actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 16th October 2014, 17:08
alexander.c*aes alexander.c*aes is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: lichtaart
Posts: 26
‘Top 1.000 meest winstgevende Belgische bedrijven betaalde slechts 6,7 pct belastinge

De 1.000 meest winstgevende bedrijven van ons land realiseerden in 2013 samen een totale winst van 48 miljard euro en betaalden daarop 3,2 miljard euro belastingen. Dat komt neer op een aanslagvoet van amper 6,7 procent, terwijl de officiële aanslagvoet voor vennootschappen 33,99 procent bedraagt, zo berekende de PVDA. Deze bedrijven krijgen dus een fiscale korting van 13 miljard euro, aldus PVDA.

De PVDA stelde ook een top vijftig op van de fiscale kortingen. De ondernemingen in dat lijstje maakten in 2013 een gezamenlijke winst van 22 miljard euro, waarop ze amper 622 miljoen euro belastingen betaalden, goed voor een belastingtarief van 2,8 procent. 'Ten opzichte van wat ze hadden betaald als hun winst onderworpen was aan het nominale tarief van de vennootschapsbelasting (33,99 procent), komt dat neer op een fiscale korting van 6,9 miljard euro. Dat terwijl de totale opbrengst van de vennootschapsbelasting elk jaar rond de 10 miljard euro draait', berekenden de onderzoekers.

Op nummer 1 in de top vijftig staat Telenet dat op een winst van 4,3 miljard euro slechts 18,3 miljoen euro belastingen betaalde. Op twee staat AB Inbev dat op een winst van 1,7 miljard euro niets van belastingen betaalde. De derde plaats tenslotte is voor de Groep Brussel Lambert, de belangrijkste holding uit het Frère-imperium: GBL betaalde 0 euro belasting op een winst van 845 miljoen euro.

'België blijft dus een belastingparadijs voor grote bedrijven en is vooral een fiscale hel voor de loontrekkenden', besluit de PVDA. De lage aanslagvoet voor deze bedrijven is volgens de partij voornamelijk te verklaren door drie fiscale aftrekposten, zijnde de notionele interesten, de vrijstelling van belasting op de meerwaarde van de aandelen en de definitief belaste inkomsten.

Mijn bron: De standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141016_01324571

Mijn mening: Ik vind het absurd dat de overheid dit toelaat. De overheid bespaart wel op onderwijs, geneeskunde,... maar zal niet beter letten op het feit dat de belastingaangifte van deze bedrijven wel juist is ingevuld en ook nagevolgd word. Zelfs als je deze waarden met een korreltje zout neemt, dan nog zijn het zeer grote bedragen en zou de overheid hier toch zeker iets aan moeten doen. Nu weet ik zelf ook wel dat wanneer deze bedrijven te veel belastingen moeten betalen dat het voor hen dan zeer gemakkelijk is en zeer winstgevend is om simpelweg met de hele fabriek te verhuizen naar een land waar het goedkopere belastingen zijn, dus ik begrijp wel waarom er toch een daling is in het belastinggeld, maar moet dit verschil dan zo groot zijn?
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:17.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.