actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Mensenrechten
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th January 2007, 00:15
hans hans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Geel
Posts: 151
DNA bewijst: 15 en 22 jaar onschuldig in de cel

Bijna 22 en 15 jaar hebben zij in de VS in de gevangenis gezeten. Nu zijn in de staat Georgia de 44-jarige Willie Williams en in de staat New York de 46-jarige Roy Brown op vrije voeten gesteld dankzij een DNA-test.

"Eerst een bad"
Volgens de 'Atlanta Journal - Constitution' toonde de genetische test aan dat Williams ten onrechte verantwoordelijk was gesteld voor een gewelddaad in 1985. Zijn eerste wens naar aanleiding van zijn herwonnen vrijheid was vrij eenvoudig: "Ik wil eerst eindelijk eens een bad nemen." Oospronkelijk had Williams 45 jaar in de cel moeten vertoeven.

Moord op sociale assistente
Brown werd in 1992 veroordeeld voor de moord op een sociale assistente. Volgens de New York Times knobbelde hij door zelf onderzoek in te stellen in de gevangenis uit dat iemand anders verantwoordelijk was. Toen Brown de betrokkene in 2003 via een brief op de hoogte stelde van zijn bevindingen, benam die zich van het leven door zich voor een trein te werpen. In december jl gelastte de justitie alsnog het lijk op te graven en kwam er bewijs voor de onschuld van Brown.

"Radertjes liggen plat"
"Men zegt dat de radertjes van de justitie traag draaien. Maar weet je wat? De radertjes zijn niet langzaam, maar liggen plat", zei de man toen hij weer vrij was. Brown is in de staat New York alleen al de achtste gevangene op dertien maanden tijd die na DNA-analyse vrijkomt. Bij Williams was het 'Georgia Innocence Project' ingeschakeld, dat sinds zijn stichting in 1992 in meer dan 190 twijfelgevallen kon aantonen dat iemand ten onrechte was veroordeeld. (belga/hln)
__________________
"All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." (Edmund Burke)
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 25th January 2007, 00:28
hans hans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Geel
Posts: 151
Auch Maak het maar mee seg.

En dan te bedenken dat men zo dikwijls het mooie principe 'onschuldig tot het tegendeel bewezen is' huldigt.
Zou dit in ons land ook op een zo 'grote' schaal gebeuren?

Blijkbaar zijn de Amerikaanse hitprogramma's (CSI = crime scene investigation) dus voornamelijk sciende fiction; afgaande op het aantal onschuldigen dat volgens deze bron dit jaar al zijn vrijgelaten. Al zal de technologie er nu wel op vooruitgegaan zijn aangezien men met hertesten enzo gemaakte fouten begint recht te zetten.

Toch vind ik dat dit een signaal moet zijn om concrete bewijzen aan te voeren eer men iemand veroordeeld. Dus als men het er toch zo graag over heeft (onschuldig tot tegendeel bewezen is) pas het dan ook effectief toe.
__________________
"All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." (Edmund Burke)
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 25th January 2007, 02:34
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Recht of relaties?

Citaat:
Orgineel gepost door hans
Blijkbaar zijn de Amerikaanse hitprogramma's (CSI = crime scene investigation) dus voornamelijk sciende fiction

"Ge moogt gerust zijn"... maar inmiddels moet het overdonderend infotainmentgehalte van dat type pulp wel het geloof in dat soort 'pseudo-rechtstaten' helpen ondersteunen; het masker mag nl. niet afvallen... Masker? Vandaag nog een recensie gelezen van "Straf de armen. Het nieuwe beleid van de sociale onzekerheid" van de Franse socioloog Loïc Wacquant waaruit volgende quote:
"Zeven miljoen (!) Amerikanen staan momenteel onder gerechtelijk toezicht. Want de gevangenis heeft haar oorspronkelijke rol teruggekregen: een weerspannige bevolking doen plooien voor de heersende neoliberale orde. (...) Het Amerikaanse voorbeeld leert (...) dat gevangenissen bouwen de misdaad niet terugdringt. Werk en onderwijs doen dat wel."

Met daarbij gesteld: het is zeer zeker niet omdat het federale Belgische beleid justitie al jarenlang stiefmoederlijk behandelt met de gekende uitwassen tot gevolg (gevangenissen zo lek als een vergiet, de secondenlijm waarmee de zetel van Onckelinx op Justitie blijkt behandeld of nog - en vooral(!): de gerechtelijke achterstand waar ondanks de vele politieke beloftes niks maar dan ook NIKS aan verholpen is...), dat daarom geen kritiek zou mogen geleverd worden op het gerechtelijk apparaat van onze Amerikaanse 'bondgenoten'!

Tegelijk: de kritiek zou natuurlijk wel iets geloofwaardiger overkomen als we er in zouden slagen om de zaak hier ten lande 'deftig' georganiseerd te krijgen... Dat dat laatste ook vandaag nog niet meteen in zicht komt, mag blijken uit onderhavig artikel uit Knack van vorige week...



Recht of relaties?


