actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 7th May 2018, 11:05
Emma.L*ysen Emma.L*ysen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Beerse
Posts: 62
‘Wachtlijsten en toch geld over, onbegrijpelijk’

‘Wachtlijsten en toch geld over, onbegrijpelijk’

Van het budget voor personen met een handicap is vorig jaar 21 miljoen euro niet gebruikt. Het werd daarna ingezet om elders tekorten te dichten. ‘Onbegrijpelijk’, vindt N-VA-politica Tine van der Vloet.


'Ik kan de verzorgingskosten van mijn twee jongens nauwelijks betalen. Soms moet ik geld van hun spaarrekening halen om de rekening te kunnen betalen.’ Chantal Thijsman weet wat het is om gehandicapte kinderen op te voeden.

Haar dochter Liesbeth maakt gebruik van een persoonsvolgend budget om zorg in te kopen. Met dat geld doet ze een beroep op een assistent, die voor haar activiteiten plant. Maar ze heeft ook twee pleegkinderen die er geen recht op hebben, en hun opvoeding krijgt ze amper gefinancierd. ‘SP.A-voorzitter John Crombez heeft gelijk, we zitten in een zorgcrisis’, zegt ze.

Het valt haar daarom zwaar dat het budget voor persoonsvolgende financiering, waarmee personen met een beperking zelf hun verzorging kunnen organiseren, niet helemaal op zijn bestemming raakt. Uit het antwoord van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van N-VA-parlementslid Tine van der Vloet blijkt dat 23.784 mensen met een beperking voor gemiddeld 31.684 euro zorg inkopen. Maar ze gebruiken hun budget vaak niet helemaal, waardoor er in 2017 21 miljoen euro is overgebleven.

Wachtlijsten

‘Dat is onbegrijpelijk’, zegt van der Vloet. ‘Met die 21 miljoen euro kunnen we 662 mensen met een beperking helpen. Momenteel is er nog een wachtlijst van 848 personen met een beperking die dringend zorg nodig hebben. We zouden die wachtlijst kunnen terugbrengen tot 146.’

Minister Vandeurzen wijst erop dat personen met een persoonsvolgend budget vaak voorzichtig omspringen met hun budget en een reserve voor onvoorziene onkosten, zoals de opzegvergoeding voor hun assistenten, achterhouden. Personen die net met het systeem zijn begonnen, hebben vaak tijd nodig om op te starten. Daardoor blijft er op het einde van het jaar geld over.

Voor die argumenten heeft Van der Vloet begrip. De beslissing van Vandeurzen om de overschotten dan maar elders op zijn begroting in te zetten, kan veel minder op haar steun rekenen. Volgens Vandeurzen is het geld gebruikt om tekorten op andere begrotingsposten van het budget voor Welzijn aan te vullen en om eenmalige initiatieven te financieren.

Van der Vloet vindt dat het budget in de sector moet blijven. ‘In het vroegere systeem met een persoonlijk assistentiebudget werden de middelen die aan het einde van het jaar overbleven, ingezet voor nieuwe budgetten. Waarom zou dat nu niet meer kunnen’, vraagt ze zich af.

1 mei

Volgens haar ontbreekt het aan visie bij Vandeurzen. ‘We moeten budgetten beter besteden. Geld dat over is, moeten we beter verdelen’, zegt ze. ‘Daarnaast moet er meer transparantie komen. Mensen op een wachtlijst moeten weten hoeveel geld er overblijft. Dat kan hoop geven. Nu wachten ze en weten ze niets.’

Het beleid van Vandeurzen ligt al langer onder vuur. Op 1 mei kreeg hij nog de wind van voren van SP.A-voorzitter Crombez. Die stelde in zijn 1 mei-toespraak voor om het begrotingsoverschot van 200 miljoen euro te gebruiken in de sociale zorg. Vandeurzen reageerde toen geprikkeld op Twitter: ‘Deze Vlaamse regering hervormt de zorg voor personen met een handicap door hen, via persoonsvolgende budgetten, regie over het eigen leven te geven.’

Bron: WvS, 7 mei 2018, De Standaard
Link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180506_03499893

Eigen mening: Ik schrik hier persoonlijk toch wel heel hard van. Het idee rond persoonsvolgende budgetten vind ik erg goed, zo kunnen deze mensen zelf beslissen over de hulp die ze nodig hebben en wat ze zelf kunnen. De uitwerking ervan roept echter wel wat vragen op. Het lijkt mij niets dan goed dat er op het einde van het jaar 21 miljoen euro overschiet binnen deze sector, zeker als je dan te horen krijgt dat er nog een immense wachtlijst is. De prioriteit zou moeten zijn om deze wachtlijst weg te werken, zodat alle mensen met een handicap de juiste zorg kunnen krijgen. Mij lijkt het dan ook eenvoudig om de 21 miljoen euro die over is te gebruiken om systematisch meer mensen van de wachtlijst te halen. Toch wordt dit niet gedaan, ik begrijp niet goed waarom. Er zullen uiteraard wel andere sectoren of initiatieven zijn die geld nodig hebben, maar zo blijven we in elke sector met tekorten zitten. Binnen deze persoonsvolgende budgetten zou de wachtlijst praktisch volledig kunnen worden weggewerkt. Het lijkt mij dan ook het meest logische om hierop in te zetten, zodat er toch al één sector minder is met problemen.

Laatst aangepast door Emma.L*ysen : 7th May 2018 om 11:12.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:12.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.