actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th March 2013, 12:02
j*na.janssens j*na.janssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Broechem
Posts: 99
Eén op de tien scholen niet veilig voor leerlingen

Eén op de tien scholen niet veilig voor leerlingen

Eén op de tien scholen kampt met zulke ernstige tekorten op het vlak van brandveiligheid en elektriciteit dat er ‘onmiddellijk' moet worden opgetreden. ‘Niet binnen een jaar, niet binnen een maand, maar nu', zegt Lieven Viaene van de onderwijsinspectie.
Geen of te weinig nooduitgangen, geen goeie brandalarm- installatie, geen nood- en veiligheidsverlichting, elektrocutiegevaar door slechte leidingen: één op de tien scholen kampt met zulke acute veiligheidsproblemen dat de onderwijsinspectie eist dat ze ‘direct' iets doen aan de situatie.


‘We hebben vorig jaar 868 scholen gecontroleerd op veiligheid, gezondheid en hygiëne', zegt Lieven Viaene, inspecteur-generaal van de onderwijsinspectie. ‘Zes op de tien kregen een gunstig advies. Bij vier op de tien hadden we opmerkingen. Die scholen krijgen drie jaar tijd om het probleem te verhelpen. Maar bij 74 scholen van die groep, één op de tien van het totaal dus, gaven we het advies dat ze onmiddellijk ernstige tekorten moeten verbeteren. Niet binnen drie jaar, niet binnen een jaar, maar nu meteen. En nog eens 17 scholen kregen een negatief advies: zij moeten nu een verbeterplan opstellen, anders verliezen ze hun erkenning.'

De meeste problemen doen zich voor op het vlak van brandveiligheid. ‘Wij stellen die tekorten niet zelf vast', zegt coördinerend inspecteur Martine Vranken. ‘De brandweer of andere diensten hebben dat dan al gedaan. Maar al te vaak blijven die rapporten in een schuif liggen. In twee scholen had de plaatselijke brandweer een ongunstig brandpreventie-advies gegeven, maar daar was na maanden nog niets gebeurd.'

Ook over de elektrische installaties in de scholen zijn veel opmerkingen. ‘Dan gaat het om schakelplannen van de verdeelborden die ontbreken, of om leidingen die gevaarlijk zijn voor elektrocutie', zegt Viaene. ‘We zijn ook langsgegaan bij een school die aan een drukke provincieweg ligt en waar geen afsluiting was tussen de speelplaats en de weg. Dat zijn de gevallen die onverwijld moeten worden opgelost.'

Verouderde gebouwen

Veel scholen roepen het excuus in dat ze in zeer oude gebouwen gevestigd zijn. In veel gevallen hebben ze een dossier ingediend voor een nieuw gebouw en is het dus in tussentijd behelpen.

‘Dat mag geen reden zijn om niet aan alle veiligheidseisen te voldoen', zegt Viaene. ‘Wij kunnen dan wel de adviezen geven, het zijn de scholen zélf die de eindverantwoordelijkheid dragen als er iets zou gebeuren. Zij hebben dus de dwingende taak om met alle voorschriften in orde te zijn.'

Om de meest dringende gevallen sneller te helpen, wil Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) de procedure aanpassen die scholen moeten doorlopen om hun gebouwen te renoveren of nieuwe te bouwen.

‘Op dit moment geldt chronologie als enige voorwaarde in die wachtlijst', zegt Smet. ‘Wie het langst geleden zijn aanvraag deed, krijgt dus eerst geld. Dat willen we aanpassen: ook de staat van het gebouw, problemen op het vlak van brandveiligheid enzovoort zullen in de toekomst in rekening worden gebracht.'

Bron: Het laatste niews, 26-03-2013, Tom Le Bacq

Commentaar:
Er gaat al erg veel geld van de overheid naar het onderwijs en naar scholen maar blijkbaar toch niet genoeg. Ik vind het belangrijk dat aan dit probleem iets gedaan word. Maar van waar gaat de overheid dat geld halen? Ik vind het systeem van de chronologie hier ook niet zo goed. Ik vind dat de eerste op de lijst de dringendste moeten zijn. Veiligheid is een basisbehoefte en er moet dus zeker iets aan gedaan worden.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 26th March 2013, 13:02
Laure.Mylemans Laure.Mylemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Herenthout
Posts: 60
Er wordt inderdaad al veel geld gestoken in het hele schoolsysteem, maar toch nog niet voldoende. De veiligheid gaat toch zeker voor, aangezien de leerlingen onze toekomst zijn. Ik vind het niet kunnen dat de scholen zo onveilig zijn. Er moet altijd eerst iets ernstig gebeuren vooraleer men hier iets aan doet. Er wordt teveel geld verspild aan nutteloze dingen.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 26th March 2013, 13:06
silke.wouters silke.wouters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Lichtaart
Posts: 60
Het systeem van de chronologie heeft inderdaad zijn tekortkomingen en de aanpassingen die men aan dit systeem wil doen vind ik terecht. Als je kijkt naar hoe slecht sommige schoolgebouwen er aan toe zijn en hoe dringend sommige scholen hun gebouwen moeten verbeteren, dan is het te hopen dat de verandering van dit systeem ook geen plan is dat in de schuif blijft liggen.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 27th March 2013, 21:51
jana.lambrechts jana.lambrechts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Herentals
Posts: 105
De onderwijsinspectie geeft twintig Vlaamse scholen een onvoldoende qua infrastructuu

