actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > VARIA > Polls
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Bekijk Resultaten Peiling: Zelfde pensioenleeftijd en aantal vakantiedagen in heel Europa?
Rechtvaardig 20 62.50%
Onzin 12 37.50%
Stemmers: 32. U mag niet stemmen in deze peiling

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th May 2011, 03:53
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Question Merkel wil in heel EU zelfde pensioenleeftijd en aantal vakantiedagen

Merkel wil in heel EU zelfde pensioenleeftijd en aantal vakantiedagen


Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, wil in heel Europa dezelfde pensioenleeftijd en een gelijk aantal vakantiedagen. De huidige verschillen werken niet op lange termijn, verklaarde Merkel tijdens een CDU-partijbijeenkomst.



Om te voorkomen dat sommige (sterkere) EU-lidstaten met de kosten van andere lidstaten worden belast, is het belangrijk dat iedereen ongeveer hetzelfde bijdraagt, legt de bondskanselier uit.


Ongunstig op lange termijn

"Het klopt niet dat sommige EU-burgers heel veel vakantie hebben en anderen heel weinig. Op lange termijn werkt dat niet. In landen als Griekenland, Spanje of Portugal moeten werknemers niet eerder met pensioen gaan dan in Duitsland." Met die en andere uitspraken heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich alvast de woede van een aantal Zuid-Europese landen op de hals gehaald.

De uitlatingen van Merkel slaan op de EU-hulp van 78 miljard euro om Portugal uit de financiële impasse te halen en de tweede reddingsactie voor Griekenland die er mogelijk zit aan te komen. "We hebben samen voor de euro gekozen en willen natuurlijk niet dat de munt instort en er voor heel Europa een crisis ontstaat."


Aangepast beleid crisislanden

Ze bevestigt de Duitse solidariteit met Griekenland maar wil dat landen in
crisis stappen ondernemen en hun huidig beleid aanpassen. "Ja, Duitsland helpt. Maar Duitsland helpt alleen als de rest ook hun best doet. En dat moeten ze laten zien."

Net als in Duitsland stijgt ook in Spanje de pensioenleeftijd van 65 naar 67. In dat Zuiderse land gaat men echter veelal vroeger op pensioen. De gemiddelde vervroegde pensioenleeftijd bedraagt er 63 jaar. De Spanjaarden hebben met hun 22 verlofdagen ook 2 dagen meer vakantie dan de Duitsers, die over 20 vakantiedagen beschikken. Een hoger aantal feestdagen in Spanje is daarvan de oorzaak.


Blog DM, 19-05-2011 (adha)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th May 2011, 16:09
jurgen jurgen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Lille
Posts: 99
De Duitsers zouden beter hun (zuurverdiende?) geld niet naar putten als Griekenland en Portugal verschepen. Dat ziet de belastingbetaler daar nooit meer terug. En de belastingbetaler in Portugal en Griekenland overigens ook niet.


Het lijkt me niet onverstandig dat landen die het relatief goed doen uit de Euro zone stappen of men is met handen en voeten gebonden aan de superstaat in wording. Denemarken en Noorwegen doen er zeer verstandig aan daar van weg te blijven.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 20th May 2011, 16:12
jillie.dams jillie.dams is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Wiekevorst
Posts: 50
We krijgen van de Europese Unie allemaal wetten opgelegd. Deze wetten moeten goedgekeurd worden door alle landen die in de Europese Unie zitten, ik vind het dan niet meer als rechtvaardig dat iedereen binnen Europa gelijk is voor de wet. Dus van mij moet iedereen hetzelfde aantal vakantiedagen krijgen en dezelfde pensioenleeftijd hebben. Of dit wil zeggen dat wij moeten inbinden of dat landen als Bulgarije plots meer vakantiedagen krijgen, daar spreek ik mij niet over uit. Maar als het doel een eengemaakt Europa is, dan hoort er dat nu eenmaal bij.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 20th May 2011, 16:48
Belinda.Vandenbempt Belinda.Vandenbempt is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Boechout
Posts: 175
Ik wil hier heel kort zijn. Dat men al eens begint met in eigen land de pensioenbedragen gelijk te stellen. Ik krijg er kop noch staart aan waarom bepaalde categorieën zoveel meer pensioen uitbetaald krijgen dan anderen. Soms lijkt het wel dat de mensen die het hardst gezwoegd hebben het minste krijgen (waarmee ik niet wil zeggen dat anderen niet hard gewerkt hebben). Waar het om gaat is dat een brood voor een gepensioneerde arbeider evenveel kost als voor bv. een gepensioneerde ambtenaar...
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 21st May 2011, 13:02
jana dua jana dua is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Herselt
Posts: 56
pensioen en vakantie

