actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th September 2014, 14:33
P*tricia P*tricia is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Retie
Posts: 25
Red face Studeren en slapen: een gouden huwelijk

Slaap is zowat het eerste waar een student op beknibbelt tijdens het studeren, met een spanningsveld tussen extra tijd of uitgerust zijn als resultaat. Het belang van dat laatste kan echter niet genoeg benadrukt worden.

Een uitgeruste geest zal veel efficiënter presteren aan de studeertafel. Het is dus van het allergrootste belang dat je als student genoeg uren kwaliteitsvolle slaap haalt. Wij hopen u dan ook met deze tips op weg te helpen om dat doel te bereiken.

1) Probeer een zeker ritme in uw dagen en nachten te steken. Ga zo veel mogelijk rond het zelfde tijdstip slapen, en sta ook rond het zelfde uur op. Een vast ritme bevordert de slaapkwaliteit, maar primeert niet boven alles. Als je niet moe bent, heeft het geen zin om in bed te gaan liggen. Voelt u zich slaperig, maar 'uw uur' is nog niet aangebroken? Ga toch maar slapen.

2) Probeer te ontdekken hoeveel slaap u nodig heeft. Acht uur is een advies, maar geen in steen gebeitelde wet. Als u zich fris en monter voelt, hebt u het aantal uren beet. Te kort of te lang slapen kan leiden tot sufheid, en daar ben je als student weinig mee.

3) Probeer in de mate van het mogelijke een aparte kamer om te slapen te voorzien: een donkere, geluidsarme ruimte met niet veel meer dan uw bed en een eventuele kast. Gebruik die slaapkamer enkel om te slapen of om seks te hebben. Televisie, werk, computer, eten: het hoort er allemaal niet thuis!

4) Verlucht uw slaapkamer voldoende en zorg voor een temperatuur rond de 16 graden. Slaap op een voor u ideale matras en hoofdkussen en hoed u voor slaapverstorende bedpartners.

5) Probeer uw slaap ook tot 's nachts te beperken. Als u doorheen de dag veel knikkebolt, is dat het teken dat u 's nachts niet genoeg tijd uittrekt om te slapen, of dat iets de slaapkwaliteit in de weg staat. Als er niks anders opzit dan een dutje te doen: voor drie uur 's middags en niet langer dan drie kwartier. Overweeg eventueel zelfs een koffiedutje, voor de optimale opkikker.

6) Maak uw lichaam klaar om te gaan slapen, bijvoorbeeld met een soort 'routine voor het slapengaan'. Zaken als een warm bad, ontspannende muziek, een avondwandeling, eventueel zelfs wat yoga zijn zeker aan te raden. Vermijd vlak voor het slapen zaken als intensief sporten, een emotionele film of boek, veel eten, computerspelletjes. Maar ga zeker ook niet met een knorrende maag of een volle blaas onder de lakens liggen. Lukt het je al om de slaap te vatten, voor lang zal het niet zijn.

7) Als u de slaap niet meteen kunt vatten, is het nuttiger om terug op te staan dan om te blijven liggen. Doe iets anders tot u slaperig wordt en probeer slaappillen te vermijden. Kortstondig gebruik kan nuttig zijn, maar er zijn betere alternatieven.

8) Probeer uw zorgen niet mee naar bed te nemen. Praat er eerst over met iemand, of schrijf ze van je af. Maak ook een planning als bepaalde klusjes nog geklaard moeten worden, om te vermijden dat je erover ligt te piekeren. En als u dan in bed belandt, zet de wekker dan uit het zicht als de aanblik van het uur u zenuwachtig maakt.

9) Probeer ten slotte wakker te worden zonder alarm. Als u dat toch nodig hebt, gebruik dan niet de 'snooze'-knop, maar sta onmiddellijk op. Gooi meteen ramen en deuren open: licht en lucht helpt onze biologische klok aan het verstand te brengen dat de dag aangebroken is.

bron:http://www.standaard.be/cnt/dmf2014...18813555&adh_i=

Mening: Ik denk wel dat alle of tenminsten de meeste studenten zich hierin kunnen herleven. Zelf moet ik ook toegeven dat ik veel later ga slapen als er examens zijn waardoor mijn organisme totaal uit balans raakt. Er zitten wel logische tips bij, dat ik weliswaar nooit bij had stil gestaan maar zeker het moeite waard om het eens te proberen.

Laatst aangepast door P*tricia : 30th September 2014 om 14:39.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:07.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.