actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th October 2014, 16:01
F*nne.Baeken F*nne.Baeken is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Turnhout
Posts: 103
Hogescholen trekken aan de alarmbel over besparingen

Hogescholen trekken aan de alarmbel over besparingen

De Vlaamse hogescholen trekken aan de alarmbel. Ze moeten met steeds minder geld steeds meer studenten onderwijzen. De nieuwe besparingen van de Vlaamse regering dreigen hun situatie helemaal onmogelijk te maken. 'In het ergste geval moet de deur op slot.'

De studenten aan de hogescholen stijgen met 3 procent ten opzichte van vorig academiejaar. In totaal zijn er nu bijna 115.000 studenten aan de hogescholen ingeschreven. De afgelopen tien jaar steeg het aantal studenten met 35 procent.

Maar het budget per student daalt fors, waarschuwen de hogescholen. In 2008 was dat nog 6.801 euro, terwijl het in 2014 5.324 euro was. Dat is een daling met meer dan een vijfde. 'We hebben dus al flink bespaard en efficiëntiewinsten gerealiseerd', zegt Marc Vandewalle, secretaris-generaal van de Vlaamse Hogescholenraad. 'De nieuwe besparingen van de Vlaamse regering komen daar nog eens bovenop. Ze snijden echt tot op het bot.'

'Als we door de besparingen geen kwaliteitsvol onderwijs meer kunnen bieden, moet de deur op slot. De regering dreigt ons daartoe te dwingen', zegt Toon Martens, voorzitter van de Hogescholenraad. 'Nochtans zijn de hogescholen het onderwijsniveau met de beste aansluiting tot de arbeidsmarkt. Als wij de deur op slot doen, dreigen we die jongeren rechtstreeks naar de werkloosheid te sturen.'

Ondertussen is er nog altijd geen duidelijkheid over de verhoging van de inschrijvingsgelden die de geplande besparingen zouden moeten compenseren. 'Wij zijn geen vragende partij voor die verhoging', zegt Vandewalle. 'Maar als er geen compensaties komen, komt de kwaliteit en de toegankelijkheid in het gedrang. We willen nu vooral duidelijkheid over wat ons te wachten staat.'

Bron: De Tijd, 14/10/2014, http://www.tijd.be/politiek_economi...555786-3137.art

Commentaar:
Ik snap de mening van de hogescholen, maar ik snap ook de mening van de regering. Er moeten besparingen gedaan worden, maar voor de hogescholen is het al bijna niet meer haalbaar. Er komen inderdaad veel studenten bij en die hebben allemaal recht op degelijk onderwijs. Ik begrijp dan ook dat de hogescholen zeggen dat dit niet zomaar haalbaar is en dat ze daarom de inschrijvingsgelden moeten verhogen. Dit is in mijn ogen ook niet zo'n goed idee, omdat het dan misschien moeilijker wordt voor sommigen mensen om nog verder te gaan studeren, omdat het gewoon te duur wordt. Er moet dan ook, zoals er gezegd wordt, duidelijkheid komen over wat de bedoeling is. Zo moeten ze komen tot goede afspraken waar zowel de hogescholen als de regering mee akkoord kunnen gaan.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 14th October 2014, 16:23
A*strid.Bastiaens A*strid.Bastiaens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Zandhoven
Posts: 100
Het onderwijs is België is bij een van de goedkoopste in de eurozone. Dat we meer inschrijvingsgeld moeten betalen, zou ik niet meer dan normaal vinden. Dat de overheid gaat besparen in het onderwijs vind ik niet kunnen. Het onderwijs zorgt ervoor dat we goed opgeleide werknemers creëren. Hierdoor kunnen we min of meer competitief blijven. Door de besparingen komt de goede werking van onze hoge scholen en universiteiten in gedrang. De overheid kan beter ergens anders besparen dan in het onderwijs, want op lange termijn gaan deze besparingen alleen maar negatief uitdraaien denk ik.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 14th October 2014, 19:28
S*EVEN.BRUYNSEELS S*EVEN.BRUYNSEELS is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Westerlo
Posts: 98
Ik vind het net helemaal niet normaal dat we meer inschrijvingsgeld gaan moeten betalen. Er zijn zoveel andere dingen waarop ze kunnen besparen en dan kiezen ze ervoor om te besparen op onderwijs. Dit is gewoon fout naar mijn mening. Het zou best kunnen dat er op bepaalde vlakken te veel of te los wordt uitgegeven aan de scholen, maar echte besparingen vind ik echt niet kunnen. Onderwijs is de toekomst, als je hierop gaat besparen, ga je mensen de kans afnemen om te studeren en zo dus ook voor een stukje de toekomst niet financieren, in tegendeel zelfs. Ik vind het zeer jammer dat onze politici hier zo over denken.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 16th October 2014, 10:30
L*en van Overveld L*en van Overveld is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Nijlen
Posts: 130
Reactie: Hogescholen trekken aan de alarmbel over besparingen

