actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs > Onderwijsvisie
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th May 2018, 07:50
Cendrine.T*uwen Cendrine.T*uwen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: 2275
Posts: 40
Les of geen les woensdag? De ouders weten het niet

Nakende staking zorgt voor veel onduidelijkheid

Gaan woensdag de lessen door op de school van mijn kind? Veel ouders hebben nog geen antwoord op die vraag. De vakbonden, die hebben opgeroepen om massaal naar de pensioenbetoging in Brussel te komen, verwachten dat nogal wat scholen gesloten zullen blijven.

De drie grote vakbonden komen woensdag in Brussel op straat om te protesteren tegen de pensioenplannen van de regering. Het onderwijspersoneel eist een hoofdrol op. Met zwarte ballonnen en spandoeken maakt dat bij de start van de betoging zijn opwachting aan het kabinet van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Als enige sector kwam die begin deze maand expliciet naar buiten met een stakingsaanzegging, om het personeel te kans te geven deel te nemen aan de betoging.

De actiebereidheid is groot, klinkt het bij de vakbonden. Maar hoeveel volk er juist zal deelnemen, is niet duidelijk. In welke scholen er lesgegeven zal worden, blijft evenzeer koffiedik kijken. “Het is niet onze bedoeling, maar we verwachten dat overal in Vlaanderen scholen zullen dichtblijven”, zegt Raf De Weerdt, algemeen secretaris van ACOD Onderwijs. “Vermoedelijk komen vanuit ACOD meerdere duizenden onderwijspersoneelsleden naar Brussel. De dynamiek is groter dan bij vorige betogingen.”

Kort op de bal
Veel personeelsleden beslissen pas een of twee dagen op voorhand of ze meestappen. Door het verlengde weekend kon er weinig of geen overleg plaatsvinden, zo klinkt het bij het Christelijk Onderwijzersverbond (COV). “Het gaat een gespreid beeld geven, maar hier en daar zullen scholen gesloten zijn”, zegt algemeen secretaris Marianne Coopman. “We horen dat hele schoolteams meedoen.”

Het gevolg is dat de meeste ouders in het duister tasten. Zij weten voorlopig niet of ze hun kinderen woensdag naar school kunnen sturen. De onderwijskoepels geven aan dat scholen kort op de bal zullen moeten spelen. Zij zullen ouders per brief of elektronisch op de hoogte moeten brengen. 

Bij het gemeenschapsonderwijs (GO!) klinkt het dat de impact soms pas op het moment zelf zichtbaar wordt. Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, meent dat er genoeg mogelijkheden zijn om op tijd te communiceren. “Het is wel zo dat de manifestatie bij het brede publiek nog minder bekend is, vooral door het verlengde weekend.” Eenzelfde geluid klinkt bij de Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs (KOOGO). "Voor veel ouders is het absoluut niet duidelijk", zegt coördinator Ludo Claes. "En als scholen pas op dinsdag communiceren, kunnen ouders in de problemen geraken."

Opvang
Centraal staat de vraag of de lessen doorgaan. Directies zijn verplicht om opvang te voorzien, behalve als er te weinig personeel is.

De leerkrachten komen op straat, omdat zij hun voordelig pensioensysteem afgeschaft zien. Ze hopen dat ze erkend worden als zwaar beroep als compensatie, maar onder meer regeringspartijen Open Vld en N-VA zien dat niet zitten. De gesprekken lopen, ondanks de manifestatie, gewoon door. Volgende week staan opnieuw enkele belangrijke vergaderingen tussen de regering en de sociale partners gepland.

De hinder in andere sectoren zal allicht beperkt blijven. Mogelijk blijven crčches dicht in grotere steden als Gent en Antwerpen, is er verminderde activiteit in bedrijven en zal hier en daar een loket gesloten blijven bij de gemeentelijke administratie. Het openbaar vervoer rijdt wel normaal. Om alle betogers tot in Brussel te krijgen, worden er ook extra treinen ingezet.

Gevonden op 14 mei 2018: https://www.demorgen.be/binnenland/...-niet-bb7c8e9c/

Eigen mening: Iedereen mag van mij doen en laten wat hij wilt als het op staken aankomt. Maar ik vind het compleet nutteloos en totaal niet meer van deze tijd. Als De Lijn of de NMBS staakt, heeft dit rechtstreekse gevolgen op onze economie. Maar als het onderwijs staakt? Wie of raken ze daar mee? Wat willen ze daarmee bereiken? Ze willen hun standpunt duidelijk maken, dat begrijp ik. Maar daar zijn anno 2018 andere manieren voor te vinden, lijkt mij.

Wat mij ook opvalt is dat ze staken tegen zoiets als pensioenhervorming, maar tegen het m-decreet is niemand op straat gekomen. Dus eventjes kort door de bocht: mensen vinden het erger dat ze aan hun inkomen knabbelen, dan dat ze een aangename werkomgeving hebben. Onlangs stond een zeer interessant artikel in Knack: http://www.knack.be/nieuws/belgie/l...on-1145449.html. De punten die hier aangehaald worden, dat zijn redenen om te gaan staken.

Laatst aangepast door Cendrine.T*uwen : 14th May 2018 om 08:03.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:24.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.