actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > Pro of Contra?
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 13th May 2011, 11:37
Eva Thijs Eva Thijs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Gierle
Posts: 423
Toen ik in het vijfde jaar secundair zat, kreeg ik mijn eerste les economie (ik heb STW gevolgd) en ik vond dat een ongelooflijk nuttig vak. Ik vind het dus ook een goed idee om het als algemeen vak in te voeren. Leerlingen moeten daarom niet heel uitgebreid alle aspecten van onze economie en ons rechtssysteem bestuderen, maar ik vind het wel belangrijk dat jongeren toch wel iets weten over vakantiewerk, geld beheren (het argument van de bankkaart),...
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 14th May 2011, 10:53
Elise.Laureys Elise.Laureys is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Herentals
Posts: 94
Economie invoeren als algemeen vak?

Dit is zeker geen slecht idee. Economie is een vak dat de leerlingen laat kennismaken met heel wat zaken uit het dagelijkse leven. Het beheer van geld, hoe vraag en aanbod stijgen of dalen en welke elementen daar verantwoordelijk voor zijn, hoe je een boekhouding moet voeren, internationale handel ... . Economie is eigenlijk één van de vakken die het meeste aansluiten bij de realiteit. Leefwereld (van de leerlingen) zou ik nog niet zeggen want vele leerlingen interesseren zich op die leeftijd misschien nog niet in al die zaken. Er zijn natuurlijk wel elementen die hun aandacht trekken en waar ze al meer over (willen) weten.

Economie is hier en nu, het verandert ook voortdurend. Ook actualiteit speelt in dit vak een grote rol. Daarom is het, denk ik, een goede zaak om economie als algemeen vak in te voeren. Zo hebben alle leerlingen weet van politieke, economische en sociale gegevens in het dagelijkse leven.

Toch wil ik hier nog aan toevoegen dat de andere vakken die de leerlingen aangereikt krijgen, even nuttig en zinvol zijn. Het is belangrijk dat jongeren iets bijleren, zodat ze later in het gewone leven hun "plan kunnen trekken".
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 14th May 2011, 11:23
Lien.Kennis Lien.Kennis is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Lille
Posts: 106
Deze dingen komen toch grotendeels terug in context 6 van de VOETen?

Citaat:
Context 6 Socio-economische samenleving

De leerlingen:
1 leggen met voorbeelden uit hoe welvaart wordt gecreëerd en hoe een overheid inkomsten verwerft en aanwendt;
2 toetsen de eigen opvatting aan de verschillende opvattingen over welzijn en verdeling van welvaart;
3 zetten zich in voor de verbetering van het welzijn en de welvaart in de wereld;
4 hebben bij het kopen van goederen en het gebruiken van diensten zowel oog voor prijs-kwaliteit en duurzame ontwikkeling als voor de rechten van de consument;
5 geven voorbeelden van het veranderlijke karakter van arbeid en economische activiteiten;
6 geven voorbeelden van factoren die de waardering van goederen en diensten beïnvloeden;
7 kunnen het eigen budget en de persoonlijke administratie beheren;
8 geven kenmerken, mogelijke oorzaken en gevolgen van armoede aan;
9 lichten de rol toe van ondernemingen, werkgevers- en werknemersorganisaties in een nationale en internationale context.


Bijvoorbeeld het geval van met je eigen geld omgaan komt terug in 7. Nu zullen die dingen vooraal in het vak economie aan bod komen, maar aangezien het vakoverschrijdende eindtermen zijn, zouden ze ook aan bod moeten komen in andere vakken.
Wat Kimberly zei over een projectweek is dan in dat opzicht misschien een goed idee?
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 15th May 2011, 13:09
Hanne Jansen Hanne Jansen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Feb 2008
Locatie: Vorselaar
Posts: 126
huishoudkunde een verplicht vak

Ook ik vind dat economie geen algemeen vak moet zijn. Zoals Lien zegt, zit het al in de context 'socio-economische samenleving' van de vakoverschrijdende eindtermen. Als scholen voldoende aandacht aan deze voet spenderen, moeten de leerlingen normaal genoeg kennis hebben van economie om in het dagelijks leven hun plan te kunnen trekken.
Persoonlijk vind ik dat huishoudkunde in elke richting een verplicht vak zou moeten zijn. Ik vind het onvoorstelbaar hoe weinig mensen bijv. kunnen koken en hoe weinig mensen kennis hebben van voedingswaarden. Mensen grijpen alsmaar meer naar fastfood, met gezondheidsproblemen als gevolg. Ook op andere vlakken is het een nuttig vak. Denk maar aan retouches van kleding. Voor kleine zaken gooien mensen hun kleding weg of betalen ze massa's geld om het te laten repareren. Met een beetje kennis kunnen ze dit echter zelf.
Ik weet dat een deel van het vak huishoudkunde ook in de vakoverschrijdende eindtermen verwerkt zit, maar dat gaat dan vooral om de theoretische kant (bijv. gezondheidseducatie) en niet om de praktische kant. Ook weet ik dat veel mensen vinden dat huishoudkunde niet meer van deze tijd is. Maar naar mijn mening is het iets dat altijd nuttig kan zijn. Wat voor zin heeft het om een bijv. een krachtige wiskundige zijn als je thuis je plan nog niet kan trekken.
Ik besef dat de wil er moet zijn om zelf het huishouden te doen. Maar ik denk dat als het vak huishoudkunde op een boeiende manier zou gegeven worden, dat die goesting er normaal wel moet komen.
Zelf heb ik het vak nooit gehad, dus ik weet niet hoe het nu gegeven wordt.
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 15th May 2011, 19:37
Lien.Kennis Lien.Kennis is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Lille
Posts: 106
Over huishoudkunde gesproken, inderdaad, dat is zeker even nuttig voor alle leerlingen dan economie. (gezond) Kunnen koken is echt geen vanzelfsprekendheid. Het is inderdaad niet zo dat je, als je in ASO zit, je niet moet kunnen koken. Integendeel! Die leerlingen gaan later waarschijnlijk op kot, daar moeten ze toch ook hun eigen potje koken?
In de Didasco-school in Malle hadden ze daar iets heel moois op gevonden:
Die leerlingen van de eerste graad werkten daar zelfstandig in groepjes, terwijl er één groepje samen met een moeder het middageten voor heel de klas maken. Zo leren ze samen koken, terwijl ze in principe toch in een ASO-richting zitten.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:16.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.