actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th October 2011, 14:58
fenna.adriaensen fenna.adriaensen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: westerlo
Posts: 23
Asbest in bijna alle boerderijen

In negen op de tien Vlaamse boerderijen is asbest aanwezig. Dat is de conclusie van het departement Leefmilieu. Onder andere de golfplaten op het dak van de stallen bevatten vaak asbest. 'Ik besef de risico's, maar panikeren heeft geen zin', zegt varkenshouder Marc Vanwalleghem.


'Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat op ongeveer 100.000 agrarische bedrijven - of 90 procent van het totale aantal - asbesthoudend materiaal aanwezig is. In Vlaanderen werd geen onderzoek verricht, maar er kan verwacht worden dat het percentage van dezelfde grootteorde is. Veel van deze bedrijven hebben ook nog asbestcement in voorraad voor vervangings- en herstellingswerkzaamheden. Doordat het asbestcement veroudert en verweert, of omdat het beschadigd wordt, vergroot de kans op vrijstelling van vezels bij manipulatie van de materialen.'

Zo staat het in een rapport van het departement Leefmilieu van de Vlaamse overheid. Daarom heeft het departement speciaal voor land- en tuinbouwbedrijven een brochure gepubliceerd met tips om veilig om te gaan met asbesthoudend materiaal. Een brochure die men, nu alle ogen gericht zijn op het asbestproces tegen Eternit in Kapelle-op-den-Bos, weer onder de aandacht wil brengen. 'Ze wordt druk aangeklikt op de website, wat bewijst dat er toch ongerustheid over is', klinkt het.

'Geen risico voor varkens'

Varkenshouder Marc Vanwalleghem, in Roeselare ook CD&V-schepen van Landbouw, reageert met gezond boerenverstand op de waarschuwingen. 'Natuurlijk zit ik er wel aan te denken nu het proces tegen dat bedrijf is begonnen. Bij een van mijn stallen liggen nog altijd Eternitplaten vol asbest op het dak. Het is een oud zeer, het was vroeger overal zo. Maar panikeren doe ik niet, dat heeft ook geen zin. Ik probeer wel om er rekening mee te houden: ik maak mijn dak niet schoon met een hogedrukspuit, omdat er anders stofdeeltjes vrijkomen. Ik ga er ook niet in boren en slijpen.'

Ook de tussenschotten van varkenskooien bevatten vaak asbest, maar voor het vlees en de varkens zou zelfs dat geen gezondheidsrisico inhouden. Alleen de longen van de landbouwers zijn in gevaar. 'Ik heb nog varkens in de stallen met die platen op het dak', zegt ook Alain Verduyn, varkenshouder in Oostkamp. 'Maar er zit isolatie tussen, mijn varkens komen er niet mee in contact. En zolang ik ze laat liggen, komen er ook geen stofdeeltjes vrij.'

De kankerverwekkende stof werd vaak gebruikt omdat het bestand is tegen vocht en chemicaliën en niet kan rotten. Om die reden is het perfect om de ammoniakdampen uit varkensstallen tegen te houden. Ook om de wegen en het erf te verharden, bewees asbest zijn nut. Afvoerbuizen, schouwpijpen, leien... Overal in Vlaanderen hangen ze nog open en bloot.

Wie betaalt dat?

'Het zou goed zijn als de landbouwers in hun bedrijf de balans zouden opmaken en de asbestplaten op een veilige manier zouden afbreken', zegt landbouwexpert Luc Busschaert. 'Maar omdat de prijs van varkensvlees momenteel zo laag staat, is steun van de overheid nodig om die maatregelen te nemen. We mogen dit niet bedekken met de mantel der liefde.'

Werkgevers zijn verplicht om een inventaris op te maken van het asbest op hun bedrijf. De brochure bevat een hele lijst met eigenschappen om te determineren of iets asbest bevat of niet.

bron: de standaard

Mening: Ik heb mijn bedenkingen bij de boer die zegt dat het noch voor zijn varkens zelf noch voor het vlees (en dus de consument) kwaad kan dat de varkens met asbest in contact komen. Is hier dan een degelijk onderzoek naar verricht?
Ik vind dat er toch een klein budget moet worden vrijgemaakt om de asbestplaten op een zo veilig mogelijke manier af te breken. Dit is niet zo makkelijk nu, aangezien de economische crisis, maar het gaat hier immers wel om de gezondheid van mens en dier.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 29th October 2011, 17:17
Tinne.VanDun Tinne.VanDun is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Hoogstraten
Posts: 38
Asbest in vier van de vijf gecontroleerde scholen

Op vier van de vijf scholen die een controle hebben uitgevoerd op asbest is de schadelijke stof aangetroffen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een enquête onder 9800 scholen. Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu brengt dit vandaag naar buiten op een congres over asbest in Utrecht.
Na een aantal incidenten met asbest heeft Atsma scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gevraagd om asbest in hun gebouwen in kaart te brengen. Slechts een deel heeft dit al laten doen. De bewindsman dringt er bij de andere scholen op aan er ook snel werk van te maken.