In elk land heeft men andere pensioenleeftijden en dat heeft waarschijnlijk wel zijn reden hé. Elk land heeft een verschillende economie en kan zijn burgers maar van een bepaalde leeftijd op pensioen laten gaan. Het zou volgens mij niet haalbaar zijn om in elk EU land dezelfde pensioenleeftijd in te voeren. Dat van die vakantiedagen vind ik eigenlijk gewoon belachelijk.
Met het invoeren van de EU is er bij veel landen heel wat van hun eigenheid weggevallen en dat is erg jammer. Ik ben absoluut geen voorstander van de EU. De EU maakt het voor veel landen erg moeilijk om de eindejes aan elkaar te knopen en voor andere landen is het dan een bron van inkomsten.
Een unie zou veel beter zijn als alle leden dezelfde waarden, normen, financiën, ... hebben. Enkel dan is een unie voordelig.
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 21st May 2011, 23:44
jonas.van.hal jonas.van.hal is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Vosselaar
Posts: 88
Ik sluit mij eigenlijk wel aan bij de mening van Jillie, tegenwoordig staat alles in Europa in het teken van de eenmaking. We hebben een Europese premier, een boel Europese instellingen... . De grenzen tussen de verschillende landen binnen Europa beginnen te vervagen. Dus ik denk ook dat het tijd is voor een volgende stap in de eenmaking, maar ik denk dat dit thema nu wel net iets te gevoelig ligt bij de verschillende burgers. Ik denk dat je best met een ander onderwerp begint, bijvoorbeeld in elk land een wegenvignet. Om zo op te bouwen naar pensioenleeftijd en vakantiedagen. Ik vind het idee van Merkel zeer goed, maar ik denk dat het eerder toekomstmuziek zal zijn.
Met citaat antwoorden
  #7  
Oud 23rd May 2011, 20:57
Stef.Van.Bauwel Stef.Van.Bauwel is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Hulshout
Posts: 66
Ik denk dat mevrouw Merkel gewoon beseft wat reeds aangehaald werd door Jurgen. De Duitser voelen het in hun zakken dat ze de anderen helpen en zoeken misschien gewoon een manier om hun kritiek voor een deel te uiten op de recente gebeurtenissen en uitspraken (bv. Griekenland dat overwoog om terug over te stappen naar de drachme, onvoldoende steun vanuit andere Europese landen).

Het is belangrijk dat je als Europese Unie samen sterk staat en daarom elkaar ook motiveert en elkaar aanspreekt over dit soort dingen. Communicatie is altijd van groot belang en daarom zeg ik “dank u mevrouw Merkel om duidelijk te zeggen wat er op uw lever ligt!”. De manier waarop ze uithaalt kan wat grof overkomen maar ze wil gewoon zorgen voor enkele uniforme regels op Europees vlak, dit wil niet zeggen dat ze zich moeit met de cultuur maar met kleine dingen die ervoor zorgen dat de Europese Unie gelijkwaardig blijft, evenveel bijdraagt en kan blijven bestaan. Want kleine dingen blijven zich opstapelen tot de emmer overloopt en dan barst de bom en dan denk ik dat we verder van huis zijn.

Deze boodschap is volgens mij duidelijk en rechtvaardig.
Met citaat antwoorden
  #8  
Oud 24th May 2011, 00:26
thibaut.verrelst. thibaut.verrelst. is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Herentals
Posts: 58
Citaat:
Orgineel gepost door Belinda.Vandenbempt
Ik wil hier heel kort zijn. Dat men al eens begint met in eigen land de pensioenbedragen gelijk te stellen. ... Waar het om gaat is dat een brood voor een gepensioneerde arbeider evenveel kost als voor bv. een gepensioneerde ambtenaar...


Hoewel ook ik dit een probleem vind, namelijk het bestaan van statuten die een ongelijkheid in stand houdt die niet meer bestaat, is dit een argument naast de discussie. Om sterk te staan als EU moeten we duidelijk samen deze beslissingen aandurven.

Waar het dus wel om gaat is de instelling van de Europese unie. Een supranationale instelling waarom wij als België we in de toekomst waarschijnlijk nog beroep op gaan moeten doen om mogelijke 'hulp'- of 'reddings'-leningen af te sluiten. Vandaag nog heeft het ratingbureau Fitch gemeld dat hun AA+ quotering (=beste) wel eens in gedrang zou kunnen komen. Dan zal België het moeilijker hebben om leningen aan te gaan om mogelijke problemen op te lossen en dan vervoegd België zich misschien in de lijs; Griekenland-Portugal-Ierland. Voor alle EU-pessimisten geef ik dit dan ook mee als waarschuwing.

Om dan toch naar de discussie te komen wil ik graag mee geven dat het in de toekomst niet meer dan normaal gaat zijn dat iedereen wat langer zal moeten werken. Bij ons vinden we de standaard van 65 jaar normaal, toch werd er bij onze zuiderbuur in Frankrijk vorig jaar nog met miljoenen op straat gekomen tegen de plannen van de regering om hun pensioenleeftijd op te trekken van 60 naar 62 jaar. Vele (Zuid-Europese) landen kampen met een onderkenning van dit probleem. Mensen studeren langer, dus komen later op de arbeidsmarkt, en ze leven langer waardoor ze langer van hun pensioenuitkering gebruik maken. Daar komt nog eens bij zien dat deze oudere mensen ook meer geld kosten aan gezondheidszorg. Deze beweging moet gecompenseerd worden, en langer werken is een van de belangrijkste oplossingen. Om zo een belangrijke beslissing over te laten aan de lidstaten is voor de Europese Unie geen goede zaak. Om sterk te staan in onze schoenen moeten we durven impopulaire beslissingen te nemen. Ik ben dan ook zeer blij dat een belangrijk figuur in de Europese politiek als Angela Merkel dit dan ook aan durft.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:43.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.