actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 7th January 2015, 17:40
S*lke.Sas S*lke.Sas is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Beerse
Posts: 108
Aanslag Charlie Hebdo: 12 doden, 3 daders op de vlucht

In het Parijse hoofdkantoor van het satirische magazine Charlie Hebdo zijn volgens de Franse politie twaalf doden gevallen bij een aanslag. Er vielen ook verscheidene gewonden.

In de gebouwen van Charlie Hebdo in hartje Parijs zijn drie gemaskerde en in het zwart geklede mannen kort voor 12.00 uur met kalasjnikovs binnengedrongen. Eerst was er enkel sprake van twee schutters, maar de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bevestigde dat het om drie daders gaat. Er zou "een dertigtal keer" zijn geschoten, volgens mensen ter plaatse. Dat duurde enkele minuten.

Op een opname van de straat in het oosten van het Parijse centrum is tijdens de aanslag naast het geluid van vuurwapens ook de kreet Allahu Akbar (God is groot) te horen. De aanvallers zouden ook hebben geroepen: "We komen de profeet wreken". Daarna zijn de mannen gevlucht in een auto die klaarstond. Verderop zouden ze zijn overgestapt in een andere wagen. De vluchtauto van de daders is leeg teruggevonden in het negentiende arrondissement van de Franse hoofdstad, weet Le Parisien. De daders zijn nog niet gevat. Sommige bronnen maken melding van een gijzelaar, maar dat klopt niet, schrijft kwaliteitskrant Le Monde. Volgens de krant hebben de daders hun auto achtergelaten en een andere genomen, zonder evenwel de bestuurder ervan te gijzelen.

Volgens de Franse terrorisme-expert Jean Charles Brisard waren de daders getraind. "Ze hadden militaire wapens en droegen waarschijnlijk kogelvrije vesten. Deze mannen waren opgeleid en vastberaden deze daad te plegen", vertelde hij aan BBC.

Bij de aanslag vielen zeker 12 doden. Negen van hen werden gedood in het redactiegebouw, de anderen daarbuiten. Bij de dodelijke slachtoffers zouden ook 2 politieagenten zijn. Er zouden ook zeker 10 gewonden zijn gevallen, onder wie 4 ernstig. De politie meldt dat tekenaars Charb (Stéphane Charbonnier), Cabu (Jean Cabut), Tignous (Bernard Verlhac) en Wolinski (Georges Wolinski) gedood zijn.


De Franse president François Hollande kwam omstreeks 13.30 uur aan op de plaats van de aanslag. Volgens hem is er "geen twijfel dat het om een terroristische aanval gaat". Hollande verzekerde dat de daders "zolang het moet zullen worden gezocht om te worden berecht". "Wij moeten tonen dat wij verenigd zijn", zei Hollande ook. Hij voegde er nog aan toe dat er de laatste weken "meerdere aanslagen zijn verijdeld". Om 14.00 uur werd een crisismeeting met de regering gepland.

De autoriteiten in Parijs hebben intussen op tal van plaatsen in de Franse hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Liefst 3.000 politieagenten zijn gemobiliseerd. Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden allemaal extra beveiligd. De Franse autoriteiten verhoogden ook het dreigingsniveau voor terreuraanslagen naar het allerhoogste niveau.

In heel Frankrijk worden vandaag manifestaties gehouden tegen de aanslag en voor de persvrijheid en de democratie. In Parijs roept het nationaal syndicaat van de journalisten op om 18 uur samen te komen op de Place de la République. Morgen, op hetzelfde uur, roept de Parijse burgemeester Anne Hidalgo "alle republikeinen" op een stille mars te houden. Onder meer Nantes, Besançon, Toulouse, Lille, Nîmes, Lyon en Montpellier worden vandaag nog optochten gehouden. De prefectuur van de Franse hoofdstad heeft officieel nog geen toestemming gegeven om te betogen. Een betoging brengt immers "grote risico's met zich mee voor de aanwezige mensen", die een "gemakkelijk doelwit zijn voor eventuele misdadigers".

Het satirische magazine Charlie Hebdo oogstte in het verleden meermaals controverse met cartoons over de profeet Mohammed en moslimextremisten. In 2011 werd het kantoor van het weekblad met een molotovcocktail belaagd. Het pand werd volgens Franse media bewaakt. Ook de overleden Charb, cartoonist en voormalig hoofdredacteur van het blad, kreeg naar verluidt politiebescherming. Hij werd "herhaaldelijk" bedreigd, maar sinds enkele dagen "steeds ernstiger". Dat heeft, volgens de krant Le Figaro, departementaal secretaris Rocco Contento van de politievakbond Unité SGP Police gezegd.

Ook de laatste tweet van het magazine spotte met IS-terrorist Al-Baghdadi. De recentste cover van het blad spot met schrijver Michel Houellebecq en zijn nieuwe boek 'Soumission', over de islamisering van Frankrijk.

