actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th November 2015, 14:50
E*len.backx E*len.backx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Kasterlee
Posts: 131
7 keer meer Vlamingen lid van een natuurvereniging dan 20 jaar geleden

7 keer meer Vlamingen lid van een natuurvereniging dan 20 jaar geleden

Eind 2014 waren ruim 228.000 Vlamingen of gezinnen lid van een natuurvereniging, bijna zeven keer zoveel als twintig jaar geleden. "Dat kan geïnterpreteerd worden als een uiting van een toenemend draagvlak voor natuur bij de bevolking", zegt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in één van haar dinsdag gepubliceerde Natuurindicatoren.


Het aantal lidmaatschappen steeg in 2014 met 7,6 pct ten opzichte van 2013. Behalve voor Vogelbescherming Vlaanderen, nam het aantal lidmaatschappen per vereniging toe. Natuurpunt (95.163 leden) is de grootste natuurvereniging, gevolgd door WWF (61.315), Greenpeace (59.504), Vogelbescherming Vlaanderen (9.275) en de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) (3.211).

"Mensen zijn in toenemende mate bezorgd om de natuur in Vlaanderen, vooral om de gebieden die op wandelafstand van hun woning liggen", reageert directeur van Natuurpunt Chris Steenwegen. "Vaak zijn dat de plekken waar ze kunnen ontsnappen aan de hectiek van elke dag. Ze willen die plekken beschermen voor de toekomst en rekenen daarvoor op ons. Terecht: Natuurpunt is sterk lokaal verankerd."

Actualiteit

Daarnaast zegt Steenwegen dat lidmaatschap van een natuurvereniging een manier is om een stem te geven aan de natuur. "Dankzij het groeiend ledenaantal slagen we er als vereniging beter in om de natuur op de politieke agenda te krijgen." Tot slot meent Steenwegen dat de actualiteit een rol speelt. "De globale klimaatverandering heeft veel mensen wakker geschud."

De kleinste natuurvereniging, de JNM, zegt deels mee te surfen op het succes van Natuurpunt, maar werkte de afgelopen jaren ook hard aan "draagvlakverbreding". "De aandacht gaat meer naar spelenderwijs omgaan met de natuur, terwijl vroeger het studiewerk en acties centraal stonden", zegt Klaas Debusschere van JNM. Om zich meer als jeugdbeweging te profileren, riep JNM ook een jongere leeftijdsgroep in het leven en loopt het werkingsjaar gelijk met het schooljaar. (Belga/MVM)

Bron: http://www.knack.be/nieuws/planet-e...mal-624569.html (geraadpleegd op 11/11/2015)

Eigen mening:
We leven vandaag de dag in een snel evoluerende samenleving. Deze snelle evolutie staat in contrast met de trage ontwikkeling van de natuur. De biologische evolutie kan niet mee met de tendens die vandaag de dag plaats vindt. Alles moet tegenwoordig vooruitgaan. De druk van de maatschappij is enorm geworden voor de mens, maar ook voor de aarde. Deze snelle en constante veranderingen zijn niet altijd gericht op het algemeen welzijn of op een duurzame en integrale menselijke ontwikkeling.
Vervuiling is al jarenlang een groot probleem in onze wereld. Elk jaar sterven duizenden mensen hieraan (inademing van hoge rookconcentraties, ondrinkbaar water, giftige bodem …). Het treft niet alleen de mensheid, maar ook de aarde (opwarming van het klimaatsysteem). Een oplossing voor dit probleem moet gedragen worden door iedere persoon op de wereld. We moeten vraagtekens gaan plaatsen met ons huidig gedrag dat invloed uitoefent op de wereld.
De realiteit van vandaag de dag maakt zeer duidelijk dat er verandering in de wereld moet komen. Er moeten oplossingen worden voorgesteld. Deze realiteit dringt bij meer en meer bij mensen door, maar we zijn er nog niet. De stijging van het lidmaatschap in natuurvereniging is al een stap in de goede richting. Ik hoop dat deze groei alleen maar blijft stijgen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:15.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.