actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd December 2014, 11:29
Sarah.D*cembry Sarah.D*cembry is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Emblem
Posts: 39
Kloof tussen armste en rijkste gemeenten groeit

Kloof tussen armste en rijkste gemeenten groeit

De kloof tussen de armste en de rijkste gemeenten in ons land wordt sinds de crisis jaar na jaar groter. Dat blijkt uit cijfers die de FOD Economie bekendmaakte.
In 2012, het jaar waar de overheidsdienst cijfers over vrijgeeft, waren de inwoners van Sint-Martens-Latem met voorsprong de rijkste Belgen. Ze hadden een gemiddeld inkomen van 25.375 euro, iets meer dan de helft boven het nationale gemiddelde van 16.651 euro. Maar even opmerkelijk: met een groeiritme van 4,5 procent stijgt het inkomen er jaar op jaar ook sneller dan het gemiddelde.

Helemaal onderaan bengelt de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, waar het gemiddeld inkomen slechts 8.242 euro bedraagt. Dat is meer dan de helft onder het nationale gemiddelde. En de groei van het inkomen blijft er met 2,4 procent ook afgetekend onder het nationale groeiritme. Op die manier wordt de kloof tussen armste en rijkste gemeente groter.

Ongetwijfeld heeft de crisis een versterkend effect op die evolutie. Op jaarbasis ging het Vlaamse gewest er het sterkst op vooruit (+3,60 procent tegenover 2011), maar in de periode 2007-2012 viel de grootste inkomstenvooruitgang te noteren in Wallonië. Dat duidt erop dat het Waalse gewest, waar het gemiddelde inkomen met 15.736 nog altijd zo'n 2.000 euro onder het Vlaamse ligt, ondanks de crisis aan een inhaalbeweging bezig is.
Kunstmatig
Globaal steeg het Belgische inkomen in 2012 met 3,4 procent tegenover het jaar ervoor. Het 'inkomen' waarover de FOD Economie spreekt in zijn statistieken, is het netto belastbare inkomen. Dat bedrag werd berekend op basis van de aangiften in de personenbelasting.

De statistici van de FOD Economie benadrukken dat de stijging tegenover 2011 voor een deel kunstmatig is.

"De fiscale reglementering met betrekking tot de aftrekbare bestedingen kende een wijziging. Voor 2012 werden bepaalde aftrekbare bestedingen, zoals giften en uitgaven voor kinderopvang, van het netto-inkomen afgetrokken, waardoor de belastbare basis lager lag. Door de omvorming worden deze aftrekbare bestedingen vanaf 2012 als een belastingvermindering beschouwd, waardoor de belastbare basis vergroot", zo merken ze op.

De top drie van armste gemeenten komt uit Brussel: Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek en Schaarbeek. Tegelijk behoren de meeste gemeenten in de directe rand rond Brussel tot de meest welstellende.

Bron: De morgen; http://www.demorgen.be/economie/klo...roeit-a2138520/ ; (2/12/14)

Eigen mening: Op zich is het vrij logisch dat bepaalde gemeentes rijker zijn dan andere. Mensen hebben namelijk de neiging om in een omgeving te gaan wonen met mensen die het meeste op hen gelijken. Toch vind ik dat er vanuit de gemeentes moeite moet worden gedaan om de kloof niet verder te laten vergrootten en zelfs te zorgen dat deze verkleint. En kunnen de verschillende gemeentes elkaar niet helpen deze kloof te dichten door samen naar oplossingen te zoeken?
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:22.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.