actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th March 2018, 19:51
Jochem.W*uters Jochem.W*uters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Kasterlee
Posts: 58
Ontdekking van nieuw “orgaan” kan helpen in de strijd tegen kanker

Of het de titel ‘orgaan’ verdient, daarover zijn wetenschappers het nog niet eens. Maar de nieuwste inzichten in het ‘interstitium’ zouden wel kunnen helpen in de strijd tegen kanker. Als het ‘interstitium’ inderdaad door het leven mag gaan als orgaan, zou het trouwens meteen het grootste in het menselijke lichaam zijn. Zelfs groter dan onze huid.
Een nieuwe studie die dinsdag gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Scientific Reports’ beschrijft in detail het tot nu toe “niet erkende en niet geapprecieerde” netwerk dat gevuld is met vloeistof en dat het ‘interstitium’ genoemd wordt. Dat netwerk slingert zich binnen en tussen al ons weefsel.

Voorheen was het interstitium volgens de onderzoekers van de New York University’s School of Medicine wel al opgemerkt, maar “misbegrepen”. Wetenschappers dachten tot nu toe dat het weefsel rond aders, tussen spieren, en rond ons spijsverteringsstelsel, urinewegstelsel en longen simpelweg massief was. Nu - met preciezer onderzoek dat weefsel niet kapotmaakt maar lasers gebruikt om levend weefsel te analyseren - is ontdekt dat het een hol systeem van buisjes is dat inzakt zonder de vloeistof erin. Precies de reden waarom het niet eerder werd ontdekt: bij een autopsie is het vocht al grotendeels verdwenen.

Die ontdekking helpt allerlei vragen op te lossen. Zo zegt Neil Theise, een van de onderzoekers, dat het verklaart waar al het vocht in het lichaam zich bevindt. Het was namelijk bekend dat ongeveer 70 procent van het lichaam bestaat uit water, en dat ongeveer twee derde daarvan zich in de cellen bevindt. Maar het andere derde was tot nu toe niet volledig gelokaliseerd.

Strijd tegen kanker

Belangrijker dan die lokalisatie: het interstitium begrijpen, zou een stap vooruit betekenen in de strijd tegen kanker, omdat het een belangrijke rol zou spelen in de vorming en verspreiding ervan. “Het is geweten dat wanneer kanker deze laag binnendringt, de ziekte voor het eerst in staat wordt om zich te verspreiden buiten het orgaan waar het eerst ontstond.”

De theorie van Theise is dat het interstitium een bron is van lymf, de vloeistof die door het lymfesysteem beweegt en onze immuniteit helpt. “Kunnen we ziektes vroeger detecteren als we vocht uit deze holtes afnemen? Kunnen we mechanismes uitwerken om de verspreiding te stoppen?”

Maar is het een orgaan?

De onderzoekers willen het interstitium graag een nieuw orgaan noemen. “Aanvankelijk dachten we gewoon dat het een interessant weefsel was, maar als je kijkt naar hoe mensen organen definiëren, dan draait het rond één of twee ideeën: dat het een unitaire structuur heeft; of dat het een weefsel is met een unitaire structuur of een weefsel met een unitaire functie. Het interstitium heeft het allebei. De structuur is dezelfde waar je ook kijkt, net als de functies die we beginnen op te helderen”, zegt Theise.

En als het een orgaan is, zou het zelfs meteen het grootste van ons lichaam zijn: “Ik denk dat het groter is dan onze huid.” Die maakt zowat 16 procent van onze lichaamsmassa uit, maar “mijn schatting is dat 20 procent van het volume van ons lichaam uit het interstitium bestaat, wat neerkomt op ongeveer 10 liter in een jonge volwassene.”

Andere wetenschappers noemen zowel de nieuwe methode om weefsel te onderzoeken als de bevindingen veelbelovend, maar zijn sceptisch over de vraag of dit wel een nieuw orgaan genoemd mag worden. Zo zegt professor geneeskunde en celbiologie aan de Yale University School of Medicine Michael Nathanson, die niet meewerkte aan het onderzoek, dat dit veeleer een onderdeel is van andere organen dan zelf een nieuw orgaan. “Het zou vergelijkbaar zijn met voor het eerst bloedvaten ontdekken: ze bevinden zich in elk orgaan, maar zijn zelf geen orgaan.” Niettemin wijst ook Nathanson op het belang van de ontdekking, onder meer om kanker te helpen begrijpen.

bron: Het Nieuwsblad, 28/03/2018, https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180328_03434287

eigen mening:
Het is toch ongelofelijk wat we vandaag de dag kunnen doen met de wetenschap. Deze ontdekking is heel belangrijk naar de toekomst toe. Zoals in het artikel geschreven staat zou dit 'orgaan' kunnen helpen bij het vroeger detecteren van kanker. Verder onderzoek moet meer informatie hierover geven maar ik denk dat dit toch een grote stap is voor de wetenschap en voor de strijd tegen ziekten. Als dit effectief kan helpen bij het detecteren van ziekten, gaan wetenschappers op basis van deze ontdekking verschillende antibiotica kunnen maken en dat gaat denk ik een serieuze doorbraak worden.

Laatst aangepast door Jochem.W*uters : 28th March 2018 om 19:57.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:46.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.