actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 27th September 2015, 13:15
Thomas.V*nAelst Thomas.V*nAelst is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Vorselaar
Posts: 34
Zo groot is het risico op bankroet voor Volkswagen

Kan het dieselschandaal Volkswagen finaal de nek omdoen? De beurzen blijven nerveus en de Europese Centrale Bank zette het autoconcern op een zwarte lijst. Het bankroet is nog niet voor morgen, maar het risico op een faillissement is de voorbije dagen wel fors toegenomen.
De aandeelhouders van Volkswagen hebben een griezelweek achter de rug. De beurswaarde van de autobouwer zakte met maar liefst 23 miljard euro. Maar de turbulentie op de aandelenmarkt is nog overzichtelijk in vergelijking met wat de grootste Duitse autobouwer op de kredietmarkt te verduren kreeg.

Op de markt voor zogenaamde kredietuitvalverzekeringen zorgde 'dieselgate' voor dramatische capriolen. Plots voelden heel wat actoren zich niet meer zo lekker met hun VW-engagementen en wilden ze zich beschermen tegen een mogelijke wanbetaling door VW.

Deze ontwikkelingen tonen aan hoe ernstig de financiële markten het schandaal met de gemanipuleerde uitstoorwaarden neemt. Het gaat niet meer om een tijdelijke deuk in het imago van VW. De inversteerders speculeren koortsachtig of de zaak het finale einde van VW kan inluiden.

Dat wordt zichtbaar aan de koersen van de kredietmarkten. Daar wordt het risico op een faillissement in de komende vijf jaar intussen al op 19 procent geschat. Daarmee komt VW in het vaarwater van opkomende landen zoals Marokko, Maleisië of de Golfstaat, die in 2009 problemen had om haar schuld af te betalen.

In de Duitse aandelenindex Dax wordt enkel het staalconcern Thyssen-Krupp, met een bankroetwaarschijnlijkheid van ruim 20 procent, nog ongezonder geacht. De prangende vraag van de kredietverstrekkers luidt of Volkswagen de dreigende sancties en alle mogelijke kosten zal kunnen dragen. De autobouwer heeft immers financiële verplichtingen. De Wolfsburgers hebben 68 miljard euro obligaties uitstaan. Het grootste deel van de schuld moet in de komende drie jaar worden afgelost, en dus op een moment dat VW extra hoge boetes zou moeten ophoesten. De Amerikaanse zakenbank JP Morgan heeft tot 40 miljard euro van VW tegoed.

In het debat over de financiële draagkracht van VW zetten de drie grote ratingbureaus de bakens uit. Zowel Fitch als Standard & Poor's dreigden al met een downgrade van de kredietwaardigheid. Concurrent Moody's bevestigde de rating van VW in eerste instantie, maar geeft die nu een negatief advies.

De investeerders zijn minder geduldig. Hier signaliseren de obligatiekoersen het verhoogde risico. De return op een VW-obligatie met vervaldag 2029 schoot van 2.2 tot 3 procent. Dat mag weinig lijken in vergelijking met de tweecijferige rendementen die bijvoorbeeld Griekenland moet betalen. Maar in de nul-rente-omgeving is dat een enorme toeslag die VW op de eigen schulden moet betalen.

Onlangs leverden de VW-papieren één procent op. Dat betekent dat de financieringskosten verdrievoudigd zijn. Dat verklaart ook waarom de koersen van de zogenaamde credit default swaps (CDS) naar boven geschoten zijn. Die CDS gelden als de ware koortsthermometers van de kredietmarkt. Die reageren duidelijk sterker dan de obligatiekoersen, gezien veel investeerders hun schuldpapieren niet bij een toenemende scepsis verkopen maar zich enkel verzekeren tegen een mogelijke wanbetaling.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/1316/Autob...olkswagen.dhtml

Eigen mening: Oogsten wat men gezaaid heeft, dat is waar Volkswagen nu mee bezig is. Ze staan aan de rand van een faillissement door hun eigen schuld, namelijk door te knoeien met hun eigen auto's zodat mensen deze sneller zouden kopen. Al de aandeelhouders van Volkswagen zitten in de problemen aangezien de beurzen een flinke klap kregen. Jammer voor velen onschuldige mensen. Hiervoor moeten mensen bij Volkswagen gestraft worden, vind ik. Volkswagen biedt hun excuses wel aan en zegt dat dit nooit meer mag gebeuren, maar zoals zoveel het geval is: spijt komt altijd te laat.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:17.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.