'Jaarlijks sterven er naar schatting 1400 mensen aan asbest besmetting', zei Atsma tijdens het asbestcongres. 'Dit is bijna het dubbele van het aantal verkeersslachtoffers in Nederland. Asbest is jarenlang, tot 1994, toegepast en overal aanwezig, in wegen, gebouwen en daken. We zitten met een historische erfenis en voorzichtigheid is daarom geboden.'


Bron: Trouw.nl − 27/10/11, 09:20

Mening: Ik kan mij aansluiten bij de mening die Fenna heeft over asbest in boerderijen.
Toen ik bovenstaand artikel over asbest in de Nederlandse scholen tegenkwam, vond ik dit zelfs nog meer verontrustend. Misschien is het nog eens dringend tijd dat het asbest-probleem opnieuw wat meer aandacht krijgt.
Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat het laten verwijderen van asbest een serieuze opgave en dus een grote kost is. Vanwege het gezondheidsrisico moet dit gebeuren door gespecialiseerde firma's die hier uiteraard zeer veel geld voor vragen. Terecht, volgens mij, maar het maakt wel dat ik begrijp dat bvb. de boeren, die het vaak sowieso al moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden, niet staan te springen om hun asbestplaten te laten verwijderen. Subsidies die een bijzonder groot deel van de kosten dekken, zijn hier volgens mij de enige oplossing. Het artikel gaat over asbest in Nederlandse scholen. Ik mag alleen maar hopen dat het probleem in Belgische scholen iets minder groot is.
Bovenstaand artikel past niet helemaal in het forum 'België - Sociaal-economisch' maar ik vond het wel een mooie aanvulling bij het eerste artikel. Vandaar dat ik het hier geplaatst heb.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 31st October 2011, 13:42
Raisa.Docx's Avatar
Raisa.Docx Raisa.Docx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Ergens
Posts: 90
"Ze wordt druk aangeklikt op de website, wat bewijst dat er toch ongerustheid over is." Natuurlijk is er ongerustheid! Asbest komt zoals je ziet overal in het dagelijks leven voor, zoals dit in het artikel het geval is. Niet alleen op de daken van stallen op boerderijen, maar asbest dient ook om wegen teversterken en je kan het zelfs terugvinden in afvoerbuizen en schouwpijpen die zich letterlijk overal bevinden. De ingenieur van Eternit, het bedrijf dat asbestcement produceert, is na dertig jaar blootgesteld te worden gestorven. Hij stierf aan mesothelioom oftewel longvlieskanker, wat veroorzaakt werd door asbest. Niet alleen hij stierf, hij heeft ook de dood van een aantal werknemers van zijn fabriek op zijn geweten. Zelfs zijn vrouw die niet rechtstreeks in contact kwam met asbest stierf aan dezelfde kanker. Hoewel asbest verboden is in de EU, is het nog steeds overal te vinden, wat ook dit artikel bewijst. Zolang asbestvezels in huizen en boerderijen niet beschadigd is, zou er geen gevaar zijn. Is dit echter wel zo, is er risico op asbestkanker. Hiermee wil ik in de verf zetten dat niet alleen dieren op de boerderij gevaar lopen, maar ook de mens zelf. Ik vind het zeer jammer dat wat asbest allemaal met zich meeneemt onvermijdelijk is en veroorzaakt is door de mens zelf! We kunnen de klok niet terugdraaien, maar ik ben blij dat er zeker nog aandacht aan geschonken wordt aan de hand van tips in brochures en de media-aandacht voor het proces tegen Eternit. Ik vind anderzijds de tip van Fenne Adriaensen ook een goed idee, om een manier te zoeken om de asbest op zo veilig mogelijk te verwijderen. Dit zal inderdaad moeilijk zijn, maar we mogen de hoop niet verliezen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:57.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.