Op 20 oktober 1996 gingen in Brussel honderdduizenden mensen de straat op om te ijveren voor een objectief gerecht. Waarom? Omdat ze geloofden dat het gerecht er niet is voor het recht, maar voor hooggeplaatste relaties. Het spaghettiarrest deed dat volksgevoel exploderen.


Dezelfde vraag kan men stellen in het proces tegen zeemachtkolonel Noël Vaessen, ex-adviseur van prins Laurent. Vooral de procureur des Konings in Hasselt, Marc Rubens, vertoont een merkwaardig gedrag. Eind vorig jaar schoof hij op de VRT-radio alle schuld van het gesjoemel met marinegelden voor de villa van de prins in de schoenen van Vaessen. Hij liet na ook maar één bewijsstuk aan te dragen. Bovendien weigerde hij Laurent te verhoren. De prins was 'ongehoord onschuldig'.

Rubens deed hetzelfde in het schandaal rond de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM). Vorig jaar deden de boekhoudster en de secretaris van de LRM een boekje open over ontoelaatbare praktijken bij de LRM, die was uitgegroeid tot een draaischijf van de Limburgse foefelcultuur. De zaak werd voorgelegd aan de procureur des Konings, Marc Rubens, die de zaak onmiddellijk seponeerde. Ook in dit geval hoorde hij niet de boekhoudster en de secretaris. De beide klokkenluiders konden zelfs geen advocaat vinden in Limburg die hen durfde te verdedigen. Toch bleek hun verhaal geen loos alarm. Uiteindelijk reorganiseerde de Vlaamse regering de LRM en werd gedelegeerd bestuurder, Roland Aerden, vervangen.

Rubens recidiveert in zijn doofpotpolitiek. Hij zou als vertegenwoordiger van het publieke belang de onderste steen boven moeten keren, maar dat doet hij niet. Het parket intimideerde getuigen met de dreiging van celopsluiting als ze het aandurfden Laurent in verband te brengen met de fraudezaak. Limburg is geen rechtsstaat, maar een relatiestaat. Elke Vlaming ziet dat Barbertje Vaessen moet hangen opdat een prins de dans kan ontspringen. Rubens en onderzoeksrechter Tony Heeren bevestigen het publieke wantrouwen in het gerecht.

Prins Laurent krijgt nog steun uit een andere hoek. Hij is de tweede Coburg die graag vertoeft in logekringen; Leopold I was de eerste. Laurent werd die wereld binnengeloodst door zijn adviseur Rik Van Aerschot, voormalig professor aan de VUB en een van de maçonnieke topfiguren. De advocaat van Laurent is de voormalige voorzitter van de SP, Fred Erdman, de socialistische regelaar van benoemingen in de Antwerpse magistratuur en tevens lid van de vrijmetselarij. In het Limburgse gerecht zijn de broeders van Laurent goed vertegenwoordigd. De Limburgse loge komt op geregelde tijdstippen bijeen op de dertiende verdieping van het Sas-Radisson-hotel in Hasselt, Torenplein 8 om precies te zijn. Jean-Pierre Palms, tot voor kort voorzitter van de rechtbank van Hasselt, is een broeder. De zittende rechter in het proces, Christine Coopmans, heeft haar carrière te danken aan Palms. Zij kreeg overigens slechts drie weken om zich op het proces voor te bereiden. Zij lijkt gelukkig meer standvastig.

Twee zaken zijn voorspelbaar. Laurent gaat vrijuit en Rubens kan bij de volgende gelegenheid rekenen op een magistrale bevordering. Hij liep onlangs de post van Antwerpse procureur-generaal mis. Die functie kreeg Yves Liégeois. Rubens is zelf geen logelid, maar heeft in paarse tijden de machtige broeders wel nodig om hogerop te komen. Wie weet, lonkt ooit nog het Hof van Cassatie. Als dank voor bewezen diensten.

De verliezer van dit spel is het koningshuis, maar dat zal Laurent een zorg zijn. Hij leeft toch al op voet van oorlog met zijn katholieke familie. Hij komt pas in de problemen als zijn dotatie van 300.000 euro wordt gestopt. Op de vrije markt worden lintjesdoorknippers matig beloond. Maar misschien regelt ome Herman uit Michelbeke dan nog wel een luizenbaantje voor hem.

Derk Jan Eppink


Knack, 17-01-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB

Laatst aangepast door Barst : 25th January 2007 om 02:39.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 25th January 2007, 09:58
wim leenaerts's Avatar
wim leenaerts wim leenaerts is offline
Prime Integrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Beerse city
Posts: 1,633
Citaat:
Orgineel gepost door hans
Blijkbaar zijn de Amerikaanse hitprogramma's (CSI = crime scene investigation) dus voornamelijk sciende fiction;

Het mooiste voorbeeld hier van zijn nu toevallig de DNA-testen. In CSI nemen ze 'om de 5 botten' DNA-tests af die de volgende dag al resultaat opleveren. In het 'echt' kost zo'n DNA-test gemakkelijk rond de 500€ en duurt dat wel even langer dan één dag om te analyseren (ongeveer 4 weken).

Dat die man eerst een bad wil nemen, zegt wel genoeg over de infrastructuur en toegelaten persoonlijke hygiëne in de gevangenissen daar
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:12.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.