![]() |
|
![]() |
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
||||
|
||||
"Arabiertjes" veroveren Amerika
'Arabiertjes' veroveren Amerika
Zo'n 77 jaar nadat in Antwerpen het eerste 'arabiertje' in de snoepwinkels opdook, begint het overbekende koffiesnoepje nu aan de verovering van Amerika. Geert Neyt 'Mokatine' luidt de officiële naam van het snoepje. Maar in de volksmond spreekt men van een 'arabiertje', naar de kleurrijke tekening op de wikkel van een gebaarde Arabier gehuld in een boernoes. 'Die Arabier was een ideetje van mijn grootoom Louis Roodthooft, die zelf de eerste schetsen maakte. De figuur verwijst niet alleen naar de koffiesmaak, maar dat ene strikje rond de snoep heeft ook veel weg van een tulband', zegt Patrick Stoops (45), die samen met zijn broer Jean-Jacques (59) Confiserie Roodthooft runt. Een echte familiezaak is het, die in 1934 werd opgericht in hartje Antwerpen. Van daaruit zijn de 'arabiertjes' nu bezig aan de verovering van de wereld. Eerst ging Japan voor de bijl. 'We zijn er klein begonnen. Maar nu versturen we toch al onze tweede container in drie maanden tijd.' En nu is het, na drie jaar onderhandelen, de beurt aan Amerika. Eerst voorzichtig, met enkele paletten. Maar als de 'arabiertjes' er aanslaan, kunnen er snel nieuwe ladingen volgen. Confiserie Roodthooft begon bescheiden, maar nu rollen er jaarlijks 500 ton - of tachtig miljoen - snoepjes naar buiten. Nog altijd met dezelfde smaak als in het begin. 'Het recept is al die tijd onveranderd gebleven. En strikt geheim. Alleen mijn broer en ik kennen de finesses van het kookproces en de precieze combinatie van koffie-aroma's', zegt Patrick Stoops. 'Het recept ligt veilig opgeborgen in een kluis.' Het huidige succes van de snoepjes is volgens de makers niet alleen te danken aan de smaak en de prijs - zes à zeven eurocent per stuk. 'Ze spelen ook perfect in op de trend van slow food. Een mokatine moet je laten smelten in je mond. Bijten is uit den boze. Dat smelten duurt gemiddeld zes minuten. In die tijd kan je al tien gommetjes of andere zachte snoepjes naar binnen werken. En dat zijn veel meer calorieën.' In Amerika zal overigens ook expliciet op de verpakking vermeld staan dat je niet op de snoepjes mag bijten. 'Men kent er geen harde snoepen en we vermijden liever rechtszaken van consumenten met gebroken tanden.' Bron: Het Nieuwsblad Link: http://www.nieuwsblad.be/article/de...cleid=GQ23MOUKA Motivatie: Ik was eigenlijk al benieuwd wanneer deze hun doorbraak zouden maken. Ze hebben een erg aparte smaak en ik eet ze persoonlijk ook enorm graag. Het is leuk nogmaals te horen dat ons kleine landje toch kwalitatieve producten kan afleveren en ik hoop dat ook de Amerikanen de charmes van dit kleine snoepje kunnen ondervinden.
__________________
"Knowledge is knowing that a tomato is a fruit, but Wisdom is knowing not to put it in a fruit salad." Jens Verwerft © |