actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 9th October 2014, 08:54
Gwen.B*gaert Gwen.B*gaert is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Leopoldsburg
Posts: 26
Waarom bedrijven bang zijn voor de boze consument

Ikea dat een kinderschommel terugroept. H&M dat een schuimrubberen voetbal uit de rekken haalt. In drie jaar tijd werden bijna dubbel zoveel producten teruggeroepen uit de winkel. "Via sociale media kunnen klanten snel en met veel impact inbeuken op de reputatie van bedrijven."

Een wasmachine met kortsluitingsgevaar. Loombandjes die niet in orde zijn met de etikettering. Of een kinderschommel van Ikea die uit de rekken moet wegens risico op ernstige verwondingen. Het komt steeds vaker voor, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Tussen 2010 en 2013 nam het aantal teruggeroepen producten toe van 110 naar 190.

En de trend zet zich dit jaar verder: tot en met augustus zijn er al 186 producten uit de rekken gehaald, bijna zoveel als in heel vorig jaar. Als het gemiddelde van dit jaar doorgetrokken wordt, klokt het aantal terugroepingen dit jaar af op 279, een record. Het gaat om vrijwillige terugnames van bedrijven, al dan niet nadat er controles gebeurden door de FOD Economie.

Ivo Mechels van consumentenorganisatie Test-Aankoop toont zich verheugd over de cijfers. "Bedrijven schuiven steeds minder fouten aan hun producten onder de mat, dat is positief. Ze hebben een meer volwassen relatie met hun klanten. Als ze niet zelf fouten melden en er komt toch iets aan het licht door een incident, lopen ze grote reputatieschade op. Daar zijn ze beducht voor. Of om het iets positiever te zeggen: ze hechten meer belang aan hun geloofwaardigheid."

Sociale media
Ook sociale media spelen een rol in het stijgende aantal terugroepingen, zegt Mechels. "Consumenten laten heel snel van zich horen. Via sociale media kan je een golf van reacties krijgen op bedrijven. Via die weg kunnen consumenten op een vrij simpele manier inbeuken op de reputatie van bedrijven."

Johan Verbelen van de FOD Economie: "We hebben er geen indicatie van of sociale media iets te maken hebben met die stijging. We krijgen niet meer klachten binnen van consumenten. Ook het aantal terugroepingen dat we opleggen, stijgt niet. Dat zijn er een tiental per jaar. Mogelijk heeft de stijging ook te maken met het feit dat het makkelijker is de verplichte aangiften door te geven aan ons. Bedrijven kunnen dat door een eenvoudige mail te sturen."

Opvallend is dat bepaalde producten de jongste jaren veel meer teruggehaald worden. Met name elektrische apparaten, hobby- en sportartikelen en speelgoed stijgen stevig. "We hebben daar niet meteen een verklaring voor", zegt Verbelen. "Behalve voor het speelgoed: we hebben vorig jaar een actie gevoerd gericht op speelgoed dat kinderen kunnen winnen op kermisattracties. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen."

Andere mentaliteit
Mechels: "Dat de kwaliteit van producten zou dalen, blijkt niet uit de testen die wij doen. Het heeft vooral te maken met een veranderde mentaliteit bij bedrijven en consumenten."

De cijfers gaan enkel over non-food, maar ook bij voedingswaren is er in dezelfde periode een stijging te zien: van 25 teruggeroepen producten in 2010 naar 55 in 2013. Al is de tendens daar veel minder duidelijk. Tegenover de jaren ervoor was het aantal teruggehaalde voedingsproducten fel gedaald.

Bron: De Morgen
http://www.demorgen.be/binnenland/w...ument-a2080542/
Datum: 9 oktober 2014

Mijn mening: Als een consument iets meemaakt met een product, gaat hij negen kansen op de tien naar de pers met dit incident. De mensen zien dit of krijgen dit aan hun oren en krijgen meteen een slecht beeld over het betrokken product. Hierdoor kunnen klanten snel en met veel impact inbeuken op de reputatie van bedrijven. De consument is de dag van van vandaag heel beïnvloedbaar door de media. Hierdoor is het van de bedrijven een slimme zet om vrijwillig producten terug te halen, hierdoor sparen ze ook hun imago wat toch belangrijk is in een goed bedrijf.

Laatst aangepast door Gwen.B*gaert : 9th October 2014 om 09:18.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:01.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.