actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th November 2015, 15:49
Wouter.G*dschalk Wouter.G*dschalk is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Turnhout
Posts: 30
Is dit de belangrijkste exoplaneet ooit ontdekt?

Een rotsachtige planeet ter grootte van de aarde, op amper 39 lichtjaren - een steenworp, in astronomische termen - hier vandaan. GJ 1132b, in het sterrenstelsel Vela, zou volgens astronomen wel eens de belangrijkste exoplaneet zijn die tot nu toe werd ontdekt.
Deze buitenaardse wereld cirkelt rond een rode dwerg (een kleine, zwakke ster) en is ongeveer zestien procent groter dan onze aarde. Maar vooral bevindt hij zich drie keer dichterbij dan de dichtstbijzijnde aarde-achtige, rotsige planeet die tot nu toe gevonden was.

Op die afstand, zo hopen astronomen, zullen ze met behulp van telescopen de chemische stoffen in de atmosfeer van de planeet, de snelheid van de winden en de kleuren van de zonsondergangen zorgvuldig kunnen ontleden. En dat is dan weer beloftevol voor de toekomst, want die informatie kan wetenschappers helpen om te zoeken naar tekenen van leven op andere planeten.
260 graden Celsius
Share
'Deze planeet lijkt op de aarde, bevindt zich dichtbij, en zijn ster zal het onderzoek niet belemmeren'
Drake Deming, astronoom
De ster waarrond de nieuw ontdekte planeet zich beweegt, is maar een vijfde zo groot als de zon en dus ook veel koeler en zwakker. Maar GJ 1132b bevindt zich zo dicht bij zijn ster dat de oppervlaktetemperaturen oplopen tot 260 graden Celsius. De verschroeiende hitte maakt het onmogelijk dat er vloeibaar water op het oppervlak is - en dus dat er leven te vinden is. Maar wellicht is het er net niet heet genoeg om de atmosfeer weg te branden.

"Indien deze planeet een atmosfeer heeft, kunnen we mogelijk ook andere, koelere planeten met een atmosfeer vinden die rond kleine sterren draaien", zegt onderzoeker Zachory Berta-Thompson van het Kavli Institute for Astrophysics and Space Research aan MIT. "Die kunnen we dan doorzoeken op moleculen die ontstaan door leven."
Toekomstige missies
Volgens Drake Deming, astronoom aan de universiteit van Maryland, is GJ 1132b "wellicht de belangrijkste planeet ooit ontdekt buiten ons zonnestelsel". Zijn nabijheid en baan rond een rode dwerg zullen astronomen toelaten de planeet te bestuderen met een ongekende nauwkeurigheid. "Hij lijkt op de aarde, is dichtbij, en zijn ster zal het onderzoek niet belemmeren."

De planeet wordt ook een belangrijk doelwit voor toekomstige missies, waaronder de ruimtetelescoop James Webb die naar verwachting in 2018 gelanceerd wordt en de Giant Magellan-telescoop die in 2025 in werking treedt in Chili.

Bron: De Morgen, 12/11/2015. http://www.demorgen.be/wetenschap/i...tdekt-bc1713cb/

Mening: In dit artikel merk je duidelijk dat er nog heel veel zaken zijn die nog ontdekt moeten worden. Deze ontdekking zal er voor zorgen dat wetenschappers nog meer te weten kunnen komen over de ruimte. Het is erg fascinerend om na te denken over wat er zich potentieel nog in de ruimte kan bevinden. De ontdekking van een planeet die door de mens bewoond zou kunnen worden is nu weer een stap dichterbij. Ik vind persoonlijk dat het onderzoeken van de ruimte zeer belangrijk is. Er zijn heel wat mensen die dit een verspilling van geld vinden, maar daar ben ik het niet mee eens. De informatie die we hieruit kunnen verkrijgen kan enorm belangrijk zijn. Denk maar aan potentieel buitenaards leven of een meteoriet die op de aarde afkomt.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:36.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.