actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd November 2015, 11:22
Dorien V*n den Broeck Dorien V*n den Broeck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Lier
Posts: 51
Onderzoek straks zonder proefdier.

Onderzoek straks zonder proefdier.


Den Haag -
Nederland moet in het jaar 2025 wereldwijde koploper zijn in proefdiervrij onderzoek. Die ambitie heeft het kabinet. Ons land heeft volgens staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) namelijk genoeg knappe koppen die met nieuwe technieken het testen op proefdieren drastisch kunnen terugdringen.


Het kabinet wil dat er een fonds komt waaruit zulke wetenschappers kunnen putten. Het idee is dat private partijen dat vullen. Mochten die daartoe bereid zijn, dan wil het kabinet de opstartkosten betalen. Geld om het fonds zelf te vullen, heeft het kabinet niet.

Er bestaan al uitvindingen die tot minder dierproeven leiden. De kunsthuid is er zo een. Waar voorheen producten op levende dieren zoals muizen werden getest kan dat nu vaker op deze nephuid vol sensoren.

„We moeten toe naar zo min mogelijk dierproeven. Daarom is het goed om te investeren in technieken waarbij proefdieren helemaal niet nodig zijn”, aldus staatssecretaris Dijksma. Onderzoek van RIVM wijst uit dat er nog een wereld te winnen is met zulke technische snufjes. Lang werd aangenomen dat ze wettelijk niet mochten, maar uit navraag blijken er vooral technisch-wetenschappelijke barrières te zijn.

Drempels

Beter gezegd: alternatieven moeten nog worden uitgevonden, blijken tegen te vallen of zijn nog onvoldoende gevalideerd. Het nog op te richten fonds moet wetenschappers stimuleren er een tandje bij te zetten, zodat deze drempels worden weggenomen. Het kabinet wil al langer het aantal dierproeven omlaag brengen. Er bestaat namelijk steeds meer maatschappelijke weerstand tegen, vooral als het om honden en apen gaat.

Recent is Nederland ook door Europa op de vingers getikt, omdat ons land te weinig zou doen om dierproeven te verminderen. Inmiddels zijn de nationale regels aangescherpt. Ook de manier van het registreren van het aantal dierproeven is na vermaningen vanuit Brussel op de schop gegaan.

Bron: Telegraaf, http://www.telegraaf.nl/premium/rep...roefdier__.html
Datum: 2 november 2015

Eigen mening: Ik begrijp de auteur zeker wel, maar het is moeilijk om dit te verwezenlijken. Er zijn bepaalde ziektes bijvoorbeeld Alzheimer waarbij er testen worden uitgevoerd op muizen, in dit geval is het moeilijk om het af te schaffen. Omdat ze hierbij een moeilijk alternatief voor kunnen vinden. ze kunnen bepaalde stoffen niet op mensen uittesten, omwille van de veiligheid. Men kan de hoeveelheid dierenproeven verminderen, maar hellemaal doen verdwijnen zal moeilijk lukken. Het is wel goed dat ze hier aandacht aan willen schenken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.