actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd December 2014, 15:25
robin.s*eurs robin.s*eurs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Vorselaar
Posts: 82
EU veroordeelt tests voor homoseksuele asielzoekers

EU veroordeelt tests voor homoseksuele asielzoekers

Vluchtelingen die asiel aanvragen omdat ze homoseksueel zijn, moeten geen tests ondergaan om dat te bewijzen. Dat heeft de Europese Unie beslist.

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat vluchtelingen die asiel aanvragen omwille van hun geaardheid, geen tests moeten ondergaan om hun homoseksualiteit te bewijzen. De Europese Unie meent dat de lidstaten de menselijke waardigheid moeten respecteren. En de uitspraken van het in Luxemburg gebaseerde Europese Hof van Justitie gelden meteen voor al die landen.

Erectietest
Lidstaten zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland werden reeds bekritiseerd om de manier waarop ze met homoseksuele asielaanvragen omgingen. Zo werd drie mannen - onder wie een Oegandees en een moslim - asiel geweigerd door een Nederlandse rechtbank die zei dat het drietal geen bewijs voor hun geaardheid had geleverd.

In het Verenigd Koninkrijk kwam aan het licht dat een asielzoeker 'choquerend vernederende' vragen kreeg voorgeschoteld, bericht de Britse omroep BBC. Een rapport dat in oktober 2014 gepubliceerd werd, gaf aan dat meer dan een op de tien interviews vragen van 'onaanvaardbare aard' bevatte.

Tsjechië werd bovendien niet alleen door de EU op de vingers getikt, ook de Verenigde Naties en mensenrechtenactivisten kwamen tussen in 2011 toen het land een erectie- of 'fallometrische' test - daterend uit het communistische tijdperk - gebruikte om uit te maken of asielzoekers ook werkelijk homoseksueel waren.

De zaak is belangrijk vanwege de toename van asielaanvragen door sub-Saharische Afrikanen in Europa het afgelopen jaar. De meeste Afrikaanse landen bestempelen homoseksualiteit namelijk als een misdrijf. In 2013 stelde het Hof dan ook dat homoseksuele asielzoekers die opsluiting in hun thuisland vreesden, onder de categorie 'vluchteling' zouden kunnen vallen.

Geen bewijsmateriaal leveren
Volgens het recente arrest moet over de geaardheid van een vluchteling geoordeeld worden conform de EU-wetgeving en met respect voor het privé- en familieleven.

Benadrukt wordt dat bewijs van homoseksuele daden uit tests of in beeld een inbreuk zijn op de menselijke waardigheid, ook als dat bewijsmateriaal door de asielzoeker zelf wordt aangereikt. Het toelaten van dat bewijsmateriaal kan op termijn doen lijken dat het een vereiste is, citeert BBC het gerechtshof.

Autoriteiten van de lidstaten mogen bij de ondervraging van asielzoekers wel vragen naar hun geaardheid, maar niet naar seksuele praktijken. Als een asielzoeker geen vragen beantwoordt over de persoonlijke situatie, is dat geen geldige reden om diens geloofwaardigheid te verwerpen. Ook als een asielzoeker niet van bij het begin verklaard heeft homoseksueel te zijn, kan dat volgens de rechters niet afdoen aan diens geloofwaardigheid.

Bron: Knack
Datum: 2/12/2014
Link:
http://www.knack.be/nieuws/wereld/e...mal-515369.html

Mening:

Ik vind het spijtig om te horen dat er nog steeds mensen moeten vluchten omdat ze een andere geaardheid hebben. Het is namelijk niet meer van deze tijd om mensen te bekritiseren omdat ze " anders" zijn. Ik vind dat holibi's evenveel rechten hebben als hetero's en dus ook niet vies bekeken moeten worden. Toch zit ik met een dubbel gevoel. Ik kan homo's die asiel aanvragen en moeten bewijzen dat ze homo zijn begrijpen. Het is namelijk niet gemakkelijk om weg te vluchten uit een lang omwille van je geaardheid en vervolgens te moeten bewijzen of dit wel werkelijk zo is. Voor sommige mensen kan dit heel confronterend en pijnlijk overkomen. In sommige landen worden er bijvoorbeeld pornografische beelden getoond om fysieke reactie te meten. Voor sommige mensen kunnen deze testen heel pijnlijk zijn. Toch zit ik met een dubbel gevoel omdat heel wat mensen hier misbruik van kunnen maken. Het is niet overal zo goed als hier en sommige mensen hebben daarom ook niet echt een goede reden om asiel aan te vragen. Voor hen is dit dan een mogelijkheid om "gemakkelijk" asiel aan te vragen.

Laatst aangepast door robin.s*eurs : 2nd December 2014 om 15:54.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 2nd December 2014, 16:41
Charlotte.L*Dreff Charlotte.L*Dreff is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Zoerle-Parwijs
Posts: 30
EU veroordeelt test voor homoseksuele asielzoekers

In wat voor een wereld leven wij? Homo of geen homo, dat zou in de eerste plaats geen obstakel mogen zijn. Als het dan toch een obstakel vormt in bepaalde landen, dan snap ik maar al te goed dat anders geaarde mensen daar weg willen. Zoals Robin al zei, kan dit echter ook voor misbruik zorgen. Dagelijks vluchten honderden mensen weg uit hun land van miserie voor een betere toekomst. Je moet voor je geaardheid geen bewijs afleggen dus iedereen kan zeggen wat hij of zij wil natuurlijk. Wel ben ik radicaal tegen deze oneerbiedige tests en ben ik blij dat Europa hier een stokje voor gestoken heeft. Een erectietest, hoe haal je het toch in je hoofd? De EU krijgt veel kritiek over zich heen en anderzijds geloven we er ook in dat het net de EU is die voor verandering kan zorgen. Dit is nu al gebleken door het afschaffen van deze tests. De wereld (o.a. Europa) is dan toch niet helemaal om zeep.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 2nd December 2014, 21:06
E*elien.segers E*elien.segers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Ravels
Posts: 102
Dat belgie een van de meest vriendelijkste landen is voor homo's wist ik al. Maar dat homo's nog altijd niet mogen gaan en staan waar ze willen vind ik erover gaan. Het beleid van Putin vind ik er helemaal overgaan. Daar worden ze veroordeelt en vermoord omdat ze homo zijn. Deze mensen zijn ook mensen zo als jij en ik.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:24.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.