaats bij de effectieven. Wie al zetelt, zal vooral op basis van de voorkeurstemmen zijn of haar herverkiezing moeten bewerkstelligen, aldus Somers.

De partij wil daarmee het signaal geven dat ze niet meedoet aan mathematische oefeningen om parlementsleden, die vrezen niet opnieuw te worden verkozen, via opvolgersplaatsen in een assemblée te loodsen. Het is bovendien de bedoeling de zeven lijsttrekkers (Senaat en zes kamerlijsten) bij de opvolgers als een team jonge mensen te profileren.

Opvolgers zijn vrouwen
De kans is groot dat een meerderheid van die eerste opvolgers vrouwen zullen zijn. De VLD telt vandaag onder haar mandatarissen 38 procent vrouwen. De partij werkt daarom aan een globale strategie om dat aantal tot de helft op te drijven. Bij de verkiezingen moeten evenveel vrouwen als mannen op de lijsten staan. Ook de eerste twee plaatsen op de lijst mogen niet allebei door mannen of vrouwen worden ingenomen.

De komende weken wordt gewerkt aan een globaal voorstel rond de lijsttrekkers bij de komende verkiezingen. In het comité dat de lijsten samenstelt, zullen ook afgevaardigden zitten uit Jong VLD en uit het partijbestuur. Ook vrouwen zullen daarbij een rol spelen.

Bron: www.standaard.be ; maandag 29 januari 2007.
__________________
Wanneer de zon opkomt, totdat zij ondergaat!
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 30th January 2007, 10:18
Believing Bart Believing Bart is offline
99% leerkracht
 
Geregistreerd op: Oct 2006
Locatie: H'thals
Posts: 691
Motief misschien onzuiver, regel niet
De drie VLD-ministers in de Vlaamse regering gaan niet op verkiesbare plaatsen staan bij de komende federale verkiezingen. Ze blijven op hun post, tot het eind van hun regeerperiode in 2009. Ze gaan wel achteraan op de federale VLD-lijsten staan, niet om verkozen te worden, wel ,,om de lijst te steunen''.

Dat meldde VLD-voorzitter Bart Somers gisteren.

Grote principes over de verkiezingsorganisatie vlak voor de verkiezingen veranderen, wekt argwaan. Wat de VLD gisteren poneerde, is iets heel anders dan wat ze eergisteren toepaste. Het idee is wellicht ingegeven door de overweging dat ze dit keer zelf geen nadeel heeft bij die optie en CD&V er een flinke loer mee kan draaien. Die wil de Vlaamse minister-president Yves Leterme inzetten als kandidaat-federaal premier, maar wil hem toch als Vlaams minister-president houden, mocht de federale haring niet braden.

Die minister-president sommeerde zijn regeringsleden bij hun aantreden om op post te blijven tot het eind van de regeerperiode. De VLD heeft gelijk: hij zou die oproep best zelf ook gestand doen.

De motieven van de VLD zijn misschien niet zuiver, maar wat ze voorstelt is wel beter dan het imbroglio dat nu heerst. Alle stemmentrekkers van alle partijen zijn nu kandidaat bij alle verkiezingen en nemen de mandaten dan op naargelang het hen zint. De kiezers zijn daarbij nauwelijks van tel. De VLD-regel gaat de goede kant op. Maar hij gaat niet ver genoeg. Achteraan op een lijst staan, maar niet verkozen willen worden, is en blijft kiezersbedrog. Wie op een lijst staat, moet bereid zijn het mandaat op te nemen. Wie een lijst wil steunen, kan tien andere manieren vinden om dat aan zijn kiezers te laten weten.

De VLD voert voor zichzelf nog een tweede principe in. De opvolgersplaatsen zijn voortaan voor nieuwelingen, en niet voor ex-parlementsleden die niet herkozen raakten en opgevist moeten worden.

Opvolgerslijsten zijn achterhaalde onzin. Maar zolang ze bestaan, valt er wat te zeggen voor dit principe. Parlementsleden krijgen geen vaste benoeming meer. Ze krijgen één keer een zetje van de partij; daarna moeten ze op eigen kracht verder. Extra korte politieke loopbanen zullen nog meer de regel worden.

De SP.A-top kwam dan weer met de belofte opnieuw arbeiders op de lijst te zetten. Het politieke milieu reageerde terughoudend. ,,Je hoeft toch geen arbeider te zijn om de belangen van arbeiders te verdedigen'', luidde het her en der. Daar zit iets in, maar met dat argument kan ook bepleit worden dat het niet nodig is dat er vrouwen op de lijsten staan.

Voor de arbeiders is er een betere en simpeler oplossing. België is het laatste West-Europese land dat zijn technische werknemers nog altijd minder sociale bescherming geeft dan de andere. Het achterhaalde discriminerende onderscheid arbeiders-bedienden afschaffen is nóg beter dan arbeiders op de lijst zetten.
(Guy Tegenbos)

bron:www.standaard.be ; dinsdag 30 januari 2007.
__________________
Wanneer de zon opkomt, totdat zij ondergaat!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:16.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.