Bron: De Morgen, 07/01/2014
Eigen commentaar: Dit is een regelrechte inbreuk op het principe van vrije meningsuiting. Ik vind het bijzonder goed dat er reeds gereageerd is door verschillende cartoonisten. Zo maakte één cartoonist een tekening waarbij een radicale moslim het hoofd van een cartoonist afhakt en vervolgens steekt deze onthoofde toch nog zijn tong uit. Dit is in mijn ogen het perfecte weerwoord. We mogen ons niet laten lijden door angst, want dan geven we gewoon toe. Mensen met extreme gedachten kunnen vaak niet met zichzelf lachen, dat wordt bewezen door hun reactie op de cartoons. Ik denk persoonlijk dat mensen die zichzelf en hun gedachtegoed niet kunnen relativeren of die niet met enige kritiek om kunnen gaan een gevaar kunnen vormen voor de samenleving. Het is zeer belangrijk dat een bedrijf zoals Charlie Hebdo zich het zwijgen niet laat opleggen door deze schrijnende gebeurtenis. De vrijheid van de pers en van meningsuiting is een zeer belangrijk pilaar in de werking van een democratie. Cartoonisten moeten hun kwaliteiten blijven benutten om de bevolking wakker te houden. Hopelijk leggen ze door deze verschrikkelijke gebeurtenissen hun tekenpotlood niet aan de kant, maar vormt dit een inspiratiebron om nog sterkere cartoons te maken omtrent onze maatschappij.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 7th January 2015, 19:57
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Citaat:
Orgineel gepost door S*lke.Sas
Hopelijk leggen ze door deze verschrikkelijke gebeurtenissen hun tekenpotlood niet aan de kant, maar vormt dit een inspiratiebron om nog sterkere cartoons te maken omtrent onze maatschappij.
Ja en amen!
Bijgesloten Plaatje(s)
 
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 12th January 2015, 15:00
H*nnelore.Bervoets H*nnelore.Bervoets is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Herentals
Posts: 84
Ik vind het persoonlijk ook erg voor alle Moslims die de Islam wel correct volgen. Deze groep wordt nu sowieso weer anders bekeken door niet-Moslims, aangezien de haat tegen de Islam door zulke acties versterkt wordt. Deze daden zijn echter vanuit een Islamitische voorwendsel uitgevoerd. De Koran zegt zelf dat 'wanneer je een ander mens doodt, je de samenleving doodt'.

Regeringen blijven wel zeggen, 'we moeten samenkomen als een samenleving', 'we laten ons niet doen', maar ik zie niets concreet. Niet dat ze de VS moeten na-apen na 9/11, maar toch iets concreet mag er gedaan worden. De dreiging gaat heus niet minderen! Er moeten strenge maatregelen getroffen worden. Niet zeggen, maar doen. Politieke correctheid is wat Europa de das gaat omdoen als je het mij vraagt.

Ik ben alleszins wel blij dat Charlie Hebdo gewoon doorgaat en zich niet laat doen door de terreur van deze aanslag.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 13th January 2015, 08:57
s*ppe.cools s*ppe.cools is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Mol
Posts: 125
Dit toont nog maar eens dat we anno 2015 vrij snel op onze tenen getrapt zijn. Er zijn uiteraard nog (genoeg) mensen die wél met zichzelf kunnen lachen, die wél met de islam kunnen lachen en die vooral wél de ironie in deze spotprenten zien. Ik vind het zeer jammer dat de fundamentalisten hier de humor niet van inzien en overgaan op geweld. Bovendien zorgen ze er nu zelf voor dat alle moslims in een slecht daglicht geplaatst worden, want Al Quaeda en IS zijn moslimgroepen. Als burger mogen we de moslimbevolking dus zeker niet onder één kam scheren, hoewel dat soms moeilijk is na deze gebeurtenissen. Men laat zich soms te vlug leiden door zijn emoties. Wij mogen ons niet verlagen, wij moeten tolerant zijn voor de moslims die niets te maken hebben met fundamentalisme en die de aanslagen ook veroordelen.

Spotprenten hebben nooit iemand gedood, laat staan fysiek gekwetst.

Ik betreur deze gebeurtenissen enorm, maar ik vrees ook dat er nog veel meer zal komen...
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 13th January 2015, 16:16
Thomas.Schellekens Thomas.Schellekens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Beerse
Posts: 95
Je (ne) suis (pas) Charlie

In zekere zin moet er met alles en iedereen gelachen kunnen worden. Anders dreigen we in een samenleving terecht te komen waarin de wet ons oplegt wanneer en hoe hard er met iets gelachen mag worden. Een zeer enge samenleving naar mijn mening.

Er bestaat natuurlijk ook wel iets als 'misplaatste humor'. Na een bepaalde tragische gebeurtenis of vanuit een bepaald (religieus) standpunt kan je een bepaalde vorm van humor ongepast vinden. De ene persoon is hier gevoeliger aan dan de andere. Ik respecteer dit. Wanneer mensen geweld gebruiken om hun onvrede te uiten diskwalificeren ze zich voor eender welk debat.

De betoging van afgelopen zondag in Parijs, waar maar liefst 3,7 miljoen (!) mensen op straat kwamen, zal er een zijn die we ons nog lang zullen herinneren. Men ziet deze aanslag als een aanval op de democratie en het recht op vrije meningsuiting. De democratie is misschien niet perfect, maar van alle systemen die we eerder al geprobeerd hebben blijkt dit toch het beste te zijn.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:49.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.