Het is een mes dat langs beide snijdt vind ik. Enerzijds vind ik dat het inschrijvingsgeld niet verhoogd mag worden omdat je dan voor veel mensen de kans om te studeren afneemt. Anderzijds kunnen de hogescholen zoals er gezegd wordt in het artikel geen efficiënt onderwijs meer aanbieden omdat ze te weinig financiële middelen hebben. Deze beide aspecten zijn zeer belangrijk en daarvoor moet een oplossing gezocht worden vind ik. Ik begrijp dat de regering moet besparen maar om zich meteen dan allemaal de richten op het onderwijs vind ik fout. Zoals in de vorige reactie wordt gezegd is onderwijs onze toekomst. Als mensen moeten afhaken omwille van het niet kunnen financieren van hun studies geraken we in een vicieuze cirkel denk ik. Hoe minder mensen er kunnen studeren, hoe erger het wordt met onze tewerkstelling.
Ik dacht meteen aan het lezen van dit artikel hoe het gesteld is in andere landen. Ik vrees als de besparingen op het onderwijs zo blijven doorgaan dat we ook in een situatie gaan terecht komen als in Engeland en Amerika. Moeten wij straks ook een lening aangaan om onze studies nog verder te kunnen financieren? Dat is de vraag die ik mij stel!
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 16th October 2014, 11:43
c*arlotte.meeus c*arlotte.meeus is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: lichtaart
Posts: 125
Ik vind net zoals L*en dat het een mes is dat langs twee kanten snijdt.
Enerzijds is het van financieel belang dat het inschrijvingsgeld verhoogd moet worden. Kwaliteit kost immers geld en scholen kunnen dit niet blijven financieren zonder het inschrijvingsgeld te verhogen.
Anderzijds heeft dit ook zijn kanttekeningen. Gezinnen die zich in een financieel moeilijke situatie bevinden, kunnen dit niet meer betalen. Dit kan als gevolg hebben dat deze kinderen in een vicieuze cirkel terecht komen. Bovendien wordt de stap naar het hoger onderwijs voor deze studenten misschien wel groter en daarom gaan ze misschien wel opteren om te gaan werken. Terwijl iedereen toch een gelijke kans verdient? Talent moet beoordeeld worden op basis van kwaliteit en niet op basis van het financiële.
Ik begrijp ook dat besparingsplannen doorgevoerd moeten worden in deze financiële crisis. Maar is het besparen op onderwijs wel een goed idee? Persoonlijk denk ik dat dit geen goed idee is, we zullen onze put net dieper gaan graven. Het zal op lange termijn heel wat gevolgen met zich meebrengen, waar we niet op voorbereid zullen zijn. Besparen op onderwijs betekent immers dat de kwaliteit van het onderwijs sterk zal dalen. Dus ook dat we minder goede opgeleide studenten zullen creëren. Een goede opleiding is in deze periode toch van cruciaal belang? De nieuwe generatie is immers onze toekomst!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:20.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.