actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th May 2013, 15:53
Sabrina Claesens Sabrina Claesens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: oud-turnhout
Posts: 65
Aziatisch lieveheersbeestje doet aan biologische oorlogsvoering

Het Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) werd in Europa en de Verenigde Staten ingevoerd als biologische bestrijder van bladluizen in de serreteelt, maar voelt zich ook in de natuur prima thuis en verdringt daar inheemse lieveheersbeestjessoorten. Volgens Duitse wetenschappers spelen parasieten in de lichaamsvloeistof van de exoot daarbij een cruciale rol. Dat melden ze in het vakblad Science.

Verschillende factoren dragen bij tot het succes van het Aziatisch lieveheersbeestje. In tegenstelling tot andere exoten kunnen de kevers prima tegen de kou, waardoor ze niet veel moeite hebben om onze winters door te komen. Daarnaast zijn ze weinig aantrekkelijk voor de belangrijkste natuurlijke vijanden van inheemse soorten en zijn ze op culinair vlak niet kieskeurig, zodat ze perioden met weinig bladluizen - hun lievelingskost - makkelijker kunnen overbruggen.

De Duitse onderzoekers dragen nu nog nieuwe succesfactoren aan. Ze stelden vast dat de lichaamsvloeistof van H. axyridis meer antibacteriële stoffen bevat dan bij andere lieveheersbeestjes het geval is. Door dat efficiëntere verdedigingsmechanisme kan het Aziatisch lieveheersbeestje bacteriële aanvallen beter afslaan. Maar dat volstaat volgens de wetenschappers niet om het wereldwijde succes van het kevertje te verklaren.

Ze concentreerden zich vervolgens op de gewoonte van lieveheersbeestjes om zich te goed te doen aan eitjes en larven van andere lieveheersbeestjessoorten. H. axyridis blijkt namelijk in staat om zonder problemen het nageslacht van inheemse soorten op te peuzelen, terwijl inheemse kevers na het kroost van hun Aziatische verwanten te hebben verorberd het loodje leggen.

De wetenschappers stelden vast dat de lichaamsvloeistof van H. axyridis zogenoemde microsporidia bevat, eencellige parasieten. Die bevinden zich in een soort rusttoestand en het Aziatisch lieverheersbeestje heeft er zelf geen last. Maar toen de onderzoekers de parasieten injecteerden in het lichaam van het zevenstippig lieveheersbeestje, bleken ze tot leven te komen en hun gastheer te doden. Door zich te voeden met besmette eitjes en larven van het Aziatisch lieveheersbeestje, doen inheemse soorten bijgevolg zichzelf de das om. (ddc)
(Bron: http://eoswetenschap.eu/artikel/azi...-oorlogsvoering)

Mening: Wij moeten voor biologie een dierencollectie samenstellen en daarbij merk je wel dat er meer en meer aziatisch lieveheersbeestje voorkomen in plaats van de inheemse. Dit artikel bewijst nog maar eens dat we snel handelen als we denken dat het ons kan helpen met iets, in dit geval met de bladluizen, maar we denken niet aan de gevolgen dat dit kan hebben.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:12.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.