Slecht rapport voor Scheppersinstituut

De onderwijsinspectie geeft twintig Vlaamse scholen een onvoldoende qua infrastructuur en/of organisatie. In de Kempen is het Scheppersinstituut in Herentals gebuisd. De school krijgt drie jaar om dit recht te trekken. Anders dreigt sluiting. "De overheid moet dringend investeren in onze school", kaatst directeur Guy Helsen de bal terug.

Vier procent van de Vlaamse scholen scoort onvoldoende na de schoolinspecties, die een zesde van alle Vlaamse scholen in het vizier namen. In de provincie Antwerpen gaat het om negen scholen. Meestal draait het om huisvestingsproblemen, maar ook de organisatie van sommige scholen staat niet op punt.

Ook het Technisch Instituut Scheppers, dat nu deel uitmaakt van de koepelorganisatie kOsh, moet dringend bijsturen. Er is een sanitair blok afgekeurd, maar meer zorgbarend is het feit dat de machines in de school -op de afdelingen hout- en metaalbewerking-verouderd zijn. "Leerlingen mogen er alleen nog aan werken als er een leerkracht bij staat, want hier en daar dreigt er een veiligheidsprobleem", meldt een bron uit de school. "Dat komt omdat de school de afgelopen jaren te weinig kon investeren in apparatuur."

"Overheid blijft in gebreke"

Directeur Guy Helsen van kOsh erkent het probleem, maar kaatst de bal terug naar de overheid. "We hebben die doorlichting afgewacht om gerichte investeringen te doen. Maar laat duidelijk zijn: de school alleen is daar niet toe in staat. Dat is een taak voor de overheid en we wachten al jaren op centen om een nieuw machinepark te kopen. Het blijft echter wachten op toelagen. Vooral voor onze technische school, waar ouders en leerlingen nu vaak zelf investeren in materiaal. Ik denk dat de doorlichting dat ook wilde aantonen. Het is voor het Scheppersinstituut kiezen of delen: ofwel bouwen we een nieuw sanitair blok, ofwel kopen we moderne machines. Maar je kunt dat geld maar eenmaal uitgeven. We hebben hier geen ezel staan die geld produceert. Al jaren bedenken we creatieve oplossingen om de kwaliteit van ons beroepsonderwijs te garanderen, maar ook dat houdt eens op. De overheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Alleen redden we het niet."

Marc HELSEN

bron : http://www.http://www.gva.be/regio-...sinstituut.aspx - 8u33 - 29 maart 2013

Eigen mening:
De overheid zou inderdaad ook meer geld moeten vrijmaken voor technische materialen, zeker voor een technische school zoals deze is dit noodzakelijk. Zoals de directeur van de school aanhaalt is er wel geld voorzien om verbeteringen door te voeren maar gewoon niet voldoende om én nieuwe technische machines aan te kopen én een nieuw sanitair blok te plaatsen. Waar kies je als school dan voor? Kies je voor de veiligheid van de leerlingen wat zeker niet onbelangrijk is want veiligheid voor alles. Deze school staat bekend om de technische opleidingen en als leerlingen effectief dagelijks aan de slag moeten met deze machines, zouden deze natuurlijk absolute veiligheid moeten verzekeren dus de keuze is snel gemaakt denk je dan maar toch is het niet makkelijk want anderzijds is sanitaire hygiëne toch ook wel belangrijk. Wat doe je dan als school: kiezen, maar zoals al vaker aanghaald: kiezen is verliezen!
De overheid investeert al heel veel geld in ons onderwijs maar blijkbaar toch niet genoeg, zeker voor technische scholen zou er dus nog extra geld moeten worden vrijgemaakt. Maar ik kan me inbeelden dat het niet makkelijk is om zomaar nog even extra geld tevoorschijn te toveren om te investeren in technische machines maar misschien moeten zulke investeringen meer voorrang krijgen dan het investeren in pc's, beamers, e.d. deze zijn natuurlijk een meerwaarde voor een school maar zeker geen must want wat is er mis met het bord? Misschien moet de overheid daar ook eens over nadenken en kijken waar de prioriteiten liggen.

Laatst aangepast door jana.lambrechts : 27th March 2013 om 21:56.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:50.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.