actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th February 2013, 16:17
Charlotte Le Dreff Charlotte Le Dreff is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Westerlo
Posts: 59
"Muziekles om kind slimmer te maken is geldverspilling"

"Muziekles om kind slimmer te maken is geldverspilling"

Ouders die geloven dat hun kinderen slimmer worden door hen op muziekles te sturen, verspillen hun geld, zo beweren experts van de Universiteit van Toronto. Ze ontkrachten met hun nieuwe studie eerder onderzoek waarin gesteld werd dat het aanleren van een instrument het IQ van kinderen stimuleert en zorgt voor betere prestaties op school.
Professor en psycholoog Glenn Schellenberg van de Universiteit van Toronto bestudeerde het verband tussen muzieklessen en intelligentie bij 130 kinderen tussen tien en twaalf jaar oud. Hierbij ging het onderzoeksteam na of de link kon worden verklaard via twee cruciale persoonlijkheidskenmerken, namelijk plichtsbewustheid en een open houding tegenover nieuwe ervaringen.

Persoonlijkheid
"Onze motivatie voor het onderzoek kwam vanuit het feit dat kinderen die muzieklessen volgen bijzonder goede leerlingen zijn. Ze doen het op school beter dan je zou kunnen verwachten met het IQ dat ze hebben. Het is duidelijk dat er dus iets anders aan de hand is. Wij denken dat het met persoonlijkheid te maken heeft", legt professor Schellenberg uit. Zodra de onderzoekens immers rekening hielden met de mate waarin de persoonlijkheid van de kinderen bijdroeg tot de schoolresultaten en IQ-scores, en dit schrapten uit de totale vergelijking, verdween de link tussen muzieklessen en intelligentie.

Kinderen die een instrument spelen zijn heel verschillend en precies daar knelt het schoentje. "Onze studie toont aan dat kinderen die muzieklessen volgen niet allemaal dezelfde persoonlijkheid hebben. Praktisch alle onderzoeken die een verband leggen tussen muziek en kennis zijn bijgevolg mogelijk niet meer dan een kunstmatig product van individuele verschillen in persoonlijkheid bij mensen", gaat de psycholoog verder.

Scholing ouders
Toch is er wel degelijk een verband tussen kinderen die muzieklessen volgen en hun intelligentie. Dat heeft volgens de onderzoekers alles te maken met hun sociale achtergrond. "Kinderen die muziek leren, hebben vaker ouders die geschoold zijn en komen uit gezinnen met een hoger inkomen", aldus Schellenberg.

Geldverspilling?
Ouders die hun kinderen op muziekles sturen om hen slimmer te maken, verspillen volgens de onderzoekers hun geld. Professor Daniel Levitin van de McGill Universiteit in Canada ontkent dit en benadrukt dat er wel degelijk voordelen aan verbonden zijn: "Het is goed voor de samenleving als mensen zich bezighouden met kunst. Zelfs wanneer muzieklessen je kinderen niet beter maakt in wiskunde of van hen geen betere atleten maakt, kan je tenminste genieten van de muziek. En dat is al heel veel op zich."

Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/38/Kindere...rspilling.dhtml

Mening:
Volgens mij zijn het ook niet echt de muzieklessen op zich die kinderen slimmer maken. Gewoon het feit dat de leerlingen naast school ook nog een andere prioriteit hebben waar ze werk in steken vormt hun karakter, maakt hen tot wie ze zijn. Ze leren dus dingen bij buiten de school, in een andere omgeving en worden hierdoor sowieso 'slimmer'. Dit hoeft volgens mij daarom niet alleen muziek te zijn. De meeste kinderen leren enkel op school en hoe ouder ze worden, hoe moeilijker ze het krijgen met het leren zelf. Maar als je buiten de school ook nog een hobby beoefent waar je ook voor moet 'leren', weliswaar op een andere manier maar leren is leren, dan ben je het gewoon van je best te doen. Je bekomt hierdoor discipline en verantwoordelijkheid, wat je persoonlijkheid of karakter inhoudt. Dus door het leren van buitenschoolse activiteiten wordt het karakter 'bijgewerkt' en hierdoor kan men beter leren. Anderzijds moet het ook niet perse door de persoonlijkheid komen dat mensen beter leren en zo betere resultaten verkrijgen. Als je meerdere omgevingen hebt waarin je moet 'leren' dan wordt het op termijn een gewoonte en gaat het ook gewoon beter.
Om nu te zeggen dat muzieklessen daarom geldverspilling zijn, vind ik echter ook niet waar. Het is altijd goed dat kinderen bijleren, zich ergens in kunnen uitleven en zich daar ook goed bij voelen. Het welbevinden van kinderen is veel meer waard dan de resultaten die ze behalen op school!

Laatst aangepast door Charlotte Le Dreff : 19th February 2013 om 16:24.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